Tamer Atasoy

Tamer Atasoy

Siyasi partilerin yerel seçim hesapları!

31 Mart'ta yapılacak olan yerel seçim için siyasi partilerde yavaş yavaş hareketlilikler başladı.

Seçim yaklaştıkça, doğal olarak siyasi partiler "nasıl daha fazla belediye kazanırız" üzerine stratejiler belirliyor.

AK Parti ve MHP'nin koşulsuz birlikteliği bu seçimde de devam edecek gibi. Öte yandan son seçimde Cumhur İttifakı'nda yer alan Yeniden Refah Partisi ise "Yerel seçime tek başımıza gireceğiz" şeklinde bir çıkış yaptı. Yeniden Refah'ta bu çıkışı yapan isim ise, daha önce AK Parti'de siyaset yapan ve 61. Hükümet'te Gençlik ve Spor Bakanı olarak görev alan Suat Kılıç oldu.

Muhalefet cephesinde ise İyi Parti'nin "Seçime tek başımıza gireceğiz" şeklinde çıkışları var.

Şu an için siyasi partilerin peşin peşin "İttifakta yokuz, seçime tek başımıza gireceğiz" açıklamalarını ne kadar esas kabul edebiliriz, şüpheli.

Son genel seçime "Tek başımıza gireceğiz" diyen Yeniden Refah Partisi, son anda soluğu Cumhur İttifakı'nda almıştı.

Siyasi partilerin bu dönemde yaptıkları "Seçime tek başımıza gireceğiz" çıkışları, kurulacak ittifaklar ve belediyeler üzerine yapılacak pazarlıklar adına el güçlendirme hamleleri olarak nitelendirilebilir.

Hatta şunu ifade edebiliriz ki; İyi Parti'nin son dönemlerde yaptığı çıkışlar; olası ittifak ve pazarlıklar için elini güçlendirdi bile.

İyi Parti, CHP'ye bir yandan "Size mecbur değiliz" mesajları verirken, diğer yandan da olası ittifakta bir önceki yerel seçime oranla daha sıkı bir pazarlık yapacağını gösteriyor.

Şayet, İyi Parti ile CHP yerel seçim için ittifak yaparsa, geçtiğimiz yerel seçimde hiç il belediyesi alamayan İyi Parti, bu kez çok daha garanti yerler isteyecek ve hatta bazı büyükşehir belediyelerinde kendi adaylarının desteklenmesini talep edecektir.

İyi Parti, CHP'ye mecbur görünmüyor ancak şu bir gerçek ki; CHP, AK Parti-MHP ittifakına karşı İyi Parti'ye mecbur. Çünkü İyi Parti'nin ittifaklar konusunda bir manevra alanı var, CHP'nin ise öyle bir şansı yok.

Süleyman Demirel'in "Siyasette 24 saat çok uzun süredir" sözü, son seçimde İyi Parti'nin 6'lı masadan kalkıp geri dönmesi ile bir kez daha tezahür etmişti. Muhtemelen önümüzdeki yerel seçime kadar bu sözün tezahür edeceği pek çok olaya daha şahit olacağız.

YAZIYA YORUM KAT
Trabzon Haber veya diğer kategorilerdeki haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Trabzon haberleri içerisinde yada diğer tüm haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.