Recep Ergenç

Recep Ergenç

Şekil keyfiliği bozar

Oy verip gerisini ko’vermeyen, İstanbul’da yaşayan ve bir başarı hikayesi yazmış Trabzonlular (TİAB ve BNU Üyeleri), Trabzon’u sadece Trabzon’da yaşayanların oluşturmadığını ve ortak bir gelecek tasavvuru için fikirlerimizi derleyip toparlayıp “Marka Şehir Trabzon çalıştayı raporunda” ortaya koydular.

Marka Şehir Trabzon Çalıştay raporu ile TİAB ve BNU, Trabzon’a en yakın İstanbul’dan, hatta daha da uzaklardan bakarak, tünelin ucundaki ışığı göstermeye çalışmışlar.

Marka Kent Trabzon:

Kent; insanın düzenleme özelliği ile ortaya çıkar; estetik açıdan hayranlık uyandırır; öteki (inancı, ırkı, rengi, dili farklı) ile karşılaşma olanağı sunar; ticaretin, bilimin, sanatın ve sanayinin gerçekleştirildiği yerdir.

Marka Kent; kentin yapısından, fonksiyonlarından, kentin imajını tanımlayacak faaliyet ve organizasyonlardan oluşturulur.

İşte bu nedenle Marka Şehir Trabzon Çalıştayı Raporu;

 “Trabzon’un kendine özgü ve kopyalanamaz değerlerinden bir kimlik oluşturmayı amaçlamaktır”.

6 T 1 S / T’lerden ikincisi: “Tasarım kenti Trabzon”

Hasır bilezik, telkâri, kazaziye, bakırcılık, yorgancılık, taş, ahşap işçiliği vb. ürün ve zaanatlarda tasarım ile markalaşma;

Kaliteli mimari ve kentsel planlama ile şehrin yapılaşması halinde öncü “marka şehir” olmasını hedef olarak önümüze konmuş.

Bu da kentin değerlerine (varlıklarına, zenginlik kaynaklarına) sahip çıkması ve yönetebilmesi ile başarılabilir.

Neden Marka kent;

  • Kente daha fazla yatırım çekebilmeyi,
  • Yerel toplumu geliştirmeyi, güçlendirmeyi amaçlar: Bu ise yerelin gücüne yaslanarak oluşturulabilir.

Nasıl?

Trabzon’da yaşayanların kentini benimsemesi, kentiyle özdeşleşmesi ve bir amaç etrafında sosyal gücünü harekete geçirmesini gerektirir.

İyi bir markalaşma çalışması Trabzon’un özgün karakterini ortaya çıkaracaktır. Trabzon’u rakiplerden ayrıştıracak pazarlama strateji ve planlarının önünü açacaktır.

Bu nasıl olacak?

Tasarım kenti Trabzon’un 10 yıllık hedefleri raporda ifade edilmiş.

  • Önceden belirlenmiş en az 5 el sanatına ait tasarım markası yaratmak
  • Geleneksel Trabzon tasarım haftası etkinlikleri, fuarları düzenlemek.
  • Kaliteli mimari ve kentsel planlama ile şehrin yapılaşmasını iyileştirmek

Ana sorunumuz tam da budur.

Marka Şehir Trabzon için öncelikle, “konuya sahip çıkacak bir organizasyon kurulacak”.

Yolumuz açık olsun.

YAZIYA YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
SON YAZILAR