İbrahim Değil

İbrahim Değil

Totem yaptım, emekli maaşımda ciddi artış olacak

Şanlıurfasporlular, “Bu hakem bize uğurlu geliyor.” dedikten hemen sonra Bodrum FK maçında yenildiler. Hakem de penaltılarını vermemiş. “Bari golümüzü verseydi…” diye yakınıp durdular.
Kayseri’nin belediye başkanlarından Ahmet Bey, “Bülent Hoca bize uğurlu geldi.” dedi. O gün Fenerbahçe’yi yenmişlerdi. Bülent Hoca da “Bu takım küme düşmeyecek.” dedi. Takım birkaç hafta sonra ligin son sırasına oturdu, hocayla yollar ayrıldı ve Kayserispor küme düştü.

Göl kenarına klozet atmışlar. Denizden çanak anten, televizyon, market arabası çıktı. Bunlar hayatımızın olağan akışına uygun. Anımsayalım, Marmara’nın yüzeyini deniz salyası (müsilaj) kaplamıştı. Bir iktidar vekili bunun nedenini açıkladı: Ana muhalefet partisinin uğursuz, meymenetsiz olması.

Uğura inanan var, inanmayan var. Binlerce turist, antik Pompei kentinden volkanik taş, kiremit parçası gibi ufak tefek nesneler araklamış. Bazı boşboğazlar bunların uğursuz olduğu söylentisini yaydıktan sonra hemen herkes çaldığını geri göndermiş. Bir turistin, iade mektubunda yazdıkları şöyle:

"Önce Pompei'deki tur otobüsümüz bizi almadan gitti. Sorrento'ya kadar kendi başımıza dönmek zorunda kaldık. İki gün sonra karım Floransa'da ayak parmağını kırdı ve İtalya tatilinin geri kalanını koltuk değneğiyle geçirmek zorunda kaldı. Bana bir iyilik yapıp bu taşı yerine koyar mısınız? Daha ciddi şeyler olmadan evimize dönmek istiyoruz…"

Eşi ve bebeğiyle yolculuğa çıkan 28 yaşındaki Çinli Bay Yu, uğur getirsin diye uçağın motoruna bozuk para atmış. Durum fark edilmeseydi paralar uğur getirebilirdi. Uçuş iptal edildikten sonra havayolu şirketi 21 bin dolar zarara uğradığını açıkladı, Yu gözaltına alındı.

“Son günlerde evimde bir uğursuzluk var. Geçen hafta sifonum bozuldu. Kombim durduk yerde su akıtmaya başladı. Dün prizi takarken patlama oldu, sigortalar attı. Bugün de odamın kapısı kendi kendine kilitlendi. Anahtarla açamadım, kapıyı tekmelemek zorunda kaldım. Huzursuzum. Dua mı okuyayım, ne yapayım?” diye sormuş bir kadın. Laubali bir adam şöyle yanıtlamış: Evde iyi bir tamirat yaptır, hepsinden kurtul…”

Ben de uğura ve uğursuzluğa inanırım. Gece yarısı öküzün böğürmesi uğursuzluk getirir mesela, bilirim. Tavuğun horoz gibi ötmesi de öyle… Yeni yıla girerken, uğur getirsin diye fasulye ve börülce yedim. Cüzdanıma defne yaprağı koydum. Eve mücevher çiçeği aldım. Para ve bereket getirmesi için toprağına madeni para koymak gerekiyormuş. Saksıya avuç avuç beş kuruş, on kuruş döktüm; umutluyum. Emekli aylığımın hakkaniyetli bir meblağa ulaşacağına inanıyorum. Önümüzdeki 20 yıl içinde.

YAZIYA YORUM KAT
Trabzon Haber veya diğer kategorilerdeki haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
5 Yorum