Küresel Çapta Mercan Resiflerinin Dördüncü Büyük Ağarması Gözlemlendi

NOAA ve Uluslararası Mercan Resifleri Girişimi, küresel ısınmanın 53 ülkede mercan resiflerinin dördüncü kez ağarmasına yol açtığını açıkladı.

Küresel Çapta Mercan Resiflerinin Dördüncü Büyük Ağarması Gözlemlendi

ABD Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi (NOAA) ve Uluslararası Mercan Resifleri Girişimi, yaptıkları ortak açıklamada, insan kaynaklı iklim değişikliğinin neden olduğu okyanusların ısınmasının, dünya çapındaki mercan resiflerinin dördüncü defa ağarmasına yol açtığını duyurdu. Şubat 2023'ten bu yana yapılan gözlemler, 53 farklı ülke ve bölgede mercan resiflerinin ağardığını ortaya koydu.

Mercan ağarması, mercanların stres altında algleri, yani onlara renk veren ve besin kaynakları olan mikroorganizmaları dışarı atması sonucu meydana geliyor. Bu süreç, eğer şiddetli ve uzun süreli olursa, mercanların ölümüne sebep olabiliyor.

NOAA Mercan Resifi Birimi Gözlem Koordinatörü Derek Manzello, "Okyanus sıcaklıkları arttıkça, mercan ağarması olaylarının sıklığı ve şiddeti de artıyor," dedi. Küresel çapta ağarma olaylarının ilan edilebilmesi için büyük okyanuslardaki mercan resiflerinde önemli ağarma olaylarının belgelenmesi gerekiyor. Bu, dünya genelindeki dördüncü büyük ağarma olayı olarak kayıtlara geçti. En son küresel ağarma olayı, 2014-2017 yılları arasında gerçekleşmişti.

Bu gelişmeler, küresel iklim değişikliğiyle mücadelede daha etkin adımlar atılması gerektiğine dair çağrılara zemin hazırlamakta. Mercan resiflerinin sağlığı, deniz ekosistemlerinin çeşitliliği ve denizle beslenen insan toplulukları için hayati önem taşımakta.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Yaşam