Cenap Serdar

Cenap Serdar

Öğrenim için büyük tehlike

Üniversite öğrencileri ve ailelerini bekleyen çok büyük tehlike!

Çeşitli illerde üniversite kazanan öğrenciler bu günlerde kayıt ve konaklama anlamında yoğun bir çalışma içerisindeler. Ancak onların konaklama yeri bulmaları çok zor görünüyor.

Pandemi süresi boyunca sadece Ankara’da 100’ün üzerinde özel öğrenci yurdu kapandı. Bu yurtların sahipleri 1.5 yıl boyunca Devletin her kademesine yazılarak yazarak; Yurtlara ekonomik anlamda yardımcı olunması gerektiği, bu gidişle yurtların bir çoğunun iflas ederek kapanabileceği hususlarını belirtmiş olsalar da, Devlet tarafından herhangi bir yardım yapılmaması üzerine özel yurtlar bir bir kapanmaya başlamış ve bu gün geldiğimiz noktada sadece Ankara’da kapanan 100 öğrenci yurdunda yaklaşık 6-7 bin öğrenci kontenjanı yok olmuştur.

Ayrıca Covid 19 nedeniyle Devlet yurtlarındaki odalarda da yapılan düzenlemeler neticesi bu yurtların kapasitesini en az %30 aşağı çekmiş olup, kontenjan açısından bu sayıda azımsanmayacak kadar çoktur.

Özel Yurtlar 1.5 yılın zarar kaybını telafi için artan gıda, elektrik, doğal gaz, internet ve su fiyatlarını da baz alarak, fiyatlarına astronomik rakamlarda zam yapmışlardır. Bu zamlara paralel olarak Apartlar ve kiralık ev fiyatları da tavan yapmıştır.
Eski öğrenciler Ankara’da çok erken sürelerde yurt, Apart ve Evleri kiralamış olmaları nedeniyle fiyatlar iyice uç noktalara çıkmıştır. Bugün yurt fiyatları 20 ila 50 bin TL arasında değişen fiyatlara yükselmiştir. Buna rağmen özellikle yeni okumaya başlayacak Üniversiteli gençlerin barınma yerleri bulmaları çok zor görünüyor.

Özel Yurt sahiplerinin defalarca belirtmiş oldukları bu sorunların kulak arkası yapılması sonucu, bugün geldiğimiz süreçte öğrencilerin sokakta kalabilecekleri ya da okullarını dondurabilecekleri muhtemel görülmektedir.

YAZIYA YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
SON YAZILAR