Turgay Beşyıldız

Turgay Beşyıldız

Tah kim-İN kurulu !..

Tah kim-İN  kurulu !..

Başkan dahil 7 kişinin yönetimde yer aldığı Tahkim Kurulu, adı üzerinde Türkiye Futbol Federasyonu Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanun uyarınca,bağımsız ve tarafsız bir zorunlu tahkim merciidir.

TFF'nin en üst hukuk kuruludur. TFF Statüsü ve ilgili talimatlarda belirtilen nitelikteki

f1.jpg
aci.jpg
mor.jpg
sar.jpg
kurs.20121221113523.jpg

uyuşmazlıklar ile ilgili nihai karar merciidir. Yani biz öyle biliyorduk.

Tahkim Kurulu, TFF Statüsü ve ilgili talimatlar uyarınca karar verme yetkisine sahip kurul ve organlar tarafından verilecek kararları nihai olarak inceleyerek, münhasıran karara bağlar. Tabi gerektiği gibi bağlarsa.

Tahkim Kurulu kendisine yapılan başvuruları kesin ve nihai olarak karara bağlar ve bu kararlar aleyhine yargı yoluna bile başvurulamaz.  Hadi sıkıysa yargı yolun gidin bakalım !.

*

Fenerbahçe A.Ş' nin futbolcusu Raul Jose Trindade Meireles ile ilgili Profesyonel Futbol Disiplin Kurulu'nun 20.12.2012 tarihli ve E. 2012-2013/534, K.2012-2013/637 sayılı kararına karşı yapmış olduğu itiraza ilişkin, adı geçen bu kurul, E.2012/263 sayılı dosyasında, resmi yayıncı kuruluştan istenen 16.12.2012 tarihli Galatasaray A.Ş.- Fenerbahçe A.Ş. takımları arasında oynanan müsabakanın tüm açılardan çekilmiş,yayınlanmış hatta yayınlanmamış  5 ayrı CD'ye kayıtlı kamera görüntülerinin gönderildiğini biliyoruz.

*

Şimdi buraya dikkat edin ; Tahkim Kurulunun 11 maçlık cezayı, 4 maça indirmek için nasıl kıvrandığını buyurun özetle okuyun .

“ Yayıncı kuruluştan gelen ve toplam süresi 6 saat 38 dakika 35 saniye olan 5 CD halindeki görüntülerin tamamı izlendiğinde; Özellikle naklen yayın aracından geçilen " Farklı Açılar " adlı CD'nin 15. -  93.saniyesi arasındaki görüntülerde Meireles'in müsabaka hakemine oldukça yakın mesafeden, ısrarla ve sert ifadelerle itiraz ettiği, yüzünün tamamen görünmesine olanak sağlayan farklı açılardan görüntülerin, konuşmanın sertliği nedeniyle,  ne söylediği tam olarak anlaşılamamasına rağmen, başını sert şekilde öne doğru hareket ettirdiği sırada, kullandığı sözün etkisiyle hakemin yüzüne bir sıvının gelmiş olabileceği düşünülse de, futbolcunun tüm bu eylem sırasında konuşmaya devam ettiği ve konuşma esnasında, tükürme eyleminin fiziksel olarak mümkün olmadığı !.. “   Başka söze ne hacet, işte sözün ve sporda mantığın ve dürüstlüğün bittiği yerdeyiz baylar-bayanlar…

*

Kısa kesecek olarsak neticede,  PFDK'ca cezaların birleştirilmesi suretiyle futbolcu Meireles'e verilen toplam 11 resmi müsabakadan men cezası  ve 20.000 -TL para cezasının, toplam 4 resmi müsabakadan men cezası  ve 20.000-TL para cezası şeklinde düzeltilerek onanmasına oy çokluğu ile karar verilmesi ne Mars ‘da, ne Jupiter de nede Venüs’de, ancak Türkiye de ve Yıldırım Demirören emicemin federasyonunda olur.

*

Türkiye Faal Futbol Hakemleri ve Gözlemcileri Derneği (TFFHGD), Tahkim Kurulu'nun Fenerbahçeli futbolcu Raul Meireles'in 11 maçlık cezasını 4 maça indirerek, spor kamuoyundaki tüm inandırıcılığını kaybettiğini açıklaması ise bu federasyonun Türk futbolununun ateşine nasıl odun atmaya devam ettiğinin en büyük örneklerinden biri olsa gerek.

“ 16 Aralık 2012 Pazar günü oynanan Galatasaray -Fenerbahçe müsabakasında, rakibine fütursuzca hakemin yüzüne doğru kasıtlı şekilde tükürmesine, müsabakayı ekranları başında izleyen milyonlarca sporsever hayretle tanık olmuştur” diye açıklama yapan TFFHGD,  Hakemlerinden Halis Özkahya'ya karşı  aklı başında hiç bir yetişkin erkeğin kabul edemeyeceği ahlak dışı, sportmenlik ve fair-play ruhundan uzak davranış sergilendiği belirtilmiştir.

Spor kamuoyunda sinirlerin ve güvensizlik ortamının yatışmamasına önemli katkılar sağlayacağına inandığım bu karardan sonra, fanatik taraftarların kendi müsabakalarında ,kendi takım oyuncularına verilecek olan ağır cezalardan sonra, neler yapabileceğini  önümüzdeki  haftalarda kestiremiyorum.

*
 

Tahkim Kurulu'nun, PFDK'nın  Meireles'e verdiği cezada indirime gitmesiyle ortamın 2.yarı karşılaşmaları başlamadan gerildiğini tahmin ediyorum.
''Tahkim Kurulu'nun taraf olduğu niteliğinde bir karara varması spor kamuoyu nezdinde bence artık tüm inandırıcılığını kaybetmesine, TFF'ye ve kurullarına olan güven duygusunun tamamen sarsılmasına, hatta yok olmasına neden olacaktır diye düşünüyorum. 

Bundan sonra bu işin yolu açıldı. Kulüpler, oyuncusu ceza alınca 3-5 kişi toplanıp, Fenerbahçe yönetiminden bir grup  gibi, elde bir buket çiçek,bir paket çikolata birde bir şişe limon kolonyası  ile !.. TFF’ye gitsinler. TFF’ye gidince de ceza otomatik olarak düşüyor. Öyle ya.

Özellikle ,Galatasaray ve Trabzonspor kulüpleri, Tahkim Kurulu’nun Meireles ile ilgili verdiği karardan sonra çok sert çıkmıştı. TFF de bunun üzerine, hesapta sert bir bildiri yayımlayarak eleştirilere her zaman olduğu gibi  “ El beni  iş de görsün “ misali yanıt vermişti.

Şimdi,sizinde iyi bildiğiniz gibi  deve ye sormuşlar  “ Oğlum Deve, senin neren eğri ? “   Deve de demiş ki   “ Nerem doğru ki “

Adamlar , alın teri olan şampiyonluğu vermiyorlar,  Meireles’ in arada hatıra silinen 7 maçın hesabını mı  yapacaklar. Aslında bi ara sormak lazım bir bilene, Tah kimin kuruludur  ? diye

Bundan sonra kadıya mı gitsek ne !..

 

YAZIYA YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
SON YAZILAR