Recep Ergenç

Recep Ergenç

Alacahan

Geçen hafta sonu cumartesi Hülya Ulusoy ile buluştuk. Altı yıl öncesine kadar evde çoluk çocuğu ile ilgilenen bu kadın artık Trabzon’un önemli aktörlerinden biri olmaya hazırlanıyor.

Kaneviçe sokağı ile attığı ilk adımı şimdi Alacahan’ı bir turizm varış noktası haline getirerek katlamak istiyor.

Artık o bir turizmci.

Eski Trabzon’u konuştuk.

İpek Yolu’nun şaşalı dönemlerinde Trabzon’da üçyüz bin mekkarenin (at, eşek, deve ve katırlardan oluşur)bulunduğunu;

İran ve daha güneye ulaştırılacak; Kafkaslardan, Kırımdan ve Tuna üzerinden Trabzon’a akan malların mekkarelere yüklenene kadar; hayvanların ve bunları sevk ve idare eden insanların barınma ve yeme içme ihtiyaçlarının karşılandığı (hanları) bir bir sıraladık.

İkimizin de ortak tutkusu Alacahan’ı konuştuk.

İkimiz de, Trabzon’da herkesin dilinde ve gönlünde olan sektör “turizm” için Alacahan bulunmaz bir destinasyon (varış) noktası olduğunda fikir birliğine vardık.

Başka; Başaran Ulusoy ile olan görüşmesini özetleyerek;

Alacahan; Ayasofya, Sümela… diye saydığımız bu varış noktalarından biri olmaya adaydır;

TURSAB Başkanı olarak; Trabzon’ a gelen her turistin Alacahan’a uğramasını sağlayacak, her türlü katkıyı veririz. Bir Trabzonlu olarak bunu sorumluluk olarak üzerime alıyorum, diye de söz vermiş Hülya Ulusoy’a.

Alacahan ne halde?

Şu sıra yaşlanan binanın bakım onarımı yapılıyor.

Bakım onarım bitince ne olacak?

Otel olarak turizme kazandırılacak.

İkimizin de aklı “turizm varış noktası” olmasında.

Bakırcılar diye adlandırılan sokakta eskisi kadar çekiç sesi yok ama canlandırılabilir, diyor Hülya Ulusoy.

Trabzonlular bu tarihi mekanın bir Turizm varış noktası olması için; otel değil, Trabzon yerel el sanatlarının üretildiği, satıldığı, yeme içme mekanlarının da bulunduğu bir cıvıl cıvıl çarşıya dönüştürülmesini istiyoruz.

Beni destek mekanizmaları konusunda soru yağmuruna tuttu.

KOSGEB’in işbirliği- güçbirliği destek programı ile mekanda inanılmaz işler gerçekleştirilebilir diye başladığım cümleyi, beş kişilik girişimci gurubun  beşyüzbin TL’ye kadar yatırımının %60’ı hibe; ayrıca 250bin kredi desteği var…

İŞKUR, Meslek okulları ve KTÜ Meslek Yüksek Okulları ile kombine edilecek bir çalışma ile Alacahan gerçekten bir turizm varış noktası olur.

Gözleri tamam dercesine sözü aldı:

Her gün onlarca otobüs dolusu insanın ziyaret edeceği merkeze dönüştürülebiliriz, artık ben de inandım... Alacahan’ın çevresindeki bakırcıların da eski günlerine dönmeleri için inanılmaz bir fırsat yaratabiliriz.

Kahveleri içerken bu defa Güdümlü Projeden söz ediyorum.

Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı  (DOKA) Alacahan için “ Kadın İş Geliştirme Merkezi” fikrini destekler ise iş daha da kolaylaşır.

Nasıl?

DOKA; Alacahan’ ı “Trabzon Kadın iş geliştirme merkezi”ne dönüştürmesi için sadece, evet bu fikri bir “Güdümlü Proje” ile destekliyorum, programa alıyorum demesi gerekir.

Serde Hocalık var, Hülya’da iyi dinleyici, gözleri çakmak çakmak…

Soruyu patlatıyor: DOKA, Alacahan’ı bir güdümlü proje ile desteklemesi ne demek?

Trabzon’da bir şirket kurarak, Alaca Han’ın işletilmesi için gerekli fizibiliteyi ortaya koymamız, fizibiliteyi işletme planı ile projelendirip DOKA’ya teslim etmemiz ilk adımlar. DOKA eğer projeyi beğenirse %75’ini destekleyecek. Şirket de % 25’ini karşılayacak.

Turizmin içine dalıyoruz, sürdürülebilirlikten, yıl oniki ay turizmden derken kilit soru geliyor:

Turizm gelirleri içinde konaklama, yeme içme elbette önemlidir. Kırk kadar odası olan Alacahan’ın Trabzon turizmine hizmet edecek bir merkeze dönüştürülmesini kimden isteyebiliriz?

Bir koordinasyona ve lobi gücüne ihtiyaç olduğundan söz ederek;

Başta Sayın Valimiz Dr. Recep Kızılcık olmak üzere, Belediye Başkanımız Dr. Orhan F. Gümrükçüoğlu, Ticaret ve Sanayi Odamızın Yönetim Kurulu Başkanı M. Suat Hacısalhoğlu, Meclis Başkanı Sayın Ali Osman Ulusoy ve DOKA Genel Sekreteri Çetin Oktay Kaldırım ile STK destek ve koordinasyonuna gereksinmemiz olacak.

Şimdi harekete geçer, DOKA’ya 2014 programına aldırabilirsek, seneye bu binanın Trabzon’un önemli bir turizm varış noktası haline gelmesi için etkili bir lobi yeterlidir.

NOT: Semerciler yokuşunu inerken Kemeraltı’ na değilde, sağdan devam ederseniz yüz adımda kendinizi Alaca Hanın önünde bulursunuz.  Alacahan’ın bu dönüşümü ile çevresinde çarpan etkisi yapacağı ve pek çok değişim ve dönüşümü gerçekleştireceğine kuşku yoktur.

 

YAZIYA YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
SON YAZILAR