Recep Ergenç

Recep Ergenç

Uzungöl nasıl kurtulur

Uzungöl Trabzon’un olduğu kadar, bölgemizin, Türkiye’nin hatta Dünya’nın çok önemli bir turizm varış (destinasyon) alanıdır.

Uzungöl, Dünya’da değişen turist talebine uygun, sahip olduğu değerleri, kurum ve kuruluşların ortak aklı ile yeniden ambalajlayabilmelidir.

Deniz, kum ve güneş yerine,

Çisesi- yağmuru- karı, doğası, florası, folkloru, gölleri, kış turizm olanakları, yaylalarında sahip olduğu olanakları, mutfağı ve kongre turizmi için Davos’ a taş çıkaracak uygunluğu nelerin ambalajlanması gerektiğini gösteren bazı değerlerdir.

Uzungöl hepimizin

Ama Uzungöl hep kendi içinde yoğruldu. Sahip olduğu doğal zenginliği hedef pazarlara açamadı. Bir “turizm stratejisi” de geliştiremedik.

Ne daha fazla konaklamasını destekleyecek aktivitesi var; ne de hedef pazarlarda etkili tanıtım ve iletişim stratejisi...

İki- bilemedin üç aya sıkışmış Uzungöl Turizmi, mülkiyet ve imar sorunları nedeniyle yöreye has mimari yerine çarpık, göze hoş görünmeyen arabesk yapılaştı.

-----

Uzungöl sonunda Trabzon İşdünyasının yatırım ajandasına girdi. Yerli perakende zincir KİLER Gurup (KİLPA) Uzungöl’de bir otel yatırımına başladı. Tek parselde bulunabilecek en büyük arazi (4000m2) sahibi ile anlaşıldı; inşaat için yasal süreç tamamlandı ve temel atıldı.

Dünyanın tercihi

Turizm amaçlı İngilizlerin %70’i, Amerikalıların %76’sı deniz, kum ve güneşi içinde barındıran genellikle su kenarlarını (deniz kenarlarını) tercih ettiğini Trabzonlu yatırımcı gurup da elbette biliyordu.

KİLER Gurup, senenin 300 günü kapalı, çiseli, yağmurlu ya da karlı bir lokasyondaki meteorolojik gerçeği tersine çevirecek gücü olmadığına göre ya da milyonlarca yıllık meteorolojik gerçek, yatırımcı gurubun hatırı için tersine dönmeyeceğine göre,

Herkes gider Mersin’e KİLER gider tersine durumu mu söz konusudur…

Olur mu öyle şey, Uzungöl’de de istemediğin kadar su ile ilgili rekkreasyonel (çalışma zamanı dışı etkinliklerin genel adı) etkinlik yapılabilir.

Bu yatırım hatır için yapılmadığına göre, yatırım kararı verilmeden önce bu ve benzer pek çok hususun gözden geçirildiği ya da hesap edildiğini en azından ben de biliyorum.

O zaman neden Uzungöl

Uzungöllüler bugüne kadar aralarına yabancı girmesine hiç sıcak bakmadılar. Girmek isteyenler ise Uzungöl imarına takıldılar. Yatırım zordu;

 Ne ortaklığa kapı araladılar, ne de kendi güçleri yetti. Turizmin en temel beklentileri görmezden gelindi…

Bütün bunlara rağmen Uzungöl’ün tanınırlığı çok arttı. Belki bir marka varış noktası olamadılar ama vazgeçilemedi de…

Değişim ve dönüşüm zamanı geldi mi

KİLER GURUBUN yatırımı ile bundan sonra hiçbir şeyin eskisi gibi olmayacağına inanıyorum. Bir yatırım tek başına Uzungöl’ün değişimini sağlayamaz ama örnek oluşturur.

KİLER Gurup en başta kendi müşterilerinin, tedarikçilerinin (kırkbin kadar ürünü tedarikçilerden satın almaktadır) ve onların müşterileri aracılığı ile beklentilere uygun aktiviteleri geliştireceği kesindir.

Yaz- kış sene oniki ay Uzungöl’ün doğal olarak sunduğu olanakları müşteri beklentilerine uygun sunmak için danışman da, farklı disiplinlerdeki yetişmiş insan gücünü de kullanacakları kesin.

Dursun Ali İnan’ın dostlarını gezdirdiği trekking (yürüyüş) rotalarında uluslar arası sertifikalı tur rehberleri eşliğinde misafirleri gezdirmek, florası hakkında bilgi vermek, doğa gözlemi yaptırmak,

Karester’e teleferikle çıkıp kayarak Uzungöl’e inmek, Karda hediklerle yürümek, örnek bir çiftlik oluşturmak…

Otel ile yaylaların otantik halini kombine etmek (para ve niyet), hem de eldeki doğal olanaklarını yeni ambalajlara sarmak, akıl etme işidir.

Değişim kaçınılmaz

Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı (DOKA), Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) da Bölgesinin kalkınması, bölgesel eşitsizliğin ortadan kaldırılması için turizm sektörünü hem maddi hem de manevi anlamda destekliyor.

KİLER Gurup Uzungöl’de otel yatırımı için bin engeli aştı, ancak asıl zorluk bundan sonra başlayacak;

Eski köye yeni adet- adetler getireceklerine, örnek turizm aktiviteleri planlayıp uygulayarak değişimin ön tekeri olacaklarına inanıyorum.

Son sözler yerine:

Uzungöl sahip olduğu eşsiz turizm olanakları ile büyük potansiyelinin uyandırılmasını beklemektedir. Bu potansiyeli “sürdürülebilir” yapmak ciddi, bilinçli ve bilimsel çalışmalarla yapılacak planlamalara bağlıdır. 

YAZIYA YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
SON YAZILAR