İbrahim Değil

İbrahim Değil

“Türk - İslam Devletleri” şarkısını dinlediniz mi?

"Don Kişot"u okuyan var mı diye sordum. Lise sonda bir sınıftayız, henüz erken galiba, kimse okumamış. Sadece bir öğrenci, "İçinde savaş var mıydı? Var idiyse ben onun çizgi romanını okudum." dedi.

"Eylül, Sinekli Bakkal, Ateşten Gömlek, Yaban, Saatleri Ayarlama Enstitüsü..." Say babam say, yanıt yok.

Ama mademki okumadığımız kitapları sınavlarda soruyorlar, oturup ezber yapacağız.

Kodlama videoları var, harika! Hikâyeler saçma fakat işe yarıyor. Mesela bakın: "Ömer Seyfettin'le Halide Edip birbirine âşık. Ömer Seyfettin bir gün 'Harem'e gidip kadınlarla gününü gün ediyor.

Bunu kötü kalpli bir kişi Halide Hanım'a ispiyonluyor. Halide Hanım vaziyeti gözleriyle gördükten sonra oradan kaçarak uzaklaşırken 'Yüksek Ökçeler'i bulunan pabuçlarını 'Aşk Dalgaları'na fırlatıyor.

Ömer Seyfettin de sevdiğiyle aralarını bozan kişiye, 'And' olsun ki seni 'Falaka'ya yatıracağım dedikten sonra adama bir miktar 'Bomba' ve 'Kaşağı' fırlatıyor..."

Öyküyü resimlemişler aynı zamanda. Akılda kalıyor mu, kalıyor. Sen de YKS'de bu ezberi istiyor musun, istiyorsun. Al işte, kitap okumaya hiç gerek yokmuş.

Kodlama öykülerini beğenmeyenler için kodlama şarkıları var. “Türkiye'nin Fiziki Coğrafyası” şarkısını dinlediniz mi?

"Uzanırsa denize paralel dağlar

Deltalar azken falezler bol var

Kıta sahanlığı dar, yamaç yağışı fazla

Limanların hinterlandları olur dar..."

YKS’ye ve KPSS'ye hazırlananlar için ilaç gibi.

“Türk - İslam Devletleri” şarkısı var. “Sınır Kapıları, Hukukun Temel Kavramları, Osmanlı Kültür ve Medeniyeti” şarkıları var. Yürekten söyledikleri için ben en çok "3. Selim Dönemi" şarkısını ve "Abdülaziz Dönemi Islahatları" türküsünü beğendim.

Yanlış anlaşılmasın. Kodlama işi çığırından çıkmış olsa da konu o değil. Eğitim ve sınav sistemlerinin sorunlu olduğunu gösteriyor bu durum. Üniversite veya kamu kurumlarının kapıları önünde kıyasıya yarışmak zorunda bıraktığımız gençlerin çare arayışlarını gösteriyor.

Atanamamış öğretmenler için, "Bunlar KPSS'yi kazanamamış." dedi Eğitim Bakanı. Yani bunlar başarısız. Oysa KPSS'yi kazanmak diye bir şey yok. Sınırlı kontenjanlar var. Bütün adaylar tüm soruları doğru yapsa herkes kazanmış olmayacak.

Öyleyse fazla gürültü çıkmasın diye lüzumsuz bilgiler de sorarak adayların büyük kısmını gerilere itelim. Onlar da bir sonraki sınava, garip kodlamalardan dilek ağacına çaput bağlamaya kadar türlü yollarla hazırlanarak gelsinler...

YAZIYA YORUM KAT
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
10 Yorum