Bıldırcınların zor göçü

Bıldırcınlar, ülkemiz üzerinden her yıl sonbaharda güneye, ilkbaharda ise kuzeye doğru düzenli olarak göç ediyor.

Bıldırcınların zor göçü

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Orman Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Şağdan Başkaya, ülkemiz üzerinden her yıl sonbaharda güneye, ilkbaharda ise kuzeye doğru düzenli olarak göç eden bıldırcınların, göçlerinin her geçen yıl daha da zorlaştığını söyledi.

Bıldırcınların uğradıkları katliamın bu yıl da etkisini azaltmadan tekrarlandığını belirten Doç. Dr. Şağdan Başkaya, kaçak bıldırcın avının en çok özellikle Karadeniz ve Marmara sahillerine yakın kesimlerde yaşandığını kaydetti. Doç. Dr. Başkaya "Genellikle geceleyin göç eden bıldırcınları olumsuz etkileyen ve çok hızlı bir şekilde artan ışık kaynakları, yüksek yapılar, binalar ve yollara ilave olarak, geceleyin lüks ve teyp ile bıldırcın yakalanması-toplanması ve geçit bölgelerine ağ gerilmesi ile bıldırcın nesline büyük bir darbe vurulmaktadır. Göçmen bir kuş türü olan bıldırcınlar, özellikle Eylül ayı başta olmak üzere Ağustos-Eylül-Ekim aylarında kuzey ülkelerinden güneye, Mart-Nisan-Mayıs aylarında ise güneyden kuzeye dönüş göçü yapmaktadırlar. Bıldırcınların büyük bir çoğunluğu sonbahardaki bu göçleri sırasında ülkemizde Karadeniz ve Marmara sahilleri ile Akdeniz'in güneyindeki ülkelerin sahilleri ile adalara mecburi iniş yapmaktadırlar. Özellikle yağmurlu gecelerde Karadeniz ve Akdeniz gibi büyük bir su kütlesini geçmek zorunda kaldıklarında, sahillere ve bazan de denize sürüler halinde düşmektedirler" dedi.

Bıldırcınların ancak geri kalmış ülkelerde bu şekilde yasa dışı uygulamalar ile adeta katledildiğini belirten Doç. Dr. Şağdan Başkaya, yasadışı av konusunda, yetersiz imkanlarına rağmen yeterince hassas davranan Çevre ve Orman Bakanlığının taşra teşkilatları ile Jandarma ve Polis teşkilatlarına halkımızın yardımcı olması gerektiğini bildirdi. Avcılık belgesi (av tezkeresi) sahibi olmayan ve gerekli avlanma izin ücretlerini ödemeyen, lüks gibi herhangi bir ışık kaynağı kullanan, teyp veya ağ kuran kişilerin mutlaka ihbar edilmelerini bildiren Başkaya, bu konuda muhtarlara çok büyük görevler düştüğünü de belirtti.

Yasal bir şekilde, tüfek, av köpeği veya sertifikalı atmaca ile gündüz avlanılabilen bıldırcınların, geceleyin lüks, teyp kaseti ve ağ germek gibi usullerle avlanmasının yasak olduğunu vurgulayan Başkaya "Çevre ve Orman Bakanlığı'nın 2009-2010 Av Dönemi Merkez Av Komisyonu Kararına göre, bütün bölgelerde 15 Ağustos 2009 tarihinde başlayan bıldırcın avı, İç Anadolu ve Batı Karadeniz'de 10 Ocak 2010, diğer bölgelerde ise 24 Ocak 2010 tarihinde sona erecektir. Yine bu karara göre, sadece Çarşamba, Cumartesi, Pazar ve resmi tatil günlerinde avlanılabilir. Bu günler dışında avlanmak yasaktır. Ayrıca, avcı başına, bir av günü için en fazla 10 adet bıldırcın avlanılabilir. Kaçak av konusunda, devletimizin, Yaban Hayatına daha fazla önem vererek, insanları ilköğretimden yüksek öğretime kadar eğitmesi, bu konuda görev yapan teşkilatları personel ve araç-gereç bakımından güçlendirmesi gerekmektedir" diye konuştu.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Resmi İlanlar
Yaşam