Yılbaşı neden kutlanır? Yılbaşı nedir? Yılbaşı geleneği

Yılbaşı neden kutlanır, yılbaşı kutlamak günah mıdır, yılbaşı geleneği nereden geliyor gibi sorular şu sıralar internette en çok merak edilen konular arasında yer alıyor. Yılbaşı kutlamasına dair merak edilen bilgiler bu haberde

Yılbaşı neden kutlanır? Yılbaşı nedir? Yılbaşı geleneği

Bir yılın bitip yeni bir yıla girildiği dönüm tarihi olan 30 (31) Aralık'ı 1 Ocak'a bağlayan gece tüm dünyada yeni yıl olarak kutlanır. 


İyi ve kötü anılarıyla eski yılın geride kalıp yeni yıla girildiği gece olan yılbaşı gecesi neden kutlanır diye merak edenlerin sayısı çok fazladır. Yılbaşı gecesinin kutlanma sebebi ortak anlamda kötü yaşanmışlıkları geride bırakarak umut dolu bir seneye girmenin sevincinden gelmektedir. 

YILBAŞI NEDİR? YILBAŞI NEDEN KUTLANIR?

Yılbaşı gecesinin anlamı kültürlere göre değişiklik gösterirken ortak anlamı ise eski yılın biterek yeni bir yıla girilmesidir. Yılbaşı gecesinin kutlanmasının sebebi, miladi takvime göre dünyanın kendi etrafındaki 365 gün 6 saatlik turunu tamamlaması ve 1 yılın biterek yeni bir yılın başlamasıdır. Tamamen bir doğa olayı olan yeni yıl, Miladi takvim yani Gregoryen takvimine göre 1 Ocak yılın ilk günüdür. Miladi takvimi kullanan ülkelerde 1 Ocak tarihi ise yılbaşı olduğu için kutlanır. Yılbaşı, bütün takvimlere göre bir yılın bitmesi ve yeni bir yıla başlanması demektir. 

YILBAŞI NASIL KUTLANIR?

Yılbaşı kutlamaları eğlenceye yönelik bir etkinliktir. Yılbaşı kutlamalarında insanların sevdiklerine hediyeler alması, onlarla birlikte vakit geçirmesi tüm dünyada bir gelenek olmuştur. Günümüzde ise yılbaşını tatil olarak değerlendirmek isteyenler bu geceyi eğlence mekanlarında veya turistik tesislerde geçirmeye yönelir. 

Yeni yıl ile yılbaşı kavramlarında karışıklık yaşanmasının sebebi kültürel farklılıklardır. 

Yılbaşı kutlamalarının kökeni Hıristiyanlık dini gece Hıristiyanlık geleneğinden kaynaklandığı çok sayıda kişi tarafından düşünülüyor. Ancak bu bilgi doğru değildir. Yılbaşı ile Noel farklı kavramlardır. Hıristiyanlar Noel'i hafta olarak kutlarken Hıristiyan olmayan toplumlar bunu 1 gece olarak kutlar. Hıristiyanlar Noel haftasını 25 Aralık tarihinde Hz. İsa'nın doğumunu bir yortu olarak kutlar.  

İLGİLİ HABER: Yılbaşında neden hindi yenir? Yılbaşı hindisi geleneği nereden geliyor?

İLGİLİ HABER: Noel Baba kimdir? Noel Baba Türk mü? İşte Noel Baba gerçekleri
 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum
Önceki ve Sonraki Haberler
Resmi İlanlar
Yaşam