Prof.Dr. Osman Bektaş

Prof.Dr. Osman Bektaş

Koç ailesi Trabzon’a güveniyor!

Eğitim bir toplumun kalkınmasında, çağdaşlaşmasında gerekli olan en temel unsurdur.

Bu nedenle nüfusa göre milli geliri yeterli düzeyde olmayan ülkemizde eğitime destek vermek onursal bir vatandaşlık görevi sayılmalıdır.

1-192.jpg4 Mayıs 1967 tarihinde Vehbi KOÇ önderliğindeki 205 eğitim gönüllüsü arkadaşı ulusa şöyle sesleniyorlar:

"Bizler, ülkemizde eğitim görmek isteyen fakat buna maddi gücü yetmeyen ve bu alanda her türlü ilgi ve yardım görmeğe değer gençlerimizin okuyabilmesini,

Sosyal adaletin gerçekleşmesini sağlayacak tedbirlerin başında gelen fırsat eşitliğinin sağlanması için eğitim imkânlarının her gence eşit haklarla açık olabilmesini, işadamlarına, aydınlara ve halkımıza düşen kaçınılmaz bir yurt ödevi olduğunu dikkate alarak, gerek bu hareketin devamlılığını gerekse gelir kaynaklarının sağlamlığını güven altına almak için Türk Eğitim Vakfını (TEV) kurmuş bulunuyoruz."

Bu gün Türkiye’nin 81 ilinde İstanbul’daki Genel Müdürlüğe bağlı olarak faaliyet gösteren sadece 11 TEV şubesi vardır.

Bu illerin çoğunun Türkiye’nin batısında olmasına karşın, Türkiye’nin doğusunu ve Karadeniz Bölgesini temsil eden tek ilimiz Trabzon ve onun TEV şubesidir.

Etkin öngörüsü ile tanınan iş adamımız Vehbi KOÇ Trabzon’a neden bu kadar önem vermiş ve bu konuda Trabzonlulara neden güvenmişti?

Çünkü her şeyden önce Trabzon, tarihinden miras kalan sanat ve kültür şehri kimliği ile tanınmaktaydı.

Öte yandan 1955 tarihinde Ankara ve İstanbul illeri dışında, Anadolu’da Türkiye’nin 4. büyük eğitim kurumu olan Karadeniz Teknik Üniversitesini Trabzonlular kurmuştu.

Ayrıca, Trabzon TEV kurucusu olan Trabzon eski Belediye Başkanı Hasan MELEK çok yakından tanıdığı güvendiği iş arkadaşıydı.

Aradan geçen 50 yıla yakın bir zaman içerisinde Trabzonlu siyasetçi, iş adamı ve halk, Trabzon TEV şubesini eğitime destek konusunda büyük şehirlerle yarışır hale getirmiştir.

Tıpkı sporda Fenerbahçe, Galatasaray ve Beşiktaş ile olan rekabet gibi.

Öyle ki bugünkü örnek ve modern TEV binasının hizmete sunulmasında başta eski Bakanımız Faruk Nafiz ÖZAK ve eski Belediye Başkanımız Volkan CANALİOĞLU olmak üzere birçok değerli iş adamımız kendilerine düşen görevi fazlası ile yerine getirmişlerdir.

İşte bu nedenle Vehbi KOÇ’ un torunu olan TEV Yönetim Kurulu Başkanı Ömer KOÇ Trabzonlunun üstün eğitim desteğine karşılık olarak Türkiye’de, İzmir’den sonra ikinci kız yurdunu 2012 yılında yine Trabzon’da hizmete açmıştır.

250 yataklı ve 8,5 milyon liraya mal olan TEV Trabzon Kız Yurdunun açılış konuşmasında Ömer KOÇ

Trabzon'da üniversite ve meslek liselerinde öğrenim göre 5.500 öğrenciye burs verdiklerini, ayrıca Trabzonlu olup, yurdun çeşitli yerlerinde öğrenim göre 4.300 öğrenci de TEV burslarından yararlandığını vurgulamıştır.

Kız yurdunun yapımında da Trabzonlu yine elini taşın altına koyarak, başta Büyük Şehir Başkanımız Orhan Fevzi GÜMRÜKÇÜOĞLU ve Ortahisar Belediyesi Meclis Başkan Vekili Nusret ONUR olmak üzere eğitim gönüllüsü iş adamlarımız eğitime destek görevine severek koşmuşlardır.

2-058.jpg

Özetle KOÇ ailesinin Trabzonlunun eğitime verdiği ve vereceği destek konusundaki güvenini ve beklentilerini asla boşa çıkarmamıştır.

Bu bağlamda Trabzonlu, Trabzon’un imajını simgeleyen Karadeniz Teknik Üniversitesi, Trabzon Spor ve Türk Eğitim Vakfı Trabzon Şubesi ile gurur duymaktadır.

Ne mutlu karanlık geleceği mumla aydınlatmağa çalışan eğitim gönüllülerine.

Selam olsun Mustafa Reşit TARAKÇI ve 28 arkadaşına.

Selam olsun Osman TURAN ve nicelerine.

YAZIYA YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
SON YAZILAR