Trabzon mutfağı uluslararası arenaya açılıyor: "Gastronomi şehri olmasını istiyoruz"
Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç, Trabzon Gastronomi Festivali’nde Haber61’e özel açıklamalarda bulundu.
Trabzon Büyükşehir Belediyesi tarafından ilk kez düzenlenen Trabzon Gastronomi Festivali, Yenimahalle Fuar Alanı’nda başladı. Trabzon’un yöresel lezzetlerini tanıtmak, mutfak kültürünü kurumsal bir yapıya taşımak ve kentin gastronomi alanındaki potansiyelini uluslararası düzeyde öne çıkarmak amacıyla düzenlenen festival dört gün boyunca ziyaretçilerini ağırlayacak.
Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç, festival alanında Haber61’e yaptığı özel açıklamada hem Cumhuriyet’in 103. kuruluş yıl dönümüne hem de Trabzon mutfağının tanıtımına ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Festivalde 70’in üzerinde yöresel lezzetin sunulduğunu belirten Genç, UNESCO başvurusundan Mısır’da gerçekleştirilecek tanıtım çalışmalarına kadar birçok konuda açıklama yaptı.
“TRABZON’A AİT 70’İN ÜZERİNDE LEZZETİ SUNUYORUZ”
Festivalin Cumhuriyet Bayramı’nın coşkusunu taçlandırdığını ifade eden Başkan Ahmet Metin Genç, Trabzon’un tarihî birikimiyle öne çıkan şehirlerden biri olduğunu belirtti. Kentin mutfak kültürünü daha planlı ve kalıcı bir yapıyla tanıtmak istediklerini kaydeden Genç, festivalin bu hedef doğrultusunda önemli bir başlangıç olduğunu söyledi.
Genç, açıklamasında şu ifadeleri kullandı:
“Bugün hem ülkemizin hem de şehrimizin önemli bir gurur günü. Cumhuriyetimizin 103. kuruluş yıl dönümünü kutluyoruz. Bu güzel günümüzü gastronomi festivaliyle taçlandırıyoruz.
Trabzon tarihi bir şehir. Tarihinden gelen birçok özelliği ve güzelliği var. Bunların yanında Trabzon'a özgü yöresel lezzetlerimiz de bulunuyor. Bu lezzetleri kurumsal bir hafızaya taşımak istiyoruz. Bugün gastronomi festivaliyle bu süreci başlatıyoruz. Festivalimizi ve bu kurumsal yapıyı geleneksel hâle getirmek istiyoruz.
Sadece Trabzon'a ait 70'in üzerinde ürünle bir gastronomi festivali düzenliyoruz. Bu çok kıymetli bir çalışma. Ancak bunu yalnızca ulusal düzeyde bırakmıyoruz. UNESCO'ya başvurumuz var. Bu başvuruyla uluslararası bir standart kazanmak istiyoruz.”

“TRABZON’UN DA GASTRONOMİ ŞEHRİ OLMASINI İSTİYORUZ”
Trabzon’un gastronomi alanında uluslararası ölçekte tanınmasını hedeflediklerini belirten Genç, Türkiye’de Gaziantep, Hatay ve Afyon’un UNESCO tarafından gastronomi alanında öne çıkan şehirler arasında yer aldığını hatırlattı. Trabzon’un da bu alanda benzer bir konuma ulaşmasını istediklerini ifade eden Genç, gastronominin turizmle doğrudan bağlantılı olduğuna dikkat çekti.
Genç, konuyla ilgili açıklamasını şöyle sürdürdü:
“Biliyorsunuz, Türkiye'de Gaziantep, Hatay ve Afyon gastronomi şehirleri arasında yer alıyor. Bunlardan birinin de Trabzon olmasını istiyoruz. Çünkü Trabzon bir turizm şehri. Bir şehre giden insanlar öncelikle nerede konaklayacaklarını ve orada ne yiyeceklerini merak eder. Şehre özgü yöresel lezzetleri tanımak isterler. İnşallah bu çalışmayı uluslararası standartlarla da taçlandıracağız.”
Trabzon’un sahip olduğu yöresel ürünlerin yalnızca kentte değil, ulusal ve uluslararası platformlarda da tanıtılmasının önemine değinen Genç, UNESCO başvurusunun bu hedefin bir parçası olduğunu belirtti.
GASTRONOMİDE KURUMSAL YAPI VURGUSU
Festivalin farklı kurumların, belediyelerin, derneklerin, markaların ve şeflerin katkısıyla hazırlandığını söyleyen Başkan Genç, Trabzon mutfağının tanıtımında ortak hareket edilmesinin önemini vurguladı.
Gastronominin akademik açıdan da ele alındığını belirten Genç, Trabzon mutfağına ilişkin çalışmaların kalıcı bir yapıya kavuşmasını istediklerini ifade etti.
Genç, açıklamasında şu ifadeleri kullandı:
“Bu organizasyonda çok sayıda kişinin emeği var. Kıymetli belediye başkanlarımız, ilçelerimiz, derneklerimiz, markalarımız ve şeflerimiz burada. Bu işi akademik açıdan da ele aldık. Mehmet Akif Şen bu konuda bir kitap yazdı ve Cumhurbaşkanımızdan ödül aldı. Bütün bu çalışmalarla birlikte gastronomi alanında kurumsal bir yapı oluşturuyoruz.”
Festival kapsamında halk eğitim merkezleri, olgunlaşma enstitüsü, belediyeler ve yeme içme sektöründe faaliyet gösteren Trabzon markalarının da yer aldığını belirten Genç, 70’in üzerinde yöresel lezzetin ziyaretçilere sunulduğunu yineledi.
TRABZON’DAN MISIR’A TANITIM ÇIKARMASI
Başkan Genç’in açıklamalarında öne çıkan başlıklardan biri de Trabzon’un yurt dışındaki tanıtım çalışmaları oldu. Önümüzdeki hafta bir heyetle Mısır’a gideceklerini belirten Genç, ziyaretin turizm ve ticaret odaklı görüşmeler kapsamında gerçekleştirileceğini söyledi.
Mısır’da turizm acenteleri ve ticaret temsilcileriyle bir araya geleceklerini kaydeden Genç, karşı taraftan gelen başvuruların da dikkat çekici olduğunu belirtti.
Genç, Mısır programına ilişkin şu açıklamayı yaptı:
“Önümüzdeki hafta bir heyetle birlikte Mısır'da olacağız. Ancak oraya gezmeye gitmiyoruz. Yaklaşık 70 turizm acentesi ve ticaret erbabıyla görüşmeler gerçekleştireceğiz. Karşı taraftan da 100'ün üzerinde başvuru geldi. Mısır'daki ticaret erbabından ve seyahat acentelerinden gelen bu ilgi çok kıymetli.
Kahire Büyükelçiliğimiz ve büyükelçimiz bu konuda bize önemli destek sağladı. Onlarla birlikte Trabzon tanıtım günleri düzenleyeceğiz. Yöresel lezzetlerimizi orada da tanıtacağız. Bu şehri tanıtmak bizim görevimiz.”
Mısır’da düzenlenecek tanıtım günleriyle Trabzon’un yöresel lezzetlerinin de uluslararası ziyaretçilere ulaştırılması planlanıyor. Görüşmelerin turizm acenteleri ve ticaret temsilcileriyle yapılacak olması, kentin tanıtım çalışmalarında gastronomi ile turizmin birlikte ele alındığını ortaya koyuyor.
“TRABZON DONDURMASI DA ARTIK COĞRAFİ İŞARETE SAHİP”
Trabzon’un yöresel ürünlerinin tanıtımına ilişkin değerlendirmelerinde Trabzon dondurmasına da değinen Genç, ürünün coğrafi işaret tescili aldığını belirtti. Trabzon’a özgü lezzetlerin kentin gastronomi kimliğinin önemli parçaları olduğunu ifade eden Genç, dondurmaya ilişkin sözleriyle de dikkat çekti.
Genç, “Trabzon'un dondurması da artık coğrafi işarete sahip. Trabzon'a ait olan bu lezzet de oldukça meşhur. Açıkçası benim de çok hoşuma gidiyor. Şeker hassasiyetimiz olmasa her gün yerim” ifadelerini kullandı.
DÖRT GÜN BOYUNCA ETKİNLİKLER DÜZENLENECEK
Trabzon Gastronomi Festivali’nin hazırlık sürecinde büyük emek harcandığını belirten Başkan Genç, organizasyonun dört gün boyunca devam edeceğini söyledi. Festival kapsamında yöresel lezzetlerin tanıtılmasının yanı sıra akşam saatlerinde sanatçıların sahne alacağı etkinlikler de gerçekleştirilecek.
Çocuklara yönelik özel alanların oluşturulduğunu da belirten Genç, festivalin farklı yaş gruplarına hitap etmesini amaçladıklarını kaydetti.
Genç, festivalin son bölümünde şu ifadeleri kullandı:
“Bugün şehir adına çok heyecanlıyız. Cumhuriyetimizin 103. kuruluş yıl dönümünü kutlarken böyle güzel bir gastronomi festivaliyle bu özel günü taçlandırmak istedik.
Trabzon, tarihinden gelen lezzetlere sahip bir şehir. Trabzon mutfağını kendi hâlindeki sadeliğiyle değil, kurumsal bir konsept çerçevesinde tanıtmak istedik. Bunu da bir festivalle taçlandırdık.
Halk eğitim merkezlerimiz, olgunlaşma enstitümüz, belediyelerimiz, ilçelerimiz ve Trabzon'a ait bütün markalarımız, yani yeme içme sektöründeki tüm markalarımızla birlikteyiz. Trabzon'a ait 70'in üzerinde lezzeti bu festival kapsamında sunuyoruz.
Trabzon'un uluslararası arenada da bir gastronomi şehri olması için UNESCO'ya başvurumuz var. İnşallah olumlu sonuç bekliyoruz. Uluslararası bir standarda sahip olmak istiyoruz.
Çünkü Trabzon bir turizm şehri. Şehrimize gelenler hem nerede konaklayacaklarını hem de Trabzon'a özgü ne yiyeceklerini önceden bilebilsinler istiyoruz. Çok faydalı sonuçlar alacağımıza inanıyoruz.
Festivale katılan ve katkı sağlayan herkese çok teşekkür ediyorum. Burada çok büyük bir emek var. Böylesine büyük bir organizasyon düzenledik. Festival dört gün sürecek. Akşam saatlerinde sanatçılarımızla birlikte buradaki coşku daha da artacak.
Çocuklarımız için de çok özel alanlar oluşturduk. Onlar hem eğlenecek hem de tatillerini güzel bir şekilde değerlendirecekler. Çok mutluyum, herkese teşekkür ediyorum.”
Trabzon Gastronomi Festivali, 29 Ekim-1 Kasım tarihleri arasında Yenimahalle Fuar Alanı’nda devam edecek. Festivalde Trabzon mutfağına ait yöresel ürünlerin tanıtılması, gastronomi kültürünün kurumsal bir yapıya taşınması ve kentin turizm potansiyelinin güçlendirilmesi hedefleniyor.