Tamer Atasoy

Tamer Atasoy

Trabzonspor'da başaktör yok, yardımcı aktör çok!

Trabzonspor'un bu sezon saha içinde beklentileri karşılayamamasındaki en büyük nedenlerden biri de lider futbolculardan yoksun olması.

Geçtiğimiz sezon Trabzonspor bir bütün olarak şampiyonluğa ulaşsa da, oyunun en sorunlu ve sıkıntılı anlarında sahneye çıkan futbolcu sayısı çoktu.

Trabzonspor bu sezon en çok da Hamsik, Cornelius ve Nwakaeme gibi lider oyuncuları aradı. Bu tür oyuncular sadece oynayan değil, çevresindeki oyuncuları da oynatan futbolculardı.

Bu sezon saha içinde ağırlığını hissettirecek, çevresindeki oyuncuların da performansını yukarı çekecek futbolcu sayısı yok denecek kadar az. Belki de yok!

Esasında Trezeguet, Yusuf Yazıcı, Abdülkadir Ömür ya da Gomez gibi futbolcular bireysel olarak değerlendirildiğinde gayet yetenekli isimler. Bahsettiğimiz isimleri kağıt üstünde yan yana yazdığınızda göze hoş gelen bir ilk 11 görebilirsiniz! Şu an için öyle olmasa da, sezon başı öyleydi! Trabzonspor da tam olarak burada hataya düştü.

Bir ilk 11 planlanırken oyuncuları sadece bireysel yetenekleri açısından ele almamak gerek. İlk 11'e yazılan isimler birbirine ne katabilir, çevresindeki oyuncuları ne kadar yukarı çekebilir diye de hesap etmek gerekir.

Abdülkadir Ömür, Yusuf, Trezeguet ve Gomez gibi oyuncular saha içinde liderlik yapacak isimler değil, lider oyuncuların etrafını dolduracak isimler. Bu tür oyuncuların hepsi aynı anda sahada olmaz ancak birkaçını doğru bir liderin etrafında konumlandırdığınızda alacağınız katkı çok daha fazla olacaktır.

Trabzonspor yeni sezon öncesi Trezeguet, Yusuf, Gomez gibi oyunculardan 6-7 tane daha aldığında seviye olarak yukarı çıkmayacak. Sadece "iyi" denilecek futbolcu sayısı 6-7 tane daha artmış olacak. Ancak bu düzeyde 6-7 tane daha oyuncu almaktansa, 2 tane lider oyuncu aldığınızda takımın seviyesi yukarı çıkmış olacak. Bu ayrımı iyi yapmak gerek.

Trabzonspor şöyle bir döngüye girmemeli: Trezeguet'i gönder, yeni bir Trezeguet al. Gomez'i gönder, yeni bir Gomez al. Bu anlayışla ancak takımın kalitesi yerinde sayar.

Sil baştan bir kadro yapmaya kalkmak demek, gönderdiğinizin yerini doldurmak için enerji tüketmek demek. Daha kolayı ise, eldekinin üstüne koymak.

Birçok oyuncu için bu sezonki performansları kriter olmamalı. Elbette bir eleme yapılmalı ancak yeteneklerine inanılan oyuncular takımda tutulmalı. Saha içinde onları ve oyunu taşıyacak lider oyuncu sayısı artırılmalı.

Yeni sezonun planlaması, bu sezon olduğu gibi "kağıt üstüne" bireysel açıdan 11 tane "iyi" futbolcu yazılarak yapılmamalı. Oyun içi liderler kim olacak, futbolcular birbirine ne katacak... Hepsi doğru şekilde hesaplanmalı ve kadro bu çerçevede planlanmalı.

YAZIYA YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
SON YAZILAR