Tamer Atasoy

Tamer Atasoy

Beşikdüzü'nde bu seçimde işler karışık! MHP, CHP, İYİ Parti...

Trabzon'da daha önce Ortahisar, Yomra ve Arsin ilçelerini ele almıştık. Bu kez Beşikdüzü'nde neler yaşandığını ve seçim yarışında neler olduğuna göz atacağız.

Beşikdüzü'nde Ramis Uzun'un 5 yıllık görev süresi bu seçimle birlikte tamamlanıyor. Uzun, 2019'da yüzde 60 gibi bir oy oranıyla CHP'den Belediye Başkanı olarak seçilmişti.

CHP, bu yerel seçim için aldığı karar doğrultusunda Ramis Uzun'u yeniden aday göstermedi. Uzun, aday gösterilmeyince partisinden istifa ederek Demokrat Parti'ye geçti. Bu seçimde Demokrat Parti çatısı altında Belediye Başkanlığı için mücadele edecek.

Beşikdüzü'nde 2019 yerel seçimlerine bakıldığı zaman en dikkat çeken gelişmelerden biri, Cumhur İttifakı'nda AK Parti'nin, bu kez adaylığı MHP'ye bırakması. AK Parti, 2019 yılında Beşikdüzü'nde 2. parti olmuş ancak yarışı yüzde 26 gibi bir farkla kaybetmişti. MHP, İstanbul İl Başlan Yardımcılığı görevinde bulunan Barış Öztürk'ü aday göstererek, buraya verdiği önemi ve iddiayı ortaya koymuş oldu.

Beşikdüzü'nde 2019 yılında yapılan yerel seçimde %97 oranındaki oy, CHP ve AK Parti'de toplanmıştı. O dönem ilçede 2 partili bir yarış söz konusu olmuştu. Bu kez işler çok daha farklı. Çünkü İYİ Parti de burada kendi adayını çıkardı.

İYİ Parti'de Beşikdüzü Belediye Başkanlığı için adaylık süreci biraz sıkıntılı geçti desek yanlış olmaz. Önce Serkan Dübüş aday olarak açıklandı, ardından sahaya indi ve çalışmalara başladı. Ancak biraz da kendi tercihiyle adaylıktan çekildi. İYİ Parti bu gelişme sonrası Fuat Gözaçan'ı aday olarak duyurdu. Bu durum, İYİ Parti için Trabzon'da ikinci kez tekrar etmiş oldu. Aynı şekilde Ortahisar için de önce Ayhan Pala aday olarak açıklandı, daha sonra yeni aday Veysel Kurtoğlu oldu. Aday belirleme sürecinde yaşananlar İYİ Parti'de karar kılmış seçmeni olumsuz etkiler mi, bunun en net cevabını seçim sonuçlarında göreceğiz.

Beşikdüzü'nün İYİ Parti için şöyle bir önemi var: Son genel seçimde Türkiye'de en yüksek oranına ulaştıkları yerlerden biri. Burada elbette Yavuz Aydın faktörü de etkili oldu. Yavuz Aydın, 14 Mayıs 2023 tarihinde yapılan genel seçimlerde milletvekili seçilirken, Beşikdüzü'nde özgül ağırlığıyla partisine önemli bir oy kazandırdı. Hal böyle olunca, İYİ Parti 2019'un aksine bu kez Beşikdüzü'nde kendi adayıyla yarışıyor. Genel Başkan Akşener de Beşikdüzü'ne gelerek mini bir miting gerçekleştirdi ve ilçeye verdiği önemi göstermiş oldu.

Gelelim CHP'ye. CHP, Beşikdüzü'nde son yerel seçimin kazanan partisi. Bu kez İYİ Parti ile ittifakları yok ancak yine iddialı olduklarını ifade ediyorlar. Ramis Uzun'un yeniden aday gösterilmemesi sonrası, ASKF Başkanı Cahit Erdem aday gösterildi.

Bahsettiğimiz 4 ay dışında; Zafer Partisi Kadir Uludüz, DEVA Ali Öztürk, BTP Sabri Terzi, Saadet Partisi Ahmet Aydın, Yeniden Refah Partisi Sedat Cumur, SOL Parti ise Ömer Uzunoğu ile Beşikdüzü'nde sahada.

Beşikdüzü'nde 2019'un aksine bu kez çok fazla partinin yarışta olması, iddialı ve sokakta karşılığı olan aday sayısının fazla olması yarışı daha da keyifli hale getirdi.

Bir önceki yerel seçimde %60'ın görüldüğü ilçede bu seçim bu oranlar imkansız gibi. Beşikdüzü'nde bu seçimde %35-38 bandına çıkabilen siyasi parti ve adayı, ipi göğüsleyecek gibi görünüyor.

YAZIYA YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum
SON YAZILAR