Recep Ergenç

Recep Ergenç

Uzungöl’de Geç Kalıyoruz

Trabzon’da tipik davranışlarımızda biri de rekabet edebileceğimiz “turizm alanında” dünyada satılabilir etkin alan düzenlemeler için bir türlü koordinasyonun sağlanamamış olmasıdır.

Yalnız koordinasyon değil, net bilgi ve odaklanma konusunda da ciddi sıkıntılarımız var.

Uzun yılların uluslararası deneyimine sahip Vargit Turizmin yönetim kurulu başkanı Ragıp Pireselimoğlu ile Uzungöl Belediye başkanı Abdullah Aygün ile son buluşmamızda (iki hafta önce) dışarda kar fırtınası vardı.

Başkan ise Uzungöl için geç kalıyoruz dedi de başka bir şey demedi.

Ben teleferiği sordum ilkin, Uzungöl’ü 1120 m- Karaster’e 2240 m’ye bağlayacak imalatın neden başlamadığını sordum. Başkan projeyi, izinler dosyasını masaya koydu. Yatırımcının da (paranın) hazır olduğunu ekledi.

Sıkıntı bastı Başkanı,

Dışarda kar ama Başkanın odasında hava bir anda ısındı hepimizi ter bastı. Başkan,

1-      Teleferik gibi çağdaş çözümler varken halen dozerle yol açıyoruz,

2-      Yatay ve dikey teleferik hatları ile Uzungöl’de 20 milyon dolarlık yatırım ile her yıl 300 milyon dolarlık katma değer yaratılabileceğimizi, son olarak da,

3-      Geç kalıyoruz, dedi.

Uydu takip sistemlerini bilmesek hadi neyse, Uzungöl’de her taraf inşaat. Ama teleferik inşaatı bir türlü başlatılamadı.

Turizmde önemli bir varış (destinasyon) merkezi olmaya aday Uzungöl’ü bitiriyoruz, eleştirisine çözüm için ise önerisi basit oldu;

Başkan, Bunun için Uzungöl “akil adamlar kurulu” ya da “turizm koordinasyon merkezini” kurulmasını öneriyorum, diye başladı.

Bu merkez Uzungöl’de;

Tüm yatırım alanlarını belirlesin.

Belediye yatırım için önerilen başlıklara uygun tahsisleri parsel bazında hazır hale getirsin ve yatırımcıya sunacak hazır halde elinde tutsun. Hatta projeleri pazarlasın.

Öyle isteyen istediği gibi ve yere gelişigüzel çivi bile çakılmasın.

Sürecin nasıl işleyeceğini ise özetleyerek: Akil adamlar ya da turizm danışma merkezi; Uzungöl’de sürdürülebilir turizm yatırımlarının konu başlıklarını dünyada turizm aktiviteleri süzecek öneri haline getirsin. Öneriler listesi üzerinde yeter bir sürede tartışma sonucu elde edilen yatırım başlıkları imar planlarına işlensin ve süreç sonuçlandırılsın.

Önerisini şiddetle savunmasını şu cümle ile ortaya koydu:

Bu öneri Uzungöl’de sürdürülebilir turizm için kaçınılmazdır.

Başkanı bu düşünceye sevkeden olayı/ olayları anlatırken sonunda ceketini çıkardı:

Spn olay, 21 milyon dolarlık yatırım kapımıza kadar geldi; ha bugün ha yarın cevap vereceğiz dedik, dört ay kadar beklettik. Yatırımcı kuruluş sonunda yatırımını başka bir ülkeye kaydırdı. Giderken de; dünyada yatırım yapılabilecek başka cennetlerin olduğunu, Uzungöl’ün kendilerine zaman ve ciddi bir para kaybettirdiğini ifade ettiler.

Gıda ormanı

Başkan Uzungöl’ün endemik türlerinin bolluğundan söz ederken yer elmasını tanıyıp tanımadığımızı sordu.

Tanımadığımızı söyledik.

Biraz sonra tadımlık yer elmaları ile tanıştık. İnanılmaz…

Şifa niyetine yedik.

Başkan yeni geliştirdiği projesini “ Gıda Ormanı”nı anlattı. Endemik türlerin içinde yer aldığı harika bir fikirdi.

Seyir terasları ile izlenecek doğal hayatın ise farklı turizm beklentilerine cevap verecek ölçek büyüklüğüne sahip olduğunu anladık.

Yayla evleri

Uzungöl çevresinde boş ve çoğu kullanılmaz hale gelmiş, yıllardır terkedilmiş yayla evlerinin, su değirmenlerinin turizme kazandırılması gerektiği ise bizi de heyecanlandırdı.

Yatırımcı kapıya kadar gelmiş ama…

Kongre ve olimpik spor kompleksi yatırımlarını ise çok istediklerini söyledi.

Trabzon’da da maddi ve kültürel zenginlik yaratmayı hızlandırmak koşuldur. El yordamı ile yapılan iyi niyetli de olsa girişimlerden etkin bir sonuç yaratması beklenemez.

 

YAZIYA YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
SON YAZILAR