İbrahim Değil

İbrahim Değil

“Siz beni yanlış anladınız”

11. sınıftaki gençlerin “erdem, fedakârlık, yergi, bağnaz, riyakârlık” gibi pek çok sözcüğün anlamını bilmediğini ya da yanlış bildiğini gördüm. Hatalı iletişimin bir nedeni, bilgi eksikliği. Muhatabını dinlememek ve algılama - yorumlama kusurları da iletişim kazalarına yol açıyor.

Erzurum’da Pala, arabamın aküsünü çaldılar diyerek dört kişiyi pataklamış. Mahkemede yargıç, cezasını bildirirken hükmün açıklanmasını 5 yıl ertelediğini söyleyince 5 yıl hapis cezası aldığını zanneden Pala, “Sizin de, mahkemenizin de...” diye başlayan özlü sözler sarf etmiş. Akabinde evine gitmek yerine mahkemeye hakaretten doğruca cezaevine gitmiş.

Bu yıl “dinleme sınavı” diye bir uygulama başlatıldı; takke düştü, kel göründü. Bir sınav uygulayıp sonuçlarına baktım. Çocuklar tüm dersleri böyle dinleyip anlıyorlarsa Allah nazardan saklasın!..

Hastanelerden randevu almak zorlaştı. Genel ağda, “Ben Trabzon’da oturuyorum. Biraz ilerideki Gümüşhane Devlet Hastanesinden kolayca randevu alabiliyorum.” diye bir ileti paylaştım. Bilgi doğru ama tariz yapmaktı amacım, yanlış anlayan oldu. İroni tehlikelidir. Teknik adam Sumudica, “Kulübe vermek için telefon açıp eşimden para isteyeceğim.” diye şaka yaptıktan sonra Gaziantep’ten kovuldu. “Ben Hacı, geliyorum” sloganıyla Elazığ’dan bağımsız milletvekili adayı olan Salıbaba Mahallesi Muhtarı, düzenlediği mitingde “Yahu bir 5 sene de beni deneyin. Bir 5 sene de ben sizi dolandırayım. Bir 5 sene de ben telefonlarımı kapatayım. Bize layık görmüyor musunuz?” diye ironi yapmıştı. Sözleri ciddiye alınmış olmalı ki onu layık görmediler…

Uluslararası bir yatırım kuruluşunun yöneticisi, “Boşuna ekonomi okumuşuz. Türkiye uyguladığı ekonomi politikasıyla bize budala olduğumuzu gösterdi.” şeklinde özetlenebilecek ironik bir paylaşım yaptı. Bunu övgü sanarak köşesine taşıyan bir büyük gazeteci ve haber yapan bir değerli gazetemiz oldu. Fakat onları eleştirmek bence doğru olmaz. Burada yapılanın tariz olduğunu derin derin düşünmeden anlamak zor.

Ben de okuduğunu, duyduğunu zor anlayan insanlardanım. Mecazlı, imalı sözler karşısında beynim hata veriyor. 2024’ü “Emekliler Yılı” ilan ettiler mesela. Yüzümde güller açtı, emekliler ihya edilecek sandım. Şaka yaptıkları aklımın ucundan bile geçmedi…

YAZIYA YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
6 Yorum