İbrahim Değil

İbrahim Değil

“Otur, anneciğim!”

Hayatı tiyatroya benzetenler haklıdır. “Her insan rolünü oynar, ışık söner, perde kapanır…” dedikleri doğrudur. Ama bu tiyatroda hemen herkesin birden çok rolü olur.

Düşünün ki ben pazarda çalışan bir hamal rolündeyim. Kırk yıldır insanların yüklerini taşırım kocaman sepetimle. Her gün sabahtan akşama dek yükünü taşıtacak insanları arar gözlerim. Ben bu rolü layıkıyla oynarım. Ama benim bir “oğul”, bir “koca” ve bir “baba” rolüm de vardır. Bunlar daha zordur, elimden geldiğince yapmaya çalışırım. Bazen kimseye beğendiremem.

Düşünün ki ben bir öğretmen rolündeyim. Dünyanın en eski mesleklerinden biridir bu “bilgi pazarlama” işi. 35 yıldır alkışlayan da olmuştur beni, yuhalayan da. Sonra bir gün yazar rolü de oynamak isterim. Takdir eden de olur, sırtını dönen de. Öyleyse ben bu role biraz daha çalışmalıyım, diye düşünürüm.

Ben çok eskiden çocuk rolü de oynamıştım herkes gibi. Ama beni sahnede görmek istemezdiniz. Kostüm, aksesuar, dekor, senaryo; her şey berbattı. O rolü yeni olanaklarla yeni baştan oynamak isterim.

Hem dönem dönem hem gün içinde değişen birçok rolümüz var. Her sahnede keyif alarak, keyif vererek oynayabilmek zor olsa da küçücük bir rolün de hakkını vermeye çalışmalı insan…

Brecht’in bir anısını okuyunca aklıma geldi bunlar.  

Tiyatrocu Nico, bir oyunda rol alabilmek için ünlü yazara başvurmuştur.

“Bize bir sunu yap da oyunculuğunu görelim.” der Brecht. “Hazırlanmak için ne kadar süre istersin?”

“Dört hafta yeter...”

Nico dört hafta sonra gelir fakat henüz hazır değildir. Biraz daha zaman ister, Brecht kabul eder.

Sekiz haftanın sonunda Nico sahneye çıkar. Elindeki iskemleyi ortaya koyar, hafifçe eğilerek “Otur, anneciğim!” der. Rolün hepsi budur.

Ve Brecht Nico’yu işe alır…

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan Trabzon Haber ve diğer kategorilerdeki haberlerdeki yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum
İbrahim Değil Arşivi

Et mi kaynar, dert mi kaynar?

07 Şubat 2026 Cumartesi 09:02

“Boydan kesat, içi fesat”

01 Şubat 2026 Pazar 08:59

Şifa olsun!

24 Ocak 2026 Cumartesi 10:49

Bir de tersinden bakalım

17 Ocak 2026 Cumartesi 08:47

O vakit korkudan ağzımı açamadım

10 Ocak 2026 Cumartesi 09:24

Yoklara karışanlar

03 Ocak 2026 Cumartesi 10:34

Tadı kalmadı artık Ne baharın ne yazın

20 Aralık 2025 Cumartesi 11:08

Vicdan yoksulları

13 Aralık 2025 Cumartesi 09:15

Kötülük görenler kırmızı giysin

06 Aralık 2025 Cumartesi 09:15