Tamer Atasoy

Tamer Atasoy

Trabzon'da fındık mı, turizm mi?

Trabzon'da son yıllarda yükselen trend turizm. Turizmle birlikte Trabzon'da yeni iş sahaları oluşmaya başladı ve buradan ciddi şekilde gelir sağlayan bir kitle de oluştu.

Trabzon'da turizmin yanı sıra bir de fındık gerçeği var. Bölgede olduğu gibi Trabzon'da da fındık önemli bir gelir kaynağı durumunda.

Geçtiğimiz yıllardaki verileri göz önüne alırsak, Trabzon'da turizmden elde edilen gelir fındığın katbekat üstünde.

Trabzon'da 2022 yılında turizmden doğrudan ya da dolaylı 1 milyar 76 milyon Dolar, fındıktan ise 126 milyon Dolar civarında gelir sağlandı.

Evet, kağıt üstünde turizm çok daha büyük gelir kaynağı olarak ortada duruyor fakat burada şu ayrımı ortaya koymak gerek: Fındığın getirisi, çok daha geniş bir kitleye hitap ediyor. Az ya da çok, bu işten para kazanan insan sayısı turizme göre çok daha fazla. Turizmde ise her ne kadar birçok kişi buradan ekmek kapısı bulsa da, fındığa oranla elde edilen gelirden faydalanan kitle çok daha düşük.

Turizmi planlayalım, daha derli toplu yapalım. Daha geniş kitleler buradan gelir sağlasın. Turizmdeki gelir, kısıtlı bir kitlenin elinde kalmasın.

Bir yandan turizmle ilgilenirken, diğer yandan da fındık gerçeğinden vazgeçmeyelim. Buradan çok geniş bir kitlenin kazanç elde ettiğini unutmadan, fındığın daha modern şekilde üreticiliği adına çalışmaları ön plana çıkaralım. Son dönemlerde yeni bahçeler üzerinde çalışmalar olsa da bunlar yeterli sayılmaz. Keza budama ve gübreleme konusunda da bilgilendirmeler var ancak bunlar yeterli şekilde üreticiye ulaşmıyor. Eski bahçelerin yenilenmesi, üreticinin budama ve gübrelemedeki güncelliği yakalaması adına ciddi çalışmalara ihtiyaç var.

YAZIYA YORUM KAT
Trabzon Haber veya diğer kategorilerdeki haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Trabzon haberleri içerisinde yada diğer tüm haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.