İbrahim Değil

İbrahim Değil

“Pişmanlık aptallıktır”

"Pişmanlık aptallıktır" sözünde çeviri veya yazım hatası olsa gerek. Bence sözün doğrusu, "Şişmanlık hantallıktır." "Hayatımda hiçbir şeyden pişmanlık duymadım." diyenlere hayret ediyorum. Diyete başladıktan 3 gün sonra bir oturuşta 8 dilim su böreğini mideye indirdiğiniz için pişman olmadınız mı yani? Nikâh törenine gitmeden önce sarımsaklı Özbek pilavı yediğiniz için de mi pişman olmadınız?.. Hiç aklımın yeri değil.

Şadıman diyor ki: "20 yıllık evliyim. Kocamı da seviyorum. Geçenlerde çok konuştuğu için kendisini biraz patakladım. Çocukları alıp evi terk etmesinden korkuyorum. Pişmanım." Ben Şadıman'ın nedamet getirmesini çok doğru buluyorum. Daha önce de adamın dişini kırmış, gözünü morartmış, boğazını sıkmış. "Hiç pişman değilim." dese yakışık alır mıydı?

Hemşire Mehmet Şanlıurfa’da acil serviste çalışıyor. Bir hasta kadına iğne yapma gafletinde bulunmuş. Uzaktan ateş ölçmek filan neyse de iğne konusu biraz sıkıntılı. O yüzden kadının kocası, hemşireye saldırıp burnunu kırdıktan sonra ve adliyede serbest bırakılmadan biraz önce "pişmanım" demiş. Bunu demeseydi iyi mi olacaktı?..

Süleyman, birtakım tanıdıklar sayesinde işe girmiş. "3 senedir çok pişmanım. Ben haram para mı yiyorum diye kendi kendimi yiyorum. Mesleği mi bırakayım, yoksa bunun tövbesi var mıdır?" diye sormuş. Âlim de kendisine, "İşi bırakma, tövbe et, Allah affeder..." gibi güzel sözler söylüyor. Süleyman'ın pişman olması benim çok hoşuma gitti. Şimdi böyle iltimasla işe girdiği için nedamet getirecek birkaç yüz bin kişi bulabilir miyiz? Bulamayız.

32 yaşındaki Hayrettin, Çağlayan'da Adalet Sarayının koridor duvarındaki televizyonu çalmadan önce sırtına bir yargıç cübbesi geçirmiş. Yakalandıktan sonra "pişmanım" demesi takdire şayan. Fakat televizyonları söküp takma işlerini yargıç cübbeli insanların yaptığını düşündüğü için olsa gerek, 3 yıl 45 gün hapis cezası almış...

“Son pişmanlık fayda vermez” diye atasözü var. Yapmadan önce düşünelim diye bize gözdağı veriyor. Aslında pişmanlığın faydası çoktur. “Elim kırılsaydı da oy vermeseydim” deyip duran insanı bir parça rahatlatır. Mahcup olabilme yeteneğinin körelmemesini sağlar. Kul hakkı yiyen kişinin vicdani sindirimine yardımcı olur. 6 kişiyi kazara vuran adamın hatırı sayılır bir ceza indirimi almasını sağlar…

YAZIYA YORUM KAT
Trabzon Haber veya diğer kategorilerdeki haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Trabzon haberleri, Trabzonspor Haberleri içerisinde yada diğer tüm haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
4 Yorum