Tamer Atasoy

Tamer Atasoy

Cumhur İttifakı'nın Trabzon'daki stratejisi doğru muydu?

Cumhur İttifakı, Trabzon'da her ne kadar "6 milletvekili" hedefini dillendirse de bu pek ulaşılabilir bir hedef değildi. Ancak 5 milletvekili çıkarmaları fazlasıyla mümkündü.

Cumhur İttifakı, Trabzon özelinde doğru bir strateji ile 5. milletvekilini rahat şekilde çıkarabilirdi.

İyi Parti, MHP'den yaklaşık 7 bin fazla oy alarak Trabzon'dan milletvekili çıkardı. BBP'nin Trabzon'da aldığı oy ise 8.398 oldu. Şayet BBP Trabzon'da kendi listesi ile seçime girmese ve o oyu da MHP'ye taşıyabilseydi, MHP'nin 1 milletvekili çıkarması mümkün olacaktı. Böylelikle Cumhur İttifakı Trabzon'dan 5 milletvekili çıkarabilecekti.

Benzer şekilde Yeniden Refah da Trabzon'da kayda değer bir oy aldı. %4.52 ile 25 bine yakın seçmenden oy almayı başardılar. Trabzon özelinde seçime girmeyip aldıkları oyun 3'te 1'ini MHP'ye taşıyabilselerdi, MHP yine 1 milletvekili çıkarma şansını bulacaktı.

Elbette partilerin kendi logoları ile seçime girip oylarını görme arzusu normaldir. Hem BBP hem de Yeniden Refah ülke genelinde seçime girme kararı almıştı. Ancak Cumhur İttifakı açısından bakarsak, Trabzon'dan 1 milletvekili daha çıkarmaları işten bile değildi.

Trabzon'da genel kanı MHP'nin sahada yeterli şekilde çalışamadığı yönündeydi. İYİ Parti'de ise başta Milletvekili seçilen Yavuz Aydın olmak üzere diğer adaylar çok daha etkili çalıştı ve karşılığını da almış oldu.

Trabzon özelinde geçtiğimiz seçime göre partilerin milletvekili dağılımı değişmemiş oldu. Ancak Bakan Adil Karaismailoğlu, yeni dönemde de Bakan olarak görev alırsa, milletvekilliğinden istifa etmesi gerekecek. Bahsettiğimiz durumda, AK Parti Trabzon'u 3 milletvekili ile TBMM'de temsil edecek.

Genel olarak bakıldığında, hem Cumhur hem de Millet İttifakı Trabzon'da kendi içindeki milletvekili hedefine ulaşamamış görünüyor. Buna rağmen geçtiğimiz dönemin benzeri bir milletvekili dağılımının ortaya çıkması, Trabzon'da milletvekili çıkaran partilerin, genel merkezleri tarafından "başarısız" olarak değerlendirilmesini önleyecek gibi.

YAZIYA YORUM KAT
Trabzon Haber veya diğer kategorilerdeki haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Trabzon haberleri içerisinde yada diğer tüm haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.