Astrolog Banu Boz

Astrolog Banu Boz

Yeni yıl neden Ocak Ay’ı ile başlıyor

Yeni bir yıl daha geldi ve dilekler zamanı. Her yıl olduğu gibi yeni yıla girerken, gelen yılın uğurlu ve bereketli geçmesi için dualar edip dostlarımıza sağlık, esenlik ve tebrik mesajları yollayacağız. Kimileri, yıl bereketli geçsin diye çeşitli yemekler yaparak sevdikleriyle yeni yılı karşılayacak. Çok uzun yıllardır süren ve geleneksel hale gelen yeni yıl kutlamaları acaba çok eski zamanlarda nasıl kutlanıyordu diye merak edenlerdenseniz birlikte geçmiş zamanlara çok kısa bir göz atalım.

Yeni yıl dünyada neden Ocak Ay’ı ile başlar? Astronomi bilgilerine göre kış solstis’ti yani gün dönümü 22 Aralık da Oğlak burcunda gerçekleşir. Güneşin dünyaya en yakın olduğu zaman olan ocak ayında güneş ışıkları Oğlak dönencesine dik olarak gelir. O gün, kuzey yarım kürede en uzun gece olarak yaşanır.

Her kültürde farklı düzenlemeler ve eğlencelerle karşılanan yeni yıl, bizim kültürümüze en yakın Orta Asya da kutlanmaktadır. Toprağın uyanışı olarak kabul edilen ve güneşin Koç burcuna geçmesi ile yeni bir Zodyak döngüsünü başlatan 21 Mart; Nevruz adı ile yeni yılın başlangıcı olarak en yaygın bilinenidir.

İslamiyet öncesi Sümerler, 22 Aralık’ta Nardugan bayramı olarak kutlama yaparlarmış, Altay mitolojisine göre Ay ışığından yaratıldığına inanılan ve soğuk kış günlerinin habercisi, fakirlerin koruyucusu Ayas Ata’ ya çam ağaçlarını süsleyerek dileklerini yazarlarmış.

Hıristiyanlık inancına göre de uzun gecelerden sonra doğan güneşe; kutsal doğuş ya da Milat yortusu adı verilerek Hz. İsa’nın dünyaya gelişi ile eşleştirilmiş. Ve o gün, bilinen adı ile Noel olarak kutlamaya alınmış.

Pagan dönemi Roma’ ya gelince Antik Roma’ da bu önemli doğa olayına yeni güneş ve ışığın yenilenmesi adını vermişler. Güneşin ışıklarının yenilenmesi ve güçlenmesini önemseyen Romalılar, Satürnalya adını verdikleri kutlama ve bayram yaparlarmış. 17 Aralık da başlayan bayram 6 Ocak’ ta bitermiş. Güneşin ışıklarının yenilendiği Oğlak burcu günlerinde eğlenceye sınır tanımayan Roma’lılar, sarhoş olup çıplak dolaşır, kural dışı birlikteliğe izin verilirmiş.

Festival süresince her türlü yasal işlem durdurulur ve efendi köle ilişkisi yok sayılırmış. Ahlaki değerlerin olmadığı festival süresi boyunca, işlenilen günahların vebali bir keçi ya da bir kadına yüklenirmiş. Festival bittiğinde seçilen günah keçisi ya bir uçurumdan atılır ya da öldürülerek işlenilen tüm günahlar yok sayılırmış. Satürnalya festivalinin Oğlak burcunda olması, Oğlak burcunun yönetici gezegeninin Satürn ve sembolünün bir keçi olması ve Oğlak burcunun dişi bir burç olması tesadüf olmasa gerek.

Şimdilere gelince tüm dünya coşkuyla ve iyi niyetlerle kutlamalarını yapıyor. Tarih sayfalarında kalan bu bilgiler ışığında yeni gelen yılın öncelikli olarak vatanımıza birlik ve bereket getirmesini dilerim. Yeni yıl her bir ocağı sağlık, esenlik ve huzurla doldursun.

YAZIYA YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
SON YAZILAR