Mehmet Şal

Mehmet Şal

Yol medeniyettir!

Eskilerin bir sözü vardır: " Yolun gittiği yere medeniyet gider. " Hakikaten doğru söylemişler. Ulaşım ağı varsa bir yerin oraya medeniyetin tüm argümanları gider ve insanları medeniyetle buluşturur.

Trabzon son dönemde mahallesinden köyüne kadar iyisiyle kötüsüyle yolağına kavuşturulmuştur. Ancak yine de yol bekleyen yerler var. Trabzon yol yapım bakımından hem zor şartlara hem de ağır maliyetlere sahiptir. Zorlukların yaşanmasında arazi şartlar, arazi sahiplerinin çıkarttığı zorluklar, istimlak meseleleri gerekli malzemenin yetersiz kalması gibi nedenler etkili oluyor.

Trabzon şehir içi yolağında ise oldukça fazla çalışma yapıldı. Doğalgaz hattının döşenmesi, altyapı çalışmaları yüzünden  kazılmadık yer kalmadı. Tabii ki doğal olarak bu hizmetlerin olması kaçınılmazdır. Hizmetlerden ötürü ilgili kurum ve kişilere teşekkürlerimizi sunuyoruz. 

Sorun şu: Ulaşım ağlarındaki altyapı hizmetleri için yapılan kazılar sonrası yapılan ve yapılamayanlar... Yani yolu kazıyorsun sonrasında uzun bir süre yolu yıkık halde bırakıyorsun veya kazılan yerin bir dolgu malzemesiyle doldurularak bırakıyorsun ya da kazılan yeri  yama asfalt yapıyorsun. Trabzon merkez ve mahalle yollarında bu halde olmayan yol yok gibi. Yani kazılan yol ya olduğu gibi uzun bir süre bekletiliyor ya da geçici tedbirler  alınarak bırakılıyor. Trabzon'un şehir içi bir çok yolu yama asfalt ve parça beton dökülmüş halde.  O da gelişi güzel. Sonuçta yollar yol olmaktan çıkmış.

Sayın yetkililer! İnanın yolların görüntüsü bu tarihi şehre yakışmıyor. Yollar parçalı bulutlu... Yama yapılan yerlerde düzgün yapılmamış. Çirkin bir görüntü hasıl olmuş.

Özellikle yolların bu hali araç sahipleri perişan ediyor. Milli servet olan araçların bu yollarda kırıldığını, heba olduğunu görüyoruz. Yazık ki çok yazık! 

Yollar ne zaman yapılacak diye sorulduğunda, " yok yeni altyapı çalışması olacak onun için böyle bekletiliyor, yok falan zaman asfaltlanacak " gibi farazi cevaplar veriliyor.

Bir şehrin güzelliğini mimarisi, peyzajı, parkları, yeşil alanları ve  yolları gösterir. Trabzon'a bakıyoruz, her alanda görüntü istenilen olmadığı gibi yolları da patates tarlası haline dönmüş durumda. Trabzon'un bu görünümü  maalesef gözleri kanatıyor, huzurunu kaçırıyor.

Elbette hizmet olacak ancak planlı programlı olmalı. Yıkılan yolların zaman geçirmeden yeniden inşası gerçekleşmeli. Yama yapma modelinden vazgeçilmeli. Yollar yeniden asfaltlanmalı.Tabiki  bütçe gerektirir ancak her yere bütçe oluşturulabiliyorsa  buna da  oluşturulmalı. Zor olanı yapmak değerlidir ve değer görür.

Şu anda yolu olupta yol demeye bin şahit lazım diyeceğimiz yollar var. Mesela Çukurçayır yan yolu,  okullar bölgesi yolu gibi... İnanılır gibi değil, bu çağda bu zamanda bu şekilde yol olmaz. Ne altyapısı var ne üst yapısı var. Yol kaderine terkedilmiş, İnsan o yolu görünce utanır. Böyle devam ederse yakında yol kapanır her halde..

Bir vatandaş olarak belediyeden ve yetkili kurumlardan Trabzon yolağının en kısa zamanda inşa edilerek sıfır hale getirilmesini bekliyoruz. Bu durum hem şehrin çehresini değiştirecek hem şehre güzellik katacak hem milli servetlerin heba olması engellenecektir.

Ancak altyapı çalışmaları da son şekline kavuşturulmalı, yeniden yık yap olmamalıdır. Bu durum zaten ekonominin kötü kullanımına harcamaların artmasına sebep olmaktadır. Tamamen altyapı sorunu aşılmalı sonrasında  tümüyle yeniden  şehir içi ve mahale yolları asfaltlanarak yollardaki bu kangren olmuş görüntüye son verilmelidir. Hakikaten hem Trabzonlular hem de Trabzon trafiğini kullanan binlerce araç sahipleri canından bezmiş durumda .

Hizmetlerden ötürü ilgili kurum ve kuruluşlara teşekkür eder, ulaşım ağının kısa zamanda sorunsuz hazır hale gelmesini temenni ederiz.

YAZIYA YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
SON YAZILAR