Recep Ergenç

Recep Ergenç

Trabzon 13. Uluslararası Sanat Günlerine hazırlanıyor

Trabzon’da eski vali konutunda (Hacıkasım’da) kültür ve sanat alanında faaliyet gösteren on dernek (STK) “Sanatevi” çatısı altında etkinliklerini sürdürüyor.

Sanatevini bu STK’ların başkanlarının oluşturduğu yönetim kurulu yönetiyor. Başkanlığını Trabzon’un kültür ve sanat hayatına önemli katkılar sağlayan karikatür sanatçısı ve yazar Adnan Taç yürütüyor.

Aşağıda 13. Uluslararası Sanat Günleri için başkan Adnan Taç ile yaptığım söyleşiyi okuyacaksınız.

Trabzon 13. Uluslararası Sanat Günlerine hazırlanıyor

R.E- Sayın Taç “13. Uluslararası Sanat Günleri”nin yoğun hazırlığı içindesiniz. Bu yılın (2023) programı netleşti m? Öncelikleriniz neler olacak?

A.T – Programı Nisan ayı içerisinde netleştirme gayreti içerisindeyiz. Bu yılın programını 4-10 Haziran 2023 tarihleri arasında gerçekleştirmeyi planlıyoruz. Etkinliklerin bir bölümünü sanatevimizin bahçe ve yerleşkemizde yer alan salon garajda el sanatları, görsel sanatlar alanında sergi ve imza günlerimiz olacak. Yine yerleşkemizde yer alan Salon Garaj’da ve Büyük Şehir Belediyemize ait Hamamizade İhsan Bey merkezinde sahne sanatları, edebiyat (yazım) sanatı üzerine söyleşiler, dinletiler, saydam gösterileri, konser, tiyatro, film gösterimleri türünde etkinlikler olacak. Yazın alanında şiir, öykü, roman ve çevirmenler, sinema, televizyon ve tiyatro alanında oyucu, yönetmen, senarist gibi farklı alanların kültür sanat insanlarını konuk etmek istiyoruz.

R.E- Uluslararası katılımlar için ilişkiler ne aşamada? Hangi ülke sanatçılarını izleyebileceğiz?

A.T- Trabzon’da konsoloslukları olan komşu ülke sanatçıları ve topluluklar öncelikli davet edeceğiz. Avrupa Birliği ülkelerinin Trabzon’da fahri konsoloslukları olanlar ile de temas halindeyiz. Bu yolla zengin bir içerik oluşturmaya çalışıyoruz.

R.E- Sanatevi çatısı altrında hangi STKlar var? 13. Sanat Günleri için adı geçen STK’ların hazırlıkları var mı?

A.T- Sanatevi bünyesinde;

“Trabzon Sanatevi Derneği, Trabzon Liselerinden Yetişenler Kültür ve Dayanışma Derneği, Trabzon Müzik ve Halk Oyunları Gençlik Spor Derneği, Çağdaş Yazarlar ve Sanatçılar Derneği, Karadeniz Yazarlar Birliği Derneği, Türkiye Yazarlar Birliği Derneği Trabzon Şubesi, Mizah Sanatı Derneği, Trabzon Şehir Tiyatrosu Derneği, Trabzon Fotoğraf Sanatı Derneği, Karadeniz Plastik Sanatlar Derneği yer alıyor.
Önceliğimiz Trabzon dışından olan katılımlara yer vermektir. Sanatevi üyesi derneklerimiz öncelikle programlara katkı koymak ve gerektiğinde program yapmak üzere hazırlıklarını sürdürüyorlar.

Trabzon 13. Uluslararası Sanat Günlerine hazırlanıyor

R.E- Bütün bu ilişkiler içinde zorlandığınız başlık ya da başlıklar var mı?

A.T- Sponsorluk konusu bizi çok yoruyor. En başta gerek yerel, gerekse diğer anakent (metropol) kentlerdeki Trabzonlular, onların dernekleri sanat konusunda sponsorluk denince bir adım geri duruyorlar. Sponsorluk bağlamında kültür ve sanat etkinliklerine harcanan parayı çöpe atılmış para (kaynak) gibi görüyorlar. Davet ettiğimiz gerek bireysel gerekse birden çok elemanı olan müzik ve tiyatro toplulukları başta olmak üzere seyahat ve konaklama harcamaları, matbuat ve baskı harcamaları iyi bir program oluşturabilmek için ciddi harcama kalemlerini oluşturuyor. Bu nedenle maddi kaynağa gereksinmemiz var. Kamu kaynakları ise deprem, ekonomik darboğaz gibi nedenlerden dolayı büyük kısıtlılık içerisinde. Bizler bu şartlarda çözüm üretmeye çalışıyoruz. Futbola ayrılan kaynağın binde biri kentin kültür ve sanatını uçurmaya yetecektir.

R.E – Trabzon spor kenti olduğu kadar, Trabzon sanat kentidir. Nitekim pek çok çalıştay raporunda bu konu kayıt altına alınmıştır. İki Kamu, bir de vakıf üniversitesi olan Trabzon yüzelli binden fazla üniversite öğrencisi barındırıyor. Sanat gerçek yaşamın yakıtı gibidir. Kuşun iki kanadı uçması için bilim ve sanata gereksinmemiz olduğu açıktır. Size 13. Sanat günlerimiz, 04-10 Haziran 2023 başarılar ve kolaylıklar dilerim. Zaman ayırdığınız için teşekkür ederim.

AT- Ben de teşekkür ederim. Hepimize kolay gelsin.

YAZIYA YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
SON YAZILAR