Turgay Beşyıldız

Turgay Beşyıldız

Kazakistan- Orta Asya ’dan bildiriyor -3

Galaksi Grup Fabrikasını ziyaret eden KARGİD heyeti, burada yaptığı gezi ve incelemede,hayranlıklarını gizleyemedi. Yıllar önce sadece bir çanta ile Kazagistan’a gelen  Mehmet Artukarslan, verdiği büyük mücadelelerden sonra Almatı’de iş yapmaya başladı ve sonunda şimdi 30 dönüm arazi üzerine kurulu koskoca bir fabrikanın sahibi,Yönetim Kurulu Başkanı, Türkler,Ruslar,Kazaklar ve Özbekler in çalıştığı fabrikada 600 kişi istihdam eden Artuklarslan, “ Ticaret yapmaktan korkmayın gelin buralara yatırımınızı yapın” diyerek de cesaret verdi.

Bilkent Üniversitesi mezunu Aydınlı, Fatih Uzunoğlu’nun Genel müdürlüğünü yaptığı söz konusu fabrikada plastik boru, alüminyum doğrama, PVC ve demir doğrama ve de benzer ürünler imal ediliyor. Hem yurt içine hem de yurt dışına satışa sunuluyor. Bir Türk iş adamını bu başarısı, bu topraklarda gerçekten örnek teşkil ediyor. Mehmet beyin KATİAD iş adamları ile KARGİD üyesi iş adamlarına bahçede verdiği akşam yemeğinden sonra, Kazakistan’da iş yapma konusunda yapılan iş görüşmeleri ve sohbetleri kayda değerdi. Yemek sonrası kazak bayan fabrika elemanları çay servisi yaparken kaza ile geniş bir coğrafya da yıllardır kömür işletmeciliği yapan Bayburtlu Yaşar çalışkan’ın başından ve omuzlarında aşağıya dökülen çay ise gecenin sıcak esprisi oldu. Yaşar bey,kendine has şivesiyle  “ kızlarımız mahcup etmeyelim,sıkıntı yok,dökülen çay olsun.giden takım elbise olsun önemli değil,gönüller bir olsun “ diyerek, buradaki  kömür işletmeciliği konusunda oldukça yoğun bilgi aldı ve not almaya devam etti.

Memleket den uzaktaki bir Miraç gecesinde, herkes birbirine hayırlı kandiller diledikten sonra, değerli zamanları bize ayıran fabrikadan ayrıldık.. Giderken dönüp ,geriye doğru baktığımızda da onlarla gururlandık.   

                                                             *

Kazakistan’da astronomi alanında önem arz eden bir yer var. Baykonur Uzay Üssü… Kazakistan’da “Bayqonır Ğarış Aylağı “diye adlandırılan; Baykonur Uzay Üssü, Rusça: Tyuratam olarak da adlandırılıyor.  Kazakistan'ın Baykonur kasabasının 320 km kadar güneydoğusunda, Seyhun (Sırderya) nehrinin kıvrımındaki bozkırda kurulmuş olan üs, dünyanın en eski ve en büyük uzaya mekik fırlatma üssü. Sovyet yönetimi zamanında bu üsse, güvenlik nedeniyle yanıltıcı olsun diye 320 km uzaktaki Baykonur'un adını vermişler, üs hizmete devam ediyor.

Kazakistan’ın Güneydoğusunda yer alan Almatı’de ( Almahata ) ülkenin en büyük ve nüfusu en çok olan kenti ama sokak ve caddeler çok geniş ve ferah olduğu için bu kalabalığı görmeniz mümkün değil. Buradaki işletmelerde genelde yer sahipleri kazaklar ama cafe ve restaurant gibi yerlerde ise işletmecileri genelde Türk. Yabancılık çekmeniz mümkün değil çok Türk var. Komşu Kırgızistan da ise daha fazla bu sayı, özellikle Bıshkek kentinde. Kazaklar sert imajlı görünüyor ama içleri öyle değil, Kırgızlar ve Özbekler ise daha yumuşak görünümlü ama bu 3 millet Türkleri kendilerine çok yakın görüyorlar. Bir elmanın dilimleri gibi, buna Türkmenistan’ı da katabiliriz.

Buradaki kazak vatandaşların nüfus kağıtları ve ehliyetleri çoktan küçültülmüş ve cipli olmuş bile, darısı bizimde başımıza. Dikkatimi çeken bir başka şey sokak ve caddelerde  pek temizlik görevlisi yok. Elinde süpürge olan 3-4 temizlik işçisine rastladım onlarda bayandı. Cadde ve sokaklarda çöp yoktu ki zaten.

                                                            *

Bugüne çok erken saatlerde rüzgarla başladık güne, ardından yağmur geldi .Öğlen 

saatlerine doğru ise yağmur yerini yine pırıl pırıl temiz bir havaya bıraktı. Almatı yüksek bir kesimde olduğu için havası çok temiz , haliyle kışı ise çok sert geçiyor zaman zaman kışı mevsiminde bu bölge derecelerinin -20’yi gösterdiği de oluyormuş.

Bu arada beni burada, Facebook sayfasından Trabzonlu genç bir iş adamı buldu.  Bizim il genel meclisinden Bahattin köroğlu’nun amca oğlu,Düzköy Sidiksa’dan Yetiş Köroğlu. İlk evliliğinden delikanlı bir oğlu var. İkinci evliliği Türkiye’de üniversiteden mezun olan Kırgızistanlı bir bayan, Kazakistan haberlerini sayfamızda görünce sağ olsun aradı,buluştuk. Yanındaki yeni tanıştığımız arkadaşımızda 1992 KTÜ işletme mezunu Murat Atalay,Ankaralı. Yıllardır Ukranya’da ticaret yaptı. Ukranyalı bir bayanla evlendi 2 de yetişkin çocuğu var. Ardından yaptığı 2.evliliğinden de 10 aylık bir bebeğe sahip.

Yetiş ile arkadaşlıkları Ukrayna da ticaret yaptıkları günlere dayanıyor. İkisi de mutlu ve işlerinde iyiler. Ukraya’dan sonra Almatı”ye yerleştiler, inşaat sektöründe yapı kullanmada kimyasal maddelerinin satışını yapıyorlar.

                                                            *

KARGİD Heyeti ,Başkan Ahmet yaşar Altıntaş nezaretinde, Almati şehir Valisi ve buradaki sistem gereği aynı zamanda Belediye Başkanı olan Esimov Ahmetcan Smagulovich’i makamında ziyaret ve iş görüşmeleri yapmak için,makamına gidildi. Yalnız Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev bugün Almatı’de olduğu için, onunla beraber olmak zorunda kalan Smagulovich yerine heyeti, Endüsztri departmanı başkanı ve yardımcısı karşıladı.

Buradaki bir salonda yapılan karşılıklı ve bire bir görüşmelerde, yatırım konusunda fikirler alan, KARGİD’ li  iş adamları kendi iş sahalarıyla ilgili olarak bol bol da not almayı ihmal etmediler ve sorularına cevap aradılar.   

Ülke genelinde dershanelerde dahil olmak üzere tüm Türk okullarında eğitim ve öğretim gören yaklaşık 10 bin öğrenci olduğunu öğrendik. Öğleden sonra yaklaşık 20 yıldan beri burada hizmet veren Türk okullarından biri olan Almatı kız lisesine gidildi. 15 farklı ülkeden çocukların 5 yıl boyunca eğitim ve öğretim gördüğü okullarda bugüne kadar yaklaşık 900 kişi mezun olmuş, önümüzdeki bu hafta sonunda da yine yeni mezun verecekler. Bu okulda bu sezon eğitim gören liseli kız öğrenci sayısı 228. Okul Müdürünün verdiği öğle yemeğinden sonra ise,  Süleyman Demirel Üniversitesini ziyaret etmek bilgi alış verişinde bulunmak için yine yollara düştük.

…… devamı yarın

3.gün FotoğraflarıTüm Fotoğraflar

 

YAZIYA YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
SON YAZILAR