İbrahim Değil

İbrahim Değil

Uyanalım mı Sayın Bakan’ım?

Atlar ayakta bile uyuyor. Zebra balıkları insanlar gibi şekerleme yapıyor. Akciğerli balık, sular kuruduğunda yaz uykusuna yatıyor. Akkarınlı ebabil kuşlarının göç dönemlerinde havada bile uyuduğu saptandı.

Uyku insan için de yaşamsal öneme sahip, hakkını vermek gerek.

“Meclis’e uyumaya gitmiyorum.” diyen bir vekil, önemli konuşmaların yapıldığı sırada Meclis’te uyudu. Canlı yayında “İlber Hocam, siz konuşun, ben sizi can kulağıyla dinliyorum.” diyen Celal Hoca bir iki dakika sonra uyudu. Hindistan’da bir cerrah, hastayı anestezi altında bırakıp uyumaya gitti.

Uyku; su ve ekmek gibidir ama biraz da ölmeye benzer. Vakti ve süresi iyi ayarlanmazsa uyumak ölümcül de olabilir. “Sürücü direksiyon başında uyudu” temalı binlerce haber gördük. Ana yolun ortasında motosiklet kullanırken uyuyanı bile gördük. Hindistan’da bir pilot uçuş sırasında uyudu, 158 kişi öldü. Çernobil Nükleer Felaketi gibi bazı büyük olayların, görevlilerin uyumasından kaynaklandığı iddia edildi.

Günde ortalama 8,4 saat uyuyormuşuz. Mecazi anlamdaki uyku ortalamamız çok daha yüksek olabilir. “Uyuyan milletler ya ölürler, ya köle olarak uyanırlar.” demişti Ata’mız. Neyse ki memlekette hiç uyumayanlar da var. Önceki Tarım ve Orman Bakanı, “Yâri güzel olanın gözünü uyku tutmaz. Bizim yârimiz de Türkiye olunca bize uyku haramdır.” demişti. Böyle şiirsel sözler insanın içine ferahlık veriyor.

En uyanık insanların kimler olduğunu ararken önüme en zeki ülkeler listesi çıktı. 106,48 IQ ortalamasıyla Japonlar liste başında. En az uyuyanlar da onlar: 7,8 saat. Bizim yerimiz de fena sayılmaz. 86 IQ ortalamasıyla 77. sırada yer alıyoruz.

TÜİK’in verilerine göre, ülke insanımızın çoğunluğu hayatından memnun. Her 100 kişiden 67’si gelecekten umutlu. Sağlık ve eğitim hizmetlerinden memnun olmayanlar %18 civarında. Yani işler iyi gidiyor. Sadece ekonomide bir parça sorun var gibi. Ashabı Kehf’in uyuduğu kadar uyumamıza gerek yok. “Gözlerinizi şöyle bir kapatıp 6 ay sonra uyanın, o zaman ekonominin düzeldiğini göreceksiniz.” demişti bir evvelki Hazine ve Maliye Bakanı. Üzerinden iki yıl geçti. Uyanalım mı Sayın Bakan’ım?..

YAZIYA YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
5 Yorum
SON YAZILAR