Tamer Atasoy

Tamer Atasoy

"Yerli kuralı" ve futbolun evrenselliği...

TFF yönetimleri değişiyor, gündem ise hiç değişmiyor. Türk futbolunda yine yabancı kuralı tartışılıyor.

Dünden bu zamana Türk futbolunun en başlıca gündemlerinden biri de yabancı kuralı oldu. Kural değişiyor, üstünden birkaç yıl geçmiyor ki yeniden değişmesi gündeme gelmesin.

Türk futbolcuların yetişmesi ve daha üst seviyelere gelmeleri yabancı kuralına mı bağlı? Daha doğru bir ifadeyle, "yereli oynatma kuralına" mı bağlı?

Kulüpleri Türk futbolcu oynatmaya mecbur bırakarak hiçbir şeyi çözemeyeceğiz. En başta bu anlayıştan uzaklaşmak gerek.

Daha kaliteli ve daha çok Türk futbolcu yetiştirmenin yolu doğrudan doğruya altyapılardan geçiyor. Altyapılara verilen önem, orada verilen eğitimler, eğitimleri veren antrenörlerin kalitesi... Tüm bunlar sağlanmadıktan sonra, siz a takım seviyesinde Türk oyuncu oynatmayı mecbur kılsanız ne yazar? 3-5 yılda bir rastgele bir Türk futbolcunun yıldızı parlar, o kadar...

Futbol bir ırk değil, yetenek oyunudur. Yeteneği olanın; dilinin, dininin ve inançlarının ne olduğunun hiçbir önemi yoktur.

Bugün dayatmayla "şu kadar Türk oynayacak" demek, futbolun evrenselliğine aykırı bir durum. Bu kural her nerede olursa olsun saçmalıktan öte.

Gerçekten Türk futbolu düşünülüyorsa, Türk futbolunun daha kaliteli hale gelmesi isteniyorsa, altyapılara eğilmek gerekir. Oradan da sadece Türk futbolcular değil, her ırktan futbolcunun yetişmesinin önü açılmalı. Bugün dünyanın en önemli kulüplerinin altyapısında 7 kıtadan futbolcular var. Maksat yetiştirmek, fayda etmek ve kazanmak...

YAZIYA YORUM KAT
Trabzon Haber veya diğer kategorilerdeki haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Trabzon haberleri içerisinde yada diğer tüm haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.