Hasan Kurt

Hasan Kurt

Trabzon'un ilk resmi kulübü

İki ay sonra Mart 1921 de İlk mektepler müfettişi ve Trabzon eski milletvekillerinden Mahmut Muammer Bey, Muallim Lütfi Hoca, Mustafa Hoca,Celalettin Avni Abanozoğlu, Hakkı Sezer, Ağah Erdemli, Süleyman Hatipoğlu, Lütfi Pulathaneli, Cahit Zamangil, Burhan Oğuzlu ve kardeşi Kenan Beyle;Mualimler Cemiyeti İdman Grubu'nu kurarlar.

1923 yılı başlarında Gümüşhaneli Miralay Yusuf Bey'in fahri başkanlığında yaveri Kadri Bey'in başkanlığında, Avni Keleş, Hadi Başman, Sırrı Altmışdört, Haydar Şatıroğlu, Süleyman Koçman, Hacıdursunzade İhsan ve Ağah Efendi; Necmiati (Geleceğin yıldızı) adlı kulübü kurarlar.

2 Aralık 1923 tarihinde İdmanocağı'ndan ayrılan Pulathanelizade Lütfü, Dihkanzade Cemil, KalaycızadeHasip, Hacı Ömerzade Ruhi, Vali Hamit Beyzade Kemal, Oğuzluzade Burhan, Bayburtluzade Naci, İskendarzade Kemal, Hacı Ali Hafızzade Kaptan, Abdullahzade Şükrü, Hacı Ömerzade Ömer, Sakizade Ömer Feyzi, Yunuszade Teyfik, Tokmakçızade Fevzi, Hacı Yusufzade Hasan, Eyüpzaüde Ferit Gençlerbirliğini kurarlar.

1923-24 sezonunda; Sanayi Mektebi, GençlerBirliği, Darülmuallim Mektesbi, Lise İdmanyurdu, Necmiati ve İdmanocağı'nın katılımıyla lig oynanır.

3 Ocak 1925 İdman İrfan Yurdu kulübü kurulur ve birkaç ay sonra İdmangücü adını alır. Kurucuları, Numanzade Halis, Nuhzade Süleyman, Melekzade Mehmet Emin, Şiranlızade Ragıp, Kurtzade Mustafa Kamil, Saim, Çerkez Mehmet Efendi ile kardeşleri Bilal ve Hacizade Şükrü beylerdi.

Eytam Sanayi Mektebi Takımı

İdman Ocağı ve İdman Grubu Kulüplerinin kurulması ve futbol takımı oluşturması, Trabzon'daki okulları da harekete geçirmiş. Bu okullardan biri de Eytam Sanayi Mektebi idi.

1907 yılında "Hamidiye Sanayi Mektebi" olarak temeli atılan okul, Rus işgali sırasında öğrenimine ara vererek, bir süre "yetim yurdu”na dönüştürülmüş. Erkek ve kız bölümlerinin olduğu, demircilik, kuyumculuk, marangozluk, dikiş, el örgüsü, nakış gibi el sanatları öğretimi ve üretimi yapan bu okul, bugünkü karşılığı Sanat Okulu veya endüstri Meslek Lisesi. Atölyelerinde, futbol ayakkabısı, futbol fanilası, atlama sehpaları, hokey sopaları ve okul sıraları ile fanila, don, bluz, çorap ve marangozluğa ait her türlü mobilya ve kostümler üretilmekteydi.

1921 Eylül ayında önce kurulduğu tahmin edilen okul futbol takımı 1921-22 sezonunda Trabzon da oluşturulan futbol liginde maçlar yapar.

Darülmuallimin Takımı

Mustafa Reşit Tarakçıoğlu'nun öncülüğünde, "Darülmuallimin" adıyla Öğretmen Okulu da bir futbol takımı kurdu. Böylece 1921 yılı Kasım ayında oluşturulacak Trabzon idman Birliği bünyesinde yer alarak, Trabzon fikstürlü futbol ligini oluşturan dört takımdan biri daha kurulmuş oluyordu.

Trabzon'un-ilk-futbol-kulübü

İdman Sebat Yurdu

Milli Mücadele'nin kazanılmasıyla, her alanda olduğu gibi sporda da ülke genelinde faaliyetler giderek artmaktadır. Trabzon'da art arda kurulan spor kulüplerinden sonra Akçaabatlı gençler de hummalı bir çalışmanın ardından "İdman Sebat Yurdu" adında bir kulüp kurar. Kulübün resmi kuruluşu Ağustos 1923 yılına tarihlenmesine rağmen 1922 yılı ilkbaharından itibaren gayrı resmi olarak faaliyettedir. 4 Mayıs 1922 tarihli Kahkaha gazetesinde yer alan bir haberde, İdman Sebat Yurdu'nda meydana gelen fikir ayrılığından dolayı "İdman Zafer Yurdu" adlı yeni bir kulübün kurulduğunun belirtilmesinden, İdman Sebat Yurdu Kulübü'nün kuruluşunun 1922 Mayısından daha önceye dayandığı anlaşılmaktadır.

Kırmızı beyaz renklerle kurulan İdman Sebat Yurdu Kulübü'nün kurucularından Celal Kazancıoğlu anılarında, "Sene 1338 (1922) mali tarihinde beş on müteşebbis gencin gayret ve sayıyla iftiharla yad edeceğim İdman Sebat Yurdu nami altında bir spor kulübü tesis ettik" der.

Kulüp özellikle 1939'da denizcilik alanında önemli başarılar elde eder.

İdman Sebat Yurdu Kulübü, kısa süreli yönetim değişikliklerinin ardından muhaliflerin ayrılarak İdman Zafer Yurdu Kulübü'nü kurmalarıyla Akçaabat'ta kulüp sayısı ikiye çıkar. Ancak bir kırgınlık ve kızgınlık sonucu kurulan İdman Zafer Yurdu Kulübü uzun soluklu olmaz. Nisan 1924'te İdman Sebat Yurdu Kulübü ile birleşerek tek çatı altında toplanırlar.

Lise İdman Yurdu

Trabzon Lisesi yönetici ve öğrencileri, okullarının takımı olmadığı için, kentte faaliyet gösteren kulüplerde spor yapabiliyorlardı. Bu durumdan rahatsız olan yönetici ve öğrenciler, kendi kulüplerini kurarak, aynı çatı altında spor yapma düşüncelerini hayata geçirebilmek için bir kulüp kurma kararı alır. Murat Ilgaz, Ömer Bey, Rize Milletvekili Tahsin Balta, Eczacı Osman Ulumsan ve Murat Nemlioğlu'nun önderlik ettiği kurucular ilk toplantılarını 12 Ekim 1922'de yapar. Lise İdman Yurdu futbol takımı 1923 1924 sezonunda Trabzon'daki liglere katılır. Ancak Lise İdman Yurdu'nun Trabzon yerel liginde elde ettiği başarılar, bir süre sonra diğer spor kulüplerince tartışma konusu haline getirilerek bir okul takımının yerel ligde oynayamayacağı dillendirilmeye başlanır. Nitekim 1929'da merkez idare tarafından alınan bir kararla okul takımlarının müstakil spor kulüpleri gibi yerel liglere katılması yasaklanır. Bu uygulama üzerine spor etkinlikleri önemli ölçüde zarar gören Trabzon Lisesi yönetimi, söz konusu uygulamanın kaldırılması için çabalarını sürdürmüş ve 1941 yılında beklediği sonucu da almıştır. Milli Eğitim Bakanlığı Beden Terbiyesi Genel Müdürlüğü'nce alınan ve Trabzon Lisesi'ne tebliğ edilen bir kararla Trabzon Lisesi İdman Yurdu takımının yerel liglere katılması hakkı yeniden verilmiştir.

Necmiati-futbol-kulübü

Birlik Spor Kulübü

1926'da kurulan Birlik Spor Kulübü'nün kırk kayıtlı üyesi vardır ve satın aldıkları kendi binalarını kulüp binası olarak kullanmaktadırlar.

Doğanspor Kulübü

Ayakkabı ve Kunduracılar Cemiyeti tarafından kuruldu. 1938'de "Doğan Spor Kulübü" adıyla tescil edilir.

Erdoğdu Gençlik Kulübü

1956 yılında kurulmuştur. Kulüp, kurulduğu yıl Trabzon'da "Bayram Kupası" adı altında futbol turnuvası düzenlemiştir. Bu turnuvaya Elazığ ve Ankara Güneş Spor Kulüpleri de davet edilmiştir.

Yeşilspor Kulübü

1957 yılında kurulan kulübün forma renkleri yeşil - kırmızı. Böylelikle Trabzon'da kurulan resmi spor kulübü sayısı on olur.

Yıldızspor Kulübü

Mart 1958'de kurulan kulüp, 1958 - 1959 futbol sezonunda lige katılır.

Fatih Gençlik Kulübü

1959'da kuruldu.

YAZIYA YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
SON YAZILAR