Mehmet Şal

Mehmet Şal

Gündeme dair

Değerli Okurlarım!

Son dönemde Türkiye adına en çok konuşulan ve gerçek gündemin ekonomi olduğu aşikardır. Taraflı tarafsız herkesin kabul ettiği bir vaka... Ne var ki; tarafsız gözle bakıldığında ülkenin ekonomi gündeminden daha büyük ve uzun vadede yeni sorunlar yaratabilecek olan durum ülkedeki sığınmacılar, sığınmacıların sayısı, yasadışı göçmenlerdir. Hiç vakit kaybetmeden ülke ekonomisini derinden etkileyen bu soruna siyaseten odaklanmalı, çözümler üretilmeli...

Kanaatimce sığınmacılar konusu bir proje... Öyle ki; her geçen gün sığınmacı sorunu katlanarak büyüyor. Ufukta buna bağlı yeni sorunların oluşabileceği görünüyor. Neticede bu konuya geniş perspektiften bakıldığında gerçekten ülkemiz için beka meselesi olduğu açık seçik..

Sığınmacıların elini kolunu sallayarak sınırları geçip ülkeye yerleşmeleri, kimin girdiğinin net belli olmaması, düzensizlik, denetim yetersizliği bir başıboşluk oluşturuyor. Ülke bir bilinmezliğe doğru sürükleniyor. Sığınmacıların geri gönderilememesi, geri göndermenin belli bir düzen ve takvime bağlanamaması sorunun giderek daha da büyümesine neden olmaktadır. Bu haliyle sığınmacıların geri dönüşünün sağlanmaması tarihi stratejik hata olacaktır.

Çünkü; konu muhacir - ensar ilişkisi olmaktan çıkmış daha öte bir sorun haline gelmiştir. Sığınmacı sorununun çözüme kavuşturulamaması ülke ekonomisinin, güvenliğinin, asayişinin, refahının ve istikrarının, sosyal hayatının yeni kaos ve krizlere neden olacağı ayan beyandır. Sığınmacı sorununu çözmeden Türkiye: ekonomi, istikrar, asayiş, güvenlik, kamusal düzen konularında ilerleme sağlayamaz. Devletin üniter yapısı, bölünmez bütünlüğü, sınırların güvenliği, toplumsal huzur gibi hususlarda ülke dış unsurların ve iç bağlantılarının baskı ve tehtitleri ile karşı karşıya kalacaktır. Özellikle terörü sonlandırmada istenen sonuca varmak oldukça zor olacaktır.

Son dönemde sığınmacıların ülke ve toplumla bütünleşmesi gündeme getirilmektedir. Türk devleti ve toplum yapısı penceresinden bakılırsa; sığınmacıların milliyeti, etniksel ve mezhepsel yapıları, kültürleri, ülkenin milli ve üniter yapısı ile bütünleşmesi, entegre edilmesi mümkün değildir. Bunu beklemek de umut etmek de akılcı değildir.

Sığınmacılar geri gönderilmedikçe ülkede onarılmaz yaralar açmaya devam edecek, ülkenin sosyo- ekonomik hayatına büyük zararlar verecek, ekonomiden güvenlik ve asayişe, teröre kadar yeni krizler doğuracak ülkenin üniter yapısını ve bütünlüğünü tehdit edecek, Türkiye beka sorununu yaşamaya devam edecektir.

YAZIYA YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum
SON YAZILAR