Arif Çetin

Arif Çetin

Akçay'ın ikili terciheri

Trabzonspor'un Antalya'daki devre arası kampı sona erdi.  Kampta iki maçı çıplak gözle izleme şansımız oldu. Şahin Aygüneş'le birlikte 1461'den gelen Mustafa Akbaş ve Gökhan Aslan'ın dahil olduğu kadroda bazı isimler ön plana çıktı. Adrian, Emre Güral, Mustafa Akbaş ve genç kaleci İbrahim diğerlerine göre kampta yıldızı parlayan isimlerdi.

***

Mustafa Akçay, ligin ilk yarısında, sakatlık, cezalı gibi durumlar haricinde Onur-Bosingwa,Mustafa,Bamba,Aykut Demir-Zokora,Colman-Olcan,Malouda,Yusuf-Henrique onbiri ile oynamayı yeğledi.

Bu onbirden yedisinin ligin ikinci yarısında da forması garanti gibi görünüyor. 4 mevki için ise alternatifler ön plana çıkıyor. Mustafa Hoca'nın maç ve form durumuna göre yapacağı tercihler, Trabzonspor'un ikinci yarıdaki yerini belirleyecek.

Akçay'ın bir aksilik olmadığı sürece Onur,Bosingwa,Mustafa,Zokora,Colman,Olcan ve Yusuf'tan vazgeçeceğini düşünmüyorum. Elindeki kadro mevcudiyeti buna zorluyor. Ancak; savunmanın merkezi ve solu, forvet arkası ve en uçtaki tercihlerinde iyi alternatifleri var.

***

Bamba mı, Aykut Demir mi, Mustafa Akbaş mı?

Bamba, İngiltere tecrübesi olan bir isim. Ancak çok riskli oynuyor. Taraftarın ona "Bomba" demesi boşa değil. Birebirde ve geriye dönüşlerde ise oldukça yavaş. Topla birlikte çıkarken kaptırdığı anlarda her şey Onur'un performansına kalıyor.

Aykut Demir ilk yarıda daha çok savunmanın solunda görev aldı. F.bahçe gibi santrafor tipi üç hücumcu ile oynayan takımlar karşısında hava hakimiyeti nedeniyle sol bekte yer alabilir. Sol tarafa göre savunmanın merkezinde daha verimli. Gençlerbirliği'nde de bu mevkide başarılı olmuştu. Giray'ın da ayrılmasından sonra merkezde daha çok forma giyeceğe benziyor. Çok savruk ve kontrolsüz olmasının yanında kartsız maçının olmaması en büyük dezavantajı.

Mustafa Akbaş, kadroya yeni katılan bir oyuncu. Hazırlık maçlarında savunmanın solunda da yer aldı. Ancak, Caner Osmanpaşa gibi gerçek mevkisi stoper. Mustafa Yumlu'nun partneri olarak merkez savunmada yer alması sürpriz karşılanmamalı. İki Mustafa'yı izlemeye hazır olun.

***

Aykut Demir mi, Kadir Keleş mi?

82 helal puanla şampiyon olunan kadronun sol beki Hırvat Cale idi. Yetersiz de olsa Cale'nin forma istikrarı vardı. Ancak, hem geçtiğimiz sezon hem de bu sezon savunmanın solunda bir oyuncu istikrarı sağlanamadı. Olcan Adın'ın bile forma giydiği bu bölgede Kadir Keleş bir adım önde görünüyor.

Mustafa Hoca'nın ilk yarıdaki tercihlerinde Aykut Demir daha fazla ön plana çıktı. Aykutlu sol savunma defans anlamında bekleneni veremezken, hücuma da neredeyse sıfır katkı sağladı.

Hazırlık maçlarında Mustafa Akbaş'ı burada deneyen Akçay'ın sol savunma tercihi merak konusu!!!

***

Malouda mı, Adrian mı?

Malouda, Trabzonspor için bu sezonunun en flaş transferi. Ancak geçtiğimiz sezonu boş geçtiği için sürekliliği yok. Artık belirli bir yaş sınırına da geldi. İster Başkan baskısı deyin, isterse adını başka şekilde koyun, Malouda'nın doksan dakikayı yürüyerek tamamladığı birçok maç hatırlıyorum. Sol dışta oynadığı zaman savunmasına yardım etmeyen, sürekli merkeze gelerek diğer arkadaşlarının alanına müdahale eden Malouda'nın en büyük artısı, uçta oynayan Henrique'nin yanında kenardan gelen toplarda skor yaratmasıdır.

Adrian, oynadığı zaman Trabzonspor için büyük şans. Gününde olmadığı dönemlerde ise çekilmez oluyor. Devre arasında istekli ve başarılı bir grafik ortaya koydu. Colman ile birlikte oynadığında topa daha çok yön veriyorlar. İyi bir şutör ve aynı zamanda istediği yere top atabiliyor. Gerçek mevkisinde oynadığı sürece ikinci yarının yıldızı olur. Tabii, yardımcı hoca Mandıralı'yı aşabilirse!!!!

***

Henrique mi, Emre mi, Janko mu?

Trabzonspor'un en problemli, kor anlamında en kısır bölgesi. Henrique dayanıklı, rakip savunmayı yıpratıyor, topsuz oyunda diğerlerine göre daha başarılı. Savunmaları yoruyor ancak gol vuruşu anlamında bir o kadar da yetersiz. Onunla başlayıp, yetmişten sonra Emre ile devam etmek mevcutlar içerisinde en akılcı yol gibi görünüyor.

Emre Güral genç ve gelecek vaat eden bir oyuncu. Topsuz oyun becerisi yok denecek kadar az. Şut atmayı seviyor ve gol bölgelerinde daha etkin. Ancak rakip savunmalar arasında hayatta kalma şansı az. Çünkü fiziksel olarak çok kırılgan. İkinci yarılarda şans bulması daha sağlıklı olabilir.

Mark Janko, mevcut forvetler arasında en tecrübelisi. Onun formatı belli. Kenarlardan beslemeniz gerekecek. Yusuf, Olcan, Bosingwa ve Kadir Keleş'ten iyi ortalar gelirse görevini yapıyor. Bir de hemen arkasında oynayan (Malouda-Adrian) ismin onun indirdiği toplar için yakınında olması gerekiyor.

TRABZONSPOR'U BEKLEYEN TEHLİKE!

Bordo mavililer şu anda 27 puanla yedinci sırada. Liderle arasında 5 takım ve 14 puan, lig sonuncusuyla ise 10 takım 15 puan var. Lig ikincisi Galatasaray ile arasındaki puan farkı sadece altı. Kupaya veda eden oyuncu kadrosunun önünde Şampiyonlar Ligi'ne gitme şansı dahi var. Ancak, Antalya'da edindiğimiz izlenimler bu konuda bizi hiç de umutlandırmıyor. Oyuncularda o heyecan yok. Ligin son yedi sekiz haftasında hedefsiz kalan takımlar vardır.  Trabzonsporlu oyuncuların ruh hali bire bir aynı.

***

Akçay Hoca'nın yukarıda bahsettiğimiz tercihleri ve oyuncuların sıradanlaşmasına konusundaki profesyonelliklerini ligin ikinci yarısında epey konuşacağız gibi görünüyor.

YAZIYA YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
SON YAZILAR