Turgay Beşyıldız

Turgay Beşyıldız

Trabzonspor yalnız mı yürüyecek?

 

kamilkoc.jpg

fotofon.jpg

aci.jpg
mor.jpg

kurs.20121221113523.jpg

Yıl 1976  idi  sanırım, yine böyle bir Ekim ayı.

Bir genç takımda futbol oynuyorum. Trabzon Lisesindeki ilk günlerimiz, en üst kat da 4-N

 
 
 
 
 
 
 
 
 

de ,1. Sınıftayız. Matematik dersindeyiz. Hatırlıyorum öğretmenimiz bayandı.

    Toprak zeminli Avni Aker’e, zamanın en iyi takımı gelmiş, televizyonlarda siyah beyaz ekranlarda izliyoruz.  Ünlü futbolcu Kevin Keegan’lı  Liverpool takımı gelmiş.  O zamanki Şampiyon kulüpler kupasında İzlanda’nın Akranes takımı eleyen Trabzonspor, Avrupa ‘da 2.takımın karşısına ve  3. maçına çıkıyor ve karşısında o günkü Avrupa futbolunun devi Liverpool, toprak zeminde ilk kez oynayacak olan ve  tribünlerinde ‘ Asla yalnız yürümeyeceksin ‘ yazan kulüp.

    Maça gitmek istiyoruz. Keegan’ı , dev kaleci Clemence’i, Callaghan’ı, Kennedy’i yi , Mc Dermott’u, Toschak’ı  merak ediyoruz.  Okul sıkı o dönemler daha 1-2 aylık lise talebesiyiz.

     Haliyle maç gündüz bırakın o zaman ışığı, elektrik bile her gün kesiliyor 3-4 saat. Gaz lambasına,muma talim o günler…

    Stadyumdaki uğultu sınıfa kadar geliyor vallahi, bir arkadaş arka sıralarda külüstür bir radyoyu kısık sesle kurcalıyor. Sanıyorum maçı radyodan Halit  Kıvanç ya da İlker Yasin anlatıyordu ama radyo da yayının frekansını bulamıyordu.

     Bir kulağımız Matematik dersinde , bir kulağımız bize yakın olan Avni Aker’in tribünlerinde, kapalı bir hava ve radyodan değil de ağzına kadar dolu  tribünlerden gol sesiyle matematik dersi bir anda  tribünlere döndü. Anladık ki Trabzonspor gol atmıştı. Öğrendik ki sonradan Kaptan Dozer Cemil in penaltı golüyle gol gelmişti.  Bu tarihi anı görememiştik. Maça gidememiştik.

     Yarın akşamki Lazio takımına gelince, bir zamanlar Avrupa ve İtalya’da fırtına gibi  esiyordu. Şimdi eski günlerini yakalamaya  çalışıyor. Bordo mavililer, Lazio ile bundan önce 1994 yılında UEFA kupası 3.turunda karşı karşıya gelmişti.  Kendi sahasında 2-1 yenilen Trabzonspor rakip sahada 1-0 önde iken, ünlü  İspanyol hakem Nieto idi sanırım. Adam resmen Trabzonspor’u  kesmiş,doğramıştı!.. 

    Yüzde yüz iki ofsayt pozisyonunda Lazio’ya attırdığı golle  Trabzonspor ‘u 2-1 mağlup etmiş ve bordo mavili takım hak etmediği şekilde UEFA’dan  elenmişti.

     Trabzonspor’un  Avrupa kupalarındaki tüm maç sonuçlarına ve Avrupa bilançosuna bakmak istedim Trabzonspor’ un resmi sitesine girdim, trabzonspor.org.tr’ye  araki bulasın, maalesef yok. İsterlerse yardımcı olurum. Oynadıkları 104 maçın  sonuçlarını takım kadrolarıyla bile veririm, detaylı Avrupa da ki  bilançosunu da.

     TRT den başka Televizyonların bir,kaç tane olduğu dönemlerdi, benimde o zamanlar çalıştığım  Kanal D ‘ de   yeni yayın hayatına başlamıştı  o yıllarda, yani orta hakemin yaptıkları pek fazla gündem oluşturmamış unutulmuş gitmişti. Sanırım şimdi rövanş zamanı.

    Bu sefer hakem triyosunun şartları aynı değil, UEFA  bariz olarak çok hata yapan hakemlerini  bıçak gibi kesip atıyor. O zaman Trabzonspor’un, Lazio’yu mağlup etmesi için tek şeye inancı var ,yarın gece…

    Neye mi ? Neye olacak size ? 

    Kim diyorsa ki  ; Ben kişilerin değil Trabzonspor’un  iyi ve kötü gününde her zaman taraftarıyım formasını giysin. Eşini, çoluğunu, çocuğunu alıp bu maça gelsin. Karşılaşma sonrasında da  iyi sonuç olmazsa, sonradan  kimse cart-curt etmesin.

     Unutmadan  son cümlem stadyum müdürüne.. Müdürüm bırak ufak,tefek işlerle uğraşmayı da,  kapılara kadar gelen çoluk çocuk, bırakında içeri girsinler. Kapılardan geri dönmesinler. Yarın akşam onlara da ihtiyaç var.

     Yoksa,taraftar olarak  onları da kaybederiz.

YAZIYA YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
SON YAZILAR