İbrahim Değil

İbrahim Değil

Çuval çuval dolarım vardı

Adamın teki bir düş görmüş, sabahın er vaktinde yorumcuya koşmuş. “Ben” demiş, “acayip bir rüya gördüm. Bir yola gidiyorum lakin toprak mı desem, çamur mu desem, çimen mi desem; bilmem. Bir yere varıyorum ama han mı desem, hamam mı desem, külhan mı desem; bilmem. Başımdan aşağı bir şey dökülüyor ama su mu desem, talaş mı desem, ateş mi desem; bilmem. Bana bu düşü yorumlar mısın, rica etsem?.. ” Bir rüyayı doğru düzgün anlatmak lazım. Tabircinin kafası karışmış. “Vallahi” demiş, “benim anladığım, Allah senin belanı verecek ama bugün mü desem, yarın mı desem, öbür gün mü desem; bilmem…”

Eskiden bu rüya konusu ciddiye alınır, “ilim” addedilirdi. Sonradan işi sulandırdılar. “Sen onu anca rüyanda görürsün…” diye bir laf çıktı. Biz bazı şeyleri rüyamızda bile göremiyoruz. Adam yazmış ki: “Rüyada kendini inek olarak görürsen iş hayatında yaşadığın duraklama sona erecek, sermayen çoğalacak, büyük bir servete kavuşacaksın…” Ne kadar güzel! Gördüğüm düşleri genellikle hatırlayamadığım için her sabah ilk iş, hanıma soruyorum: “Ben bu gece mööledim mi?” “Yok” diyor. “Yine maaş, borç, kredi diye bir şeyler sayıkladın durdun…”

Nihat hocaya sordular: “Kimlerin rüyası çıkar, hocam?” “Kalbi temiz insanların rüyası çıkar.” dedi. “Bazen yoldan çıkmış insanların da rüyası çıkar.” diye devam etti. Bu konuda kafamız biraz karışık mı acaba?.. Düşümde çuval çuval dolarım var, götürüp yüzde 380 faizle bankaya yatırmışım; mutluluktan uçuyorum. Ertesi gün gazetede okudum, benim rüyasını gördüğüm paralar, eski uyanık futbolculara aitmiş… Hocam, bak, kalbimiz temiz. Yoldan çıkmak da istemiyorum. Nasıl olacak bu iş?..

Sayıları azalmış olsa da benim gibi rüya konusunu ciddiye alan insanlar var. Eyüp’te yaşayan Gülten’in telefonu çalmış. Arayan Nurettin amca. Gülten, “Vay, benim güzel amcam! Ben de seni geçen gece düşümde gördüydüm…” cümlesini kurduktan sonra kocası Mustafa, “Sen elin adamını nasıl rüyanda görürsün?” diye celallenip kadını döve döve hastanelik etmiş.

Aslında rüyada görülen videolar gerçek hayatta farklı olaylara tekabül ediyor. Nevşehir’de Selma ablamız düşünde define görmüş. Hocaya gidip bir tomar parayı toka ettikten sonra aldığı bilgi üzerine evinin bahçesini iş makineleriyle kazdırmış, havasını almış. Oysa rüyada define görmek, boş yere bir miktar masraf yapacağın anlamına geliyor.

Rüyalar bazen saçma sapan oluyor. Geçen gece düşümde tek tek makam araçlarımızı sayıyorum, 125 bin adet çıkıyor. Sonra -üstüme vazifeymiş gibi- geçiş garantili köprülere, yolcu garantili havaalanlarına bakıyorum; rüyanın da böylesi… Uyanınca tabirnameye baktım, bu konularla ilgili herhangi bir madde yok. Ama rüyada israf yapıldığını görmek, ekonomik olarak tez zamanda düze çıkılacağı anlamına geliyormuş…

YAZIYA YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
7 Yorum