Osman Kanber

Osman Kanber

Sistemli Yetenek Düşmanları!

Ersun Yanalın gönderilmesinin ardından Trabzon’da yeni trend; Kucka gitsin, Sosa gitsin…. Bu rüzgarın arkasından eminim Onur gitsin, Burak gitsin, Volkan gitsin gelir.

Maalesef yerel medyanın gazı ile bu tür saçmalıklar taraftar arasında çok çabuk karşılık buluyor.

Gitsinler ama neden.

Neymiş efendim; önemli olan sistemmiş.
İşin acı tarafı da sistem, sistem diye tutturanların savunduğu şey aslında yetenek düşmanlığı.

Nedir bu sistem dediğiniz şey?
Bu yetenek düşmanları sistemi şöyle bir şey sanıyor.
Bir hoca gelecek onun bir sistemi olacak ve tüm oyuncular da o sisteme uyacak, uymayan gönderilecek.

Bu tanım artık gelişmiş futbol ülkelerinde çoktan terk edilmiş, çağ dışı kalmış.

Günümüz futbolunda saha içerisinde uygulanan sistemler statik değil dinamik olmak zorunda.
Önde gelen liglerde başarılı olan hocalar, kendi sistemlerini dayatanlar değil ellerindeki yaratıcı, yetenekli yıldızlara göre sistem üretenlerdir.

Kısaca dünya futbolunun başarılı hocaları “oyuncular bana uysun” demiyor, “ben oyuncularımın yeteneklerinden nasıl istifade ederim” diyor ve elindeki yaratıcı, yetenekli oyunculardan hangi sistemle maksimum nasıl istifade ederim sorusuna cevap arıyor.

Bu görüşü ülkemizde yıllardan beri uygulayan Şenol Güneş’in başarısı en önemli örnektir.

Hatırlayın 2010-2011 şampiyonluğunda Şenol Güneş; Burak Yılmaz’ı sisteme uydurmak yerine Burak Yılmaz’ın yeteneklerine uygun bir sistem geliştirmiş böylece yeniden doğan Burak 33 golle Trabzonspor’u şampiyonluğa taşımıştır.

Şenol Güneş’in daha sonra Bursa’daki Beşiktaş’taki başarısının sebebi de elindeki yıldızları kendi sistemine uydurmak yerine, takımında öne çıkan yetenekli yıldızlarının yeteneklerinden nasıl istifade edeceğini bilmesi ve uygulamasıdır.

Hakkını yemeyelim bizim yetenek düşmanlarının savunduğu yapı günümüzde sadece yetenekten çok mücadelenin öne çıktığı, yetenekli oyuncularının transfer yapması nedeniyle kadroları aynı seviyede oyunculardan oluşan doğu Avrupa liglerinde kaldı.

Şimdi gelelim Trabzonspor’a ve Rıza Çalımbay’a
Çalımbay da kendi inandığı sistemi uygulayan bir sistem hocası
Bu nedenle Anadolu takımlarında başarılı olacaktır. Antalyaspor yıldızı olmayan Anadolu takımı iken çok başarılı oldu ama yıldızlar alınınca aynı başarıyı gösteremedi.

Rıza Çalımbay’ın sisteminin de Trabzonspor için yanlış olduğuna inanıyorum. Trabzonspor 8 oyuncu ile savunma yapmaz; hocası 8 oyuncu ile savunma yaptığı maçtan sonra gol yememekle övünmez. Ama şimdi bunu bir kenara koyalım

Trabzonspor böyle pahalı transfer yapmamalı diyenlerle aynı fikirde değilim ancak saygı duyuyorum.
Kafa yormamız gereken asıl soru şu;
Elinizde Kucka, Sosa, Burak, Volkan gibi futbolun belli gereklerinde çok yetenekli oyuncularınız varsa onları Rıza hocanın kafasındaki sisteme uydurmaya mı çalışmalıyız yoksa Rıza hoca bu oyuncuların yeteneklerinden faydalanacağı sistem mi geliştirmeli.

Kucka, Sosa, Burak, Volkan, Yusuf, Okay, Abdulkadir gibi oyuncular farklı,mevkilerinde üst düzey yetenekli oyunculardır. Onların sisteme uymalarını istemek, başarısız olmaları demektir.

Burak Yılmaz’ı Burak Yılmaz gibi oynatmalısınız benim sistemim böyle diye Burak Yılmaz’dan Cenk Tosun veya Gomez ya da bir başkası olmasını isteyemezsiniz. Sosa, Sosa gibi oynar. Sosa’dan Atiba yapamazsınız, yanına Atiba bulmalısınız.

Sosa Atletico ile İspanya, Bayern ile 2 kez Almanya şampiyonluğu kazanmış, neler yapabileceğini Beşiktaş’ta herkese göstermiş bir futbolcudur. Hiçbir şey bilmiyorsanız bakın Şenol Güneş nasıl oynatmış siz de aynısını yapın. Siz “benim sistemime uyacaksın” derseniz bilin ki olmaz.

Bugün Rıza hocanın sistemine uymuyor diye gönderdikleriniz yarın Rıza hoca gidince aranır. Bugün Rıza hocanın sistemine uygun diye aldıklarınız yarın Rıza hoca gidince çöp olur. Kaybeden Trabzonspor olur.

Sevgili Rıza Hocam;
Sistem adı altında yetenek düşmanlarının gazına gelme. Senden Şenol Güneş olmanı bekleyemeyiz ama lütfen elindeki değerlerden nasıl istifade edeceğin konusunda örnek al. Böyle bir kadro her hocaya nasip olmaz istifade et.

Kucka gitsin, Sosa gitsinciler, tribüne gittiğinizde kimi izlemek istersiniz?
Beşiktaş’taki gibi bir Sosa’yı, Milan’daki gibi bir Kucka’yı mı?
yoksa…..

Medyadaki yetenek düşmanları neden yanılıyor?
Çünkü hiçbir ön şart ve yetenek gerektirmeden yapılabilen tek şey futbol yorumculuğu.
Yani onların da sorunu sistem sorunu.

YAZIYA YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
SON YAZILAR