Av.Günfer Erkuloğlu

Av.Günfer Erkuloğlu

Lütfetmişler..

 

Kredi notu yatırım yapılabilir ülke..

Bereketli Anadolu toprakları, taşı sıksa suyunu çıkaran yoktan var eden Türk insani ve yatırım yapılabilir.. Lütfettiniz teşekkürler. Bu kinayeli ünlem milliyetçi penceremden yükseldi.

Gelelim inkâr edilemez gerçekler çerçevesine; hoyratça kullanılan kaynaklar, anlık kar peşinde yarınsız eğitimsiz girişimci ve çalışmadan hayatını idame ettirmek isteyen genç nesil.

Kredi notuna dönersek Ersin Özince bir beyanatında bu durumu destekleyecek mali politikaların geliştirilmesi gereğini, aksi halde notun getireceği bereketin yağmurla gelip selle gideceğini belirtmiş. Güzel söylemiş.

Çaba sarf etmeden her sorunun bu gelen kredi notu ile düzeleceği inancında olan Polyanna’lara söylüyorum; elimizdeki henüz sadece performansın takdiri niteliğinde.

Açalım biraz; bu tip bir not beraberinde hızlı dış kaynağı getirecek. Ama maalesef bu istihdam yaratacak doğrudan yabancı sermaye olmayacak.

Cari açığın büyüyecek olması olası ve bu anlamda sıcak para ile mücadelede Merkez Bankasının işi zorlaşacak.

Dürüst olmak gerekirse, yıllardır kendi ayaklarımızın üzerinde duruyorduk da şimdi yeni mi durum.

Yeri gelmişken önemli bir hususun altını çizmek isterim.

Trabzon’da ekonomi sohbetleri yaptığımız yıllardır ticaretin içinde olan birçok insandan bile duyduğum

“ Sorun piyasada sıcak para olmaması. Sıcak para olsa ekonomi rahatlar. “cümlesi. Çok rica ederim ama ne istediğimiz bilelim.

Ekonomileri istikrarlı kılan, rahatlatan sıcak para değildir. Zira sıcak para teknik olmayan tabirle şıp diye giren pıt diye çıkan faiz almak veya borsada kazanmak amacıyla ülkeye giren paradır.

Elin yakın zamanda döverek geri almak istediği emanet para senin yarana merhem olamaz. Lütfen..

Ama bu söylemle sıcak paranın ülkemiz ekonomisi için olmazsa olmaz durumunu da inkâr ediyor değilim, sadece beklentilerimizi gerçeklerle paralel oluşturalım diyorum.

Şimdi size buradan “Ağır sanayi hamlesi yapalım” lardan, “Bizim Bor madenleri var ya..” lardan dem vuracak değilim. Alternatif üretemeyen mutlak muhalefet etmelere ben de karşıyım. Avrupa ekonomisindeki düşüşle ters orantılı ekonomimizdeki yükseliş sevindirici, doğru.

Genç ve tüketen bir toplum olduğumuz malum. Tasarruf kültürüne tamamen yabancı yaşıyoruz.

Kararlı adımlarla geleceği şekillendirecek çağdaş alanlara, teknolojiye yatırım yapılmalı diyorum ve bekliyorum.

Umut edilenin aksine verimli topraklarımıza veya adale gücümüze yatırım yapılmayacak. 

YAZIYA YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
SON YAZILAR