Tamer Atasoy

Tamer Atasoy

Trabzon turizm kenti olabildi mi?

Hem Trabzon hem de Karadeniz özelinde her geçen yıl turist sayısı artıyor. Peki, Trabzon bir turizm şehri olabildi mi?

Yıllarca Trabzon şehri için, "Trabzon'un markası Trabzonspor'dur" söylemlerini işittik. Şimdi Trabzon'un, Trabzonspor'dan sonra "turizm kenti" diye bir marka elde etme şansı oluştu. Ancak bu fırsat ne kadar iyi değerlendiriliyor, tartışmaya açık.

Şu anda Trabzon'da turizm özelinde orta ve uzun vadeli planların var olduğunu söylemek güç. Kısa vadeli, doğrudan para kazanmaya odaklı, genel anlamda kalitesi düşük bir turizm anlayışımız var. Bu yönüyle Trabzon hala bir turizm şehri olabilmiş değil.

Trabzon'da turizmin kalıcı olması adına insan kaynağının eğitilmesi, sektörün daha planlı ve kaliteli hale getirilmesi şart.

Öte yandan 3-5 ayla kısıtlı kalan turizm dönemi, yılın 12 ayına nasıl yayılabilir diye tartışıp konuşmak gerekir. Ayrıca bir bölge ile kısıtlı kalan değil, dünyanın diğer bölgelerinden de turistlerin geldiği bir şehir olmak adına neler yapılabileceği ele alınmalı.

Turizmde memnuniyet olmazsa olmazdır. Mutlu dönen turist, yeni turistlerin habercisidir. Bu sebeple sunulan hizmetin kalitesi büyük önem taşıyor.

Bir yandan gelen turistin memnuniyeti kadar; Trabzon özelinde şehrin doğal güzellikleri, tarihi ve kültürünün korunması da olmazsa olmazdır. Çünkü bugün var olan turizmin kaynağı bu bahsettiğimiz güzellikler.

Plansız ve kuralsız bir turizm anlayışı; şehrin güzelliklerini yok edebileceği gibi, gelsin diye beklenen turistlerin de "tükenmiş ve tüketilmiş" hale gelme riski olan şehirden uzaklaşma sebebi olabilir.

YAZIYA YORUM KAT
Trabzon Haber veya diğer kategorilerdeki haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Trabzon haberleri içerisinde yada diğer tüm haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.