Ulusal Değerler

Ulus olmak, yalnızca demografik yapı ile değil; değerler bütünüyle olur. Toprağı yurt yapan durum; üstünde kökleşen ve yükselen dil, tarih, bayrak, kültür ve hafızadır. Ama ne zaman ki bu değerler “demode”, “geri” ya da “global düzene aykırı ” diyerek yok sayılırsa,  hafife alınırsa devletin gövdesi çatlamaya başlar. Çünkü bünye ile onanmasına, ameliyatlara zemin oluşturur.

Tarih şahit değil midir? Osmanlı’nın son döneminde, Batı’ya hayranlık uğruna eğitim sisteminden alfabeye kadar bir kimlik çözülmesi başladı. 1890’da Ahmet Mithat Efendi ne diyordu: "Kendi malımızı küçümsedikçe, başkasının süsüyle oyalanmaya başladık."  Peki sonuç? Tanzimat’la başlayan çözülme, kapitülasyonlarla derinleşti, sonunda imparatorluk dağıldı.

Cumhuriyet kurulduğunda en büyük devrim aslında sanayi değil, " milli kimlikti." "Türk milleti " kavramıyla yeniden ayağa kalkmayı başardık. Ancak ne zaman bu değerler " etnik,ayrıştırıcı, çağ dışı, küresel visyona aykırı" gibi etiketlerle yıpratıldıysa, aşındırıldıysa toplumda, sosyal hayatta boşluklar oluştu. Kökünü, orijinini, odağını yitiren her millet, dış müdahaleye açık hale gelir.

Ulusal değerler; marşta, bayrakta, dilde, gelenekte, kültürde yaşar. Bunları korumak muhafaza etmek gericilik değil, hafızaya sahip çıkmaktır. Çünkü hafıza kaybı yaşayan millet, yönünü istikametini de kaybeder.

Tarihten biliyoruz: * Yugoslavya'da ortak değerler çöktüğünde halk kimliksizlikle yüzleşti. Sadece haritalar değil, toplumlar da paramparça oldu. Arap Baharı’ndan sonra milli ordusunu dağıtan ülkeler  hâlâ toparlanamadı. Devlet,  ancak hafızası kadar diridir. Öyle değil mi? 

Bugün hâlâ ulus-devlet fikri "eskidi" diyenler varsa… Unutmasınlar: Bir bayrağın gölgesi, bir marşın titreten sesi, birlik olan ulusun demir yumruğu  küresel projelerin ışığında erimez.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
4 Yorum
Mehmet Şal Arşivi

BAĞIMLILIK ÇORAKLAŞAN ZİHİNLER

01 Aralık 2025 Pazartesi 11:35

Dünden bugüne Aydın Balcı

19 Kasım 2025 Çarşamba 12:58

İhtirasın bedeli

11 Kasım 2025 Salı 11:46

Haysiyet Cellatları

05 Kasım 2025 Çarşamba 11:20

Yeniden doğuş

29 Ekim 2025 Çarşamba 09:55

Beşerin Samimiyet Öyküsü

22 Ekim 2025 Çarşamba 11:08

Entellektüel yalnızlık

16 Ekim 2025 Perşembe 10:00

Sosyal Medya Tarihçiliği

06 Ekim 2025 Pazartesi 14:32

Karakter mi kariyer mi

02 Ekim 2025 Perşembe 10:53