Turgay Beşyıldız

Turgay Beşyıldız

Romen Koska’yı unuttunuz mu?

 
kamilkoc.jpg

 

fotofon.jpg

aci.jpg
mor.jpg

kurs.20121221113523.jpg
Yaygın-ulusal medyamızın bir kısmı, Trabzonspor’un ilk yabancı futbolcusunu 1985 yılında transfer edilen,  Alman oyuncu Jürgen Groh  diye yazıyor. 
 
Yabancı  serüvenine bordo mavililerin , Alman oyuncu Groh’u ,  dönemin Alman teknik adamı Sunderman’ın isteğiyle kadroya katmasıyla başladığı sanılır. Ama aslında hal böyle değildir.
 
 
*
 
O gün bugündür, 41 ayrı ülkeden,  93 değil tam 94 yabancı uyruklu oyuncuyu kadrosuna katan ve bu oyunculara adeta bir hazine ödeyen Trabzonspor da,  bize  hafızalarından silinmeyen 20 tane yabancı futbolcunun ismini sayın desek,  belki  10 tanesini hiç unutmamışsınızdır onları sayarsınız değil mi ?  Üstelik bunların çoğuna  verilen paralara da, arkalarından ''Çok yazık’’ dedik.
 
Yaygın -Ulusal Medya Trabzonspor’un , hem de 2.ligde iken transfer ettiği oyuncuyu bilmediği  için, bugüne kadar  transfer edilen  yabancı oyuncu sayısını, en son transfer  Portekizli Jose Bosingwa Da Silva ile birlikte toplam 93 diye yazar.  İşin doğrusu 94’dür bilin.
 
*
 
Bu arada Mısırlı  Ayman Abdelaziz , Türk vatandaşı uyruğuyla bu takımda forma giymiştir ama bu onun yabancı olmadığını göstermez bunu da hatırlatalım. En fazla oyuncuyu Trabzonspor’a  11 futbolcu  veren ülke olarak Brezilya başı çekerken, Gürcü  Şota Arveladze, attığı  84 golle en fazla gol atan yabancı futbolcusu olarak gol krallığına da imza atmış , Trabzonspor  tarihine ve müzesine adını yazdırmıştır. 
 
Ardından,  Gineli  İbrahima Yattara attığı 38 gol ile unutulmazlar arasında yer alırken, Hırvat santrafor Davor Vukrinec’de  37 golle arkasından gelmiştir. 
 
Mevcut oyuncu Arjantinli Gustavo Colman 23 gol ile bordo mavili formasını  giymeye devam ederken, 1993 yılında ülkesine dönen Polonyalı Jacek Cyzio’da , 17 golle ilk 5 unutulmaz yabancı golcü isim arasına, adını arşive kaydettirmiştir. 
 
rumen-koska.20131101000334.jpg
 
 
İlk yabancı transferin hikayesine gelince,  1970 yılında Trabzonspor yönetiminin  o tarihlerde dış transferde yetkili  ismi,  Romanya 1.liginde o zamanlar estiren , şimdi 2. lig 1.grup da mücadele eden  Farul Constanta takımının 5 numaralı defans oyuncusunu tavsiye üzerine transfer etmeye  gider.
 
O  gün söz konusu  oyuncu sakattır,  yerine 5 numaralı formayı orta saha oyuncusu Reculen Koska Constantıne  giyer. Koska o günde iyi oynar ama yanlışlıkla yapılan transferle evli ve 37 yaşında iken kendini Trabzonspor’da bulur. Faydalıda olur ama bir ara kesik yiyince, sitem etmeden de geri kalmaz''  Var ben Romanya milli takımında oynamak ama Ahmet Suat hoca beni kesmek, oynatmamak. Ben bu işten bir şey anlamamak''
 
Transferin ardında,  bu  Rumen takımıyla bir hazırlık, dostluk maçı oynanmış, bildiğim kadarıyla da maç berabere bitmişti.
 
*
 
Unutmadan, yaptığım araştırmada Koska’nın en son ülkesi Romanya’da oturduğunu biliyoruz.  Reculen Koska Constantıne ’nin  yaşıyor olup olmadığına dair ise net bir bilgi alamadık. Eğer yaşıyorsa bugün tam 80 yaşında olması gerekiyor. Yokluk zamanında oynayan ve tesadüfen kendini Trabzonspor’ da bulan ama tarihe geçen  sana, en derin saygılarımızla Romen Koska.
 
 
 

Trabzon Lösemili çocuklar için hastaneyi, toplu taşımacılık için raylı sistemi acilen bekliyor.


 

 
 

YAZIYA YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
SON YAZILAR