Tamer Atasoy

Tamer Atasoy

Yabancılar Trabzon'u istila mı ediyor?

Arap turistlerin özellikle son yıllarda Trabzon'a akın etmesiyle birlikte konut ve arsa satışları da hareketlendi. Trabzon'da yabancılara konut ve arsa satıldığı yadsınamaz bir gerçek. Peki, Trabzon söylendiği gibi bir istilaya mı maruz kalıyor?

Turizmin var olduğu, turistlerin akın ettiği bölgelerde konut ve arsa satışları kaçınılmazdır. Bu dünyanın her yerinde böyledir. Bu iş Trabzon'da abartı boyutuna mı ulaştı, onu da gelin birlikte inceleyelim.

Özellikle Arap turistlerin akın akın geldiği Trabzon için gerek ulusal bazda yayın yapan bazı medya kuruluşları gerekse bazı sosyal medya hesapları "Trabzon satılıyor" şeklinde eleştirilerini dillendiriyor.

2022 yılında açıklanan TÜİK verilerine göre Trabzon'da yabancılara toplam 1019 konut satıldı. Öte yandan Samsun'da ise 1014 konut satıldı. İstilaya uğradığı söylenen Trabzon, Samsun ile aynı yıl içinde yabancılara neredeyse aynı sayıda konut satmış.

2022 yılında Türkiye'nin en küçük yüz ölçümüne sahip ili olan Yalova'da yabancılara satılan konut sayısı 1817. Yani Trabzon'dan %56 oranında daha fazla.

Türkiye'nin en küçük yüz ölçümüne sahip ili Yalova'da Trabzon'dan %56 oranında daha fazla yabancılara konut satılırken, yine bölge illerinden olan Samsun'da Trabzon ile hemen hemen aynı sayıda yabancılara konut satıldı. Bu illerden söz dahi edilmemesine karşın, Trabzon için "istilaya uğruyor" söylemlerinin üretilmesi bir samimiyet eksikliği ve kötü niyet göstergesi gibi. Ya da bu kişiler Trabzon'u çok seviyor(!)

Trabzon'da turizm adına düzeltilmesi gereken çok şey var. Bunlara itiraz etmek mümkün değil. Fakat Trabzon'daki problemler, Türkiye'de turizmin var olduğu tüm şehirlerde var olan problemler. Ortada bir samimiyet varsa, Trabzon dahil diğer iller için de ortaya çözümler konmalı. Daha planlı, daha doğru bir turizm el birliğiyle var edilmeli.

YAZIYA YORUM KAT
Trabzon Haber veya diğer kategorilerdeki haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Trabzon haberleri içerisinde yada diğer tüm haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.