Semih Sarıalioğlu

Semih Sarıalioğlu

Yabancıların taşınmaz alımında vatandaşlık şartında değişiklik yapıldı

Türk Vatandaşlığı Kanununun Uygulanmasına İlişkin Yönetmelikte Yapılan Değişiklik Resmi Gazete'de yayımlandı. Yabancıların Türkiye'de 400 bin dolar tutarında taşınmaz satın alarak vatandaşlık kazanabilmesine yönelik uygulamada değişikliğe gidildi.

2022 yılında yapılan ve yabancıların Türkiye'de iş yeri kurma gibi girişimlerinde vatandaşlık verilmesinin belirlendiği düzenlemede en az 250 bin Amerikan Doları ve karşılığı döviz tutarındaki taşınmaz alımının vatandaşlık için yeterli olacağı belirtilmişti. 12 Mayıs 2022'de yayımlanan yönetmelikle de 250 bin Amerikan Dolarlık tutar 400 bin Amerikan Doları’na çıkarılmıştı.

Yönetmelikte yapılan son değişikliğe göre, istisnai vatandaşlık kazanılması için satın alınması gerekli olan 400 bin 400 bin Amerikan Doları veya karşılığındaki döviz tutarındaki taşınmazın kapsamı yeniden belirlendi.

Söz konusu yönetmeliğin yabancıların Türkiye'de 400 bin Amerikan Doları tutarında taşınmaz edinimiyle vatandaşlık kazanabilmesine yönelik uygulama maddesi "400 bin Amerikan Doları tutarındaki kat mülkiyeti veya kat irtifakı kurulmuş ya da üzerinde yapı bulunan arsa vasıflı taşınmaz" şeklinde değiştirildi.

Yönetmeliğin eski halinde 400 bin Amerikan Doları veya karşılığı döviz tutarındaki taşınmazın tapu kayıtlarına üç yıl satılmaması şerhiyle satın alınması halinde Türk vatandaşlığının istisnai olarak verilmesi öngörülüyordu. Yani bedeli 400 bin Amerikan Doları ve üzerinde olan tüm taşınmazların satın alınması, vatandaşlık için yeterli oluyordu. Değişiklikle taşınmazın tanımı, “400 bin Amerikan Doları veya karşılığı döviz tutarındaki kat mülkiyeti veya kat irtifakı kurulmuş ya da üzerinde yapı bulunan arsa vasıflı taşınmaz” olarak yeniden belirlendi. Vatandaşlık edinimi için yapılan alımlara arsaların üzerinde yapı bulunması şartı getirildi.

Son değişiklikte adı geçen "kat irtifakı", mevzuatta "arsa üzerinde başlanacak inşaata yönelik mülkiyet hakkı" olarak tanımlanıyor. Yapılan değişiklikle, eskiden boş arazi ve tarlaları da kapsayan "taşınmaz" tabirinin kapsamı daraltılmış oldu. Söz konusu şarta göre vatandaşlık verilmesi için, üzerinde kat mülkiyeti ya da yapı bulunan veya inşaat başlatılmak üzere tapu mülkiyeti tahsis edilen arazilerin satışı asıl olacak.

YAZIYA YORUM KAT
Trabzon Haber veya diğer kategorilerdeki haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Trabzon haberleri içerisinde yada diğer tüm haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum