Noel Baba kimdir? Noel Baba Türk mü? İşte Noel Baba gerçekleri

Tüm dünya yeni yıla girmeye hazırlanırken Noel Baba'nın varlığı ve kim olduğu tartışılmaya, konuşulmaya devam ediyor. Noel Baba gerçek mi, Noel Baba kimdir sorusu yine gündemde en çok merak edilen konular arasındaki yerini konuyor. Noel Baba efsanesine dair merak ettiğiniz her şey bu haberde.

Noel Baba kimdir? Noel Baba Türk mü? İşte Noel Baba gerçekleri

Yılbaşının baş kahramanı olan Noel Baba efsanesi en çok merak edilen konular arasında bulunuyor. Yılbaşı ve Noel kutlamalarının vazgeçilmez figürü Noel Baba gerçek mi, Noel Baba kimdir, Noel Baba neden kırmızı giyiyor gibi sorular yanıtını arıyor. 


Noel Baba neredeyse tüm dünyada bilinen bir karakterdir. Pek çok dilde Noel Baba'nın ismi Aziz Nikola'dan yani Santa Claus'tan türetilerek Noel ve Baba kelimelerinin birleşmesinden oluşan kelimeler şeklinde geçer. 


NOEL BABA KİMDİR? NOEL BABA GERÇEK Mİ? NOEL BABA EFSANESİ

Yılbaşı ve Noel yortusu ile özdeşleşen ve Noel ile yılbaşı arasındaki kavram karmaşasından nasibini alan Noel Baba efsanesi, Noel gecesinde evlere gizlice girerek çocuklar için hediye bıraktığına inanılan karakterdir. Noel Baba bir efsane olarak varlığını sürdürmekle birlikte gelenekselleşen Noel kutlamalarının vazgeçilmez karakteri olmuştur. Noel'i kutlayan Hıristiyan aileler genellikle çocuklarını Noel Baba'nın varlığına inandırıp bu geleneği yaşatır. Aileler Noel Baba efsanesiyle çocuklarına, iyi bir çocuk olursa Noel gecesi hediye getirerek ödüllendireceğini söyler ve böylece çocuklar üzerinde bu şekilde bir otorite sağlar. İnanışa göre Noel Baba, bacadan eve girerek Noel çamının altına önce çocuklar sonra anne ve babalar için hediye bırakır. Ayrıca Noel Baba daha fazla hediye bıraksın diye evin içine çoraplar da asılır. Hediye almak her zaman güzel ve mutluluk verici birşey olduğu için çocuklar da Noel Baba'nın varlığına inanmayı sürdürür. 


NOEL BABA NASIL ORTAYA ÇIKTI? NOEL BABA HANGİ KÜLTÜRDEN GELİYOR?

Noel Baba karakterinin kökleri Pagan kültürü ve eski İskandinav mitolojisine dayanır. Hıristiyanlık dini doğmadan önce Paganizm inancı yaygındı. Hıristiyanlığın doğmasıyla birlikte din değiştirenler ister istemez eski geleneklerinden esinlenerek Pagan kültürüne ait motifleri Hıristiyanlığa taşıdı. Noel Baba'nın hediye dağıtma geleneği İskandinav mitolojisindeki tanrı Odin'e dayanmaktadır. 


Noel'in kökeni Paganlardan da eskiye dayanır. Eski Mısır ve firavunlar devrinde Güneş Tanrısı Amon - Ra'nın doğumunun kutlandığı bu gelenek, ilk çağ Persleri ve Roma İmparatorluğu ile biçim değiştirerek Hıristiyanlık dinine sonunda Noel şeklinde eklemlenmiştir. Roma İmparatorluğu'nun hıristiyanlığı resmi dini olarak kabul etmesiyle Pagan kökenli bu yortu Hıristiyanlığın kutsal günü haline dönüştü. 


NOEL BABA'NIN GÖRÜNÜŞÜ NASIL? NOEL BABA'NIN GEYİKLERİ VAR MI? NOEL BABA VE COCA COLA İLİŞKİSİ

Görünüş olarak Noel Baba göbekli, kırmızı kıyafetler giyen, kırmızı şapka takan, sırtında kırmızı çuval taşıyan, uzun ve beyaz sakallı, aslında tonton dede görünümünde sevimli biridir. Yine efsaneye göre Noel Baba'nın kızaklı aracı vardır ve aracını uçan ren geyikler çeker. Böyle Noel Baba hediye dağıtacağı evlere kimselere görünmeden çabucak ulaşır. İngilizce konuşluşan ülkelerde Noel Baba'nın ismi Aziz Santa veya 'Santa Claus' olarak bilinir. Noel Baba, Kuzey Kutbu'nda cücelerle birlikte yaşar ve yıl boyunca uslu çocuklar için hediyeler hazırlar.


Santa Claus Amerikan kültüründe ilk kez 19. yüzyılda görünür hale gelir ve bir metaya dönüşür. Tüketimin kültüre dönüşmesi, Amerikan kültüründe popülerleşmesiyle birlikte Noel Baba tüketim aracının baş karakteri haline dönüştürülür. Ticarileşen Noel Baba figürü Amerika'da 1930'lu yıllarda Coca Cola'nın reklam kampanyalarında kullanılmaya başlandı. Yıllar içerisinde Noel Baba kapitalizmin baş figürü olmuş ve ürüne göre farklı formatlara yorumlanmıştır. Kapitalizmin pompalanmasıyla birlikte Noel Baba, tüketimin baş figürü olarak farklı dinlere ve kültürlere sevimli biçimde yorumlanmıştır. 


NOEL BABA TÜRK MÜ? NOEL BABA'NIN MEZARI NEREDE?

Yine Noel Baba'nın aslında Türk olduğu iddiaları da gündemde sık sık yer almıştır. Noel Baba'nın Türk olup olmadığı kanıtlanamamakla birlikte, mezarının Antalya'nın Demre ilçesinde Aziz Nikola Kilisesi'nin tabanında özel bir bölümde olduğunu iddia eden bilimadamları bulunmaktadır. Doğruluk payı çok tartışılsa da, mezarın Noel Baba'ya ait olduğunun ispatlanması halinde bu konu dünya kamuoyunda büyük tartışma yaratacak. 

İLGİLİ HABER: Yılbaşı neden kutlanır? Yılbaşı nedir? Yılbaşı geleneği

İLGİLİ HABER: Yılbaşında neden hindi yenir? Yılbaşı hindisi geleneği nereden geliyor

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum
Önceki ve Sonraki Haberler