Yılbaşında neden hindi yenir? Yılbaşı hindisi geleneği nereden geliyor

Yılbaşı sofralarının geleneksel hale gelen yemeklerinden hindi hakkında merak edilenler

Yılbaşında neden hindi yenir? Yılbaşı hindisi geleneği nereden geliyor

Yılbaşı sofralarıyla özdeşleşmiş yemeklerden olan hindi neden yılbaşı gecelerinde sofaları süslüyor, yılbaşı gecesi hindi yeme geleneği nereden kaynaklanıyor? 

Türk damak tadında son yıllarda kendine yer edinen tatlardan hindi, yılbaşı gecelerinin geleneği olduğu için sebebinin Hıristiyan kültürü ve Christmas olduğu düşünülse de aslında gerçekte böyle değil. Yapılan araştırmalarda yılbaşı sofralarında hindi yenmesi ile ilgili hiçbir dini inanç ve kültürde buna ait bir ifadeye yer verilmiyor. Günümüzde evcilleştirilen ve yemek olarak kullanılan hindiler, Amerika kıtası keşfedilneden önce yaban hayatının bir parçası olan hayvanlardı. Amerika’da yaşamakta olan yerliler ise ziyaretçiler ile zaman içerisinde gelişen ilişkileri doğrultusunda mısır ekimi ve hindi avcılığı gibi bazı bilgileri paylaşmışlardır. Bu nedenle her yıl kasım ayı içerisinde kızılderililere şükranlarını sunmak amacı ile İngilizler tarafından kutlanan şükran gününde, yemek sofralarında hindi yerini almaktadır.


Yıllar içerisinde hindi, özel günlerde sofralarda yerini almaya başlamıştır. Şükran günü ve yılbaşı birer dini bayram olmamakla birlikte, Müslümanlar için herhangi bir anlamları da bulunmamaktadır. Ancak yılbaşı ve Noel arasındaki anlam karmaşası nedeni ile ülkemizde, Hristiyan ülkelerdeki coşkusu ile kutlanmakta olan bu özel günlerde, bir İngiliz şükran günü geleneği olan hindi yemekleri hazırlanmaktadır.

Şükran günü Kızılderililer ve İngilizler arasındaki bir ziyafetin, zaman içerisinde insanlar arasındaki sosyal ilişkilerin tazelenebilmesi adına ulusal bir bayrama dönüşmesi ile günümüzdeki halini almıştır. Beş gün kadar sürmekte ve kutlanmakta olan bu ulusal bayramlarında insanlar daha çok aile ve arkadaş ziyaretleri ile vakit geçirmektedir.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Resmi İlanlar
Gündem