Tamer Atasoy

Tamer Atasoy

Fındık-ekmek hesabı! 1 kilo fındığa ne kadar ekmek?

Cumhurbaşkanı Erdoğan, geçtiğimiz gün merakla beklenen fındık fiyatlarını açıkladı. Açıklanan fiyat kimi üreticiler tarafından olumlu karşılanırken, kimileri tarafından da olumsuz karşılandı.

TMO, bu sezon yüzde 50 sağlam iç fındık esasına göre Giresun kalite fındığı 84 TL'den alacak. Geçen sezon bu fiyat 54 TL olarak açıklanmıştı.

Enflasyona ve piyasalardaki hareketliliğe karşın fındık için yeterli fiyat verilip verilmediği tartışılıyor. Biz de Türk toplumunun en temel gıda ürünlerinden biri olan ekmek ile fındık arasında bir kıyas yapalım.

Geçtiğimiz sezon fındık fiyatının açıklandığı dönemde Trabzon'da 100 gram ekmeğin fiyatı 2 TL'ye denk geliyordu. Fındığın kilosu ise 54 TL'ydi. Yani o dönemde 1 kg fındık ile 2700 gram ekmek alınıyordu.

Bu sezon fındık fiyatının 84 TL olarak açıklandığı dönemde Trabzon'da 100 gram ekmeğin karşılığı, 3,41 TL'ye denk geliyor. Açıklanan 84 TL'lik fındık fiyatına göre, Trabzon'da şu anda 1 kg fındık ile 2463 gram ekmek alınabiliyor.

Ekmek fiyatları il il farklılık gösterebildiği için, Trabzon özelinde bakıldığında fındık, ekmek karşısında geçtiğimiz yıla göre değer kaybetmiş gibi görünüyor.

Enflasyon ve piyasadaki tırmanışa karşın fındığa yeterli fiyat verildi mi, takdir sizlerin.

YAZIYA YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
SON YAZILAR