İbrahim Değil

İbrahim Değil

Nasıl zengin olunur?

“Vay, hocam!” demiş bir tanıdığı. “Hiç ummazdım ama görüyorum ki sen de paraya önem veriyormuşsun…”

“Evet, veriyorum.” demiş dedem. “Senin gibi namertlere muhtaç olmamak için…”

Paraya önem vereceğiz elbette. Ama işte, dedemin dediği kadar…

“Nasıl zengin olunur?” başlıklı kısa bir video var, yaklaşık 1 buçuk milyon kez izlenmiş. “Patrona çalışırsan köle olursun. Kendi işini kur, yani sen patron ol.” diyor.

Eee?..  Eleştiriyormuş gibi yaptığı durumu tersinden tavsiye ediyor. Yani başkaları sana “köle” olsun… 

Tüyoyu kapanlar, altına “Allah razı olsun.” kabilinden notlar yazmışlar. “Hocam, zengin olduktan sonra yapılacak işler hakkında da bir video bekliyoruz.” talebinde bulunmuş biri. Zengin olacağız, tamam da sonra bocalamayalım hocam.

Bu işin çalışmakla olmayacağını düşünenler de var. “Babanın fakir olması kaderindir ama kayınpederinin fakir olması senin hödüklüğün.” diye yazmış realist bir arkadaş. “Para sahibi olmanın en önemli kuralı şu ki akrabalara borç vermeyecen kardeşim.” diye akıl veren de var. “16 yaşındayım ve 2 buçuk yıldır finans dünyasıyla uğraşıyorum. Kendimi geliştirdim ve bunun da artık ekmeğini yiyorum.” diye yazmış bir afacan. Bir türbede uykuya dalıp düşünde gördüğü ulu kişi sayesinde zenginlikle müjdelendiğini yazan da var. Konu bayağı eğlenceli yani. 

Zenginleşme üzerine yazılmış bir yığın kitap da var. “98 Günde Nasıl Zengin Olunur, Zengin Olmanın Kuralları, Milyoner Aklın Sırları, Astrolojiyi Kullanarak Nasıl Zengin Olunur” filan. 

Biz kendi işimizi kurarak zengin olamadık. Bu kitapları okumaya da fırsat bulamadık. Peki, bir insan gerçekten nasıl zengin olabilir? Bir icat yaparsın, bunu anlarım.

İçten yanmalı motor gibi bir şey olması da gerekmiyor. Kulak çubuğunu veya iddia için yapay lades kemiğini icat edenler zengin olmuşlar örneğin. Rivayete göre, ketçap şişesini ters koymayı akıl eden Paul Brown, bu tasarımdan 14 milyon dolar kazanmış. Eyvallah. 

Olağan yollardan zengin olunabilir mi peki? Ticaret yaparak mesela?.. Bir ürünün makul kâr oranı nedir? %100 müdür, yoksa 1 liraya alıp 10 liraya satmak da kitaba uygun mudur? Hizmet sektöründe mesela?.. Birileri saatte 50 lira kazanırken birileri 1.000 lira kazanabiliyor. Herkes saatte bin lira kazansa kimse zengin olabilir mi?

Bu muhasebe vicdan sahiplerinin huzurunu kaçırır. En iyisi biz ulusal zenginliğe odaklanalım. Tarımda, hayvancılıkta, sanayide, teknolojide; tüm ekonomik alanlarda büyük bir üretim seferberliği başlatıp refahı topluma yaymak zorundayız. “Zenginlik gübre gibidir, yalnız saçıldığında yararlı olur.” demiş eski Çinliler. Başka türlü oluru yok bu işin.

Yoksa Ruhsati’nin 150 yıl önce sorduğu soruları bir yüz elli yıl sonra da sormaya devam ederiz:

“Hele bir düşün ki gözümün nuru 
Bu kadar parayı sana kim verdi 
Çalışmakla verse verirdi bana
Bu köşkü sarayı sana kim verdi”

YAZIYA YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.