Hasan Kurt

Hasan Kurt

Ortadan ikiye bölünen kupa!

Kuruluşundan başlayarak, sadece kendi ligindeki şampiyonluklara değil, bölge müsabakalarında ve özel turnuvalarda çok önemli başarılar elde eder ve kupalar kazanır. 1957 1958 sezonunda Trabzon liginde on bir takım mücadele eder. İdman Ocağı, oynadığı yirmi maçın on yedisinde galibiyet, üçünde de berabere kalır ve 37 puanla yenilgisiz şampiyon olur.

Grup şampiyonu olan İdmanocağı, diğer gruplarda şampiyon olan; Samsun ve Erzurum ekibini yener ve gruplar arası şampiyonu olur. Trabzon da 22 Haziran 1957'de başlayan final maçlarının ilkinde İdmanocağıLinyitspor'u 5-1 yener, Güvenspor'la da 0-0 berabere kalır. Ahmet Suat Özyazıcı'nın da forma giydiği Ankara Hava Gücü takımı da, Kütahya Linyitspor'u 4-0 yenerek, İdmanocağı'nın şampiyonluğuna ortak olur.

yarım-kupa-resim

Böylelikle İdman Ocağı, Ankara Hava Gücü takımıyla birlikte "şampiyon" ilan edilir. Maçlar biter, tartışma bitmez. Her iki takımın da puan ve averajları eşit. Uzun süren tartışmalardan bir çözüm çıkmaz. Her ne kadar İdman Ocağı, tarafsız sahada bir maç önerisi yapsa da, kabul görmez. Bunun üzerine Trabzon Bölge Futbol Ajanı, aynı zamanda Trabzon Sanat Okulu torna - tesviye öğretmeni de olan Osman Turan, kupayı alır ve ortadan kaybolur. Döndüğünde kupa tam ortadan ikiye bölünmüştür. Kura çekimi yapılır, kupanın yazılı tarafı İdman Ocağı'na, diğer tarafı da Ankara Hava Gücü takımına verilir. Böylelikle dünyada örneği olmayan bu uygulama 1958 yılında Trabzon'da gerçekleşmiş olur.

yarım kupa

İdmanocağı bu sezon toplam 32 maça çıkmış ve bunlardan 27'sini galibiyetle kapatmış, beşinde de berabere kalarak, yenilgisiz bir sezonu geride bırakmıştır. İdman Ocağı, aynı başarısını 1958 - 1959 sezonunda da sürdürmüş ve yenilgisiz olarak Trabzon ligi şampiyonu olmuş, grup maçlarının ardından Bursa'da yapılan Türkiye finallerinde ikinci olmuştur. Toplam iki sezonda oynadığı 61 maçın 53'ünde galibiyet, sekizinde de sahadan beraberlikle ayrılmıştır. Bu başarısından ötürü İdman Ocağı Kulübü oyuncularından dördü Milli Takım kadrosuna davet edilmiştir.

(Yarın: Trabzon'a Stat yapımı)

Trabzonspor'u yönetenler yazı dizisinin önceki yazılarını okumak için tıklayın:

YAZIYA YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.