İbrahim Değil

İbrahim Değil

“İşte Dursun bebek bizim dünya”

Polenlerini arılara bulaştırıp türdeşlerine ulaştırmak isteyen bazı orkideler dişi arı taklidi yaparak erkek arıları kandırmayı başarıyor. Küsküt otu asalak bir insan gibi, musallat olduğu bir başka canlının sırtından geçiniyor. Toprağını başka ağaçlarla paylaşmak istemeyen sekoya, yanındaki ağacı kurutuyor… Bitkiler âleminde çook şeytanlıklar dönüyor.

Dişilerin gözüne girebilmek için en güzel yuvayı yapmaya çalışan penguen, rakiplerinin biriktirdiği taşları çalıyor. Yuva yapma ve kuluçkaya yatma zahmetine giremeyen guguk kuşu, yumurtalarını (müstakbel yavrularını) çaktırmadan başka yuvalara bırakıp kaçıyor. Bali'deki Uluwatu Tapınağı'nda turistlerin değerli eşyalarını çalan maymunlar, her bir eşyanın değeriyle orantılı miktarda yiyecek almadan iadeye yanaşmıyor… “Entrika ve sahtekârlık, insanı insan yapan unsurlardan” sayılırken bu hayvanlara neler oluyor böyle?..

Yardımcı hakem arkadaş, Trabzon’daki performans ölçümü için dublör bulmuş. Kendi yerine sınava bir millî atleti sokmaya çalışırken yakalandı. Ankara’da Uyuşturucuyla Mücadele Derneği Başkanı, uyuşturucu ticareti yapmaktan ceza aldı. Ordu’da Hayvanları Koruma Derneğinin lokali horoz dövüşü yapılırken basıldı. Çin’de canlı hayvanları minik plastiklere hapsedip anahtarlık yapıp sattılar. İyi şans getiriyormuş, ulaşıp alamadık. İtalya’da salgın sırasında yeşil pasaport almak isteyen bir aşı karşıtı, silikondan yaptırdığı sahte kolla “aşı olmaya” çalışırken enselendi. Hindistan’da ikinci eşini almaya çalışan damadın yediği dayağa yürek dayanmaz. Sorun, ikinci bir eş almasında değil, kel kafasını bir perukla gizlemiş, sırma saçlı hınzır…

Bütün bunlar, başlarken bitireceğimiz uzuun bir konunun çerezlik döşeme kısmı olsun. Büyük olaylardan söz edip can acıtmayalım. Melih Cevdet usta gibi deyiverelim sadece: “Daha neler var, neler var daha…” Ağaçlar kalem olsa kişioğlunun sahtekârlıklarını, kötülüklerini yazmaya yetmez. İnsanlık tarihi cehaletin, bağnazlığın, gaddarlığın, zulüm ve kıyımın tarihidir aynı zamanda. Aç, yoksul ve çaresiz bırakılmışlığın, bencilliğin, adaletsizliğin, hürriyetsizliğin, ihanetin, alçaklığın…

YAZIYA YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
5 Yorum
SON YAZILAR