Nuriye İdil hayatını kaybetti !

 Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'e, 23 Nisan'ı çocuklara armağan etme konusunda ilham kaynağı olan TBMM'nin kurucu milletvekillerinden Sıtkı Gür'ün kızı Nuriye İdil (102), hayatını kaybetti. Urla ilçesinde yaşamını sürdürdüğü yaşlı bakım merkezinde rahats

Nuriye İdil hayatını kaybetti !

 

Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'e, 23 Nisan'ı çocuklara armağan etme konusunda ilham kaynağı olan TBMM'nin kurucu milletvekillerinden Sıtkı Gür'ün kızı Nuriye İdil (102), hayatını kaybetti.
 
Urla ilçesinde yaşamını sürdürdüğü yaşlı bakım merkezinde rahatsızlandıktan sonra iki hafta önce Ege Sağlık Hastanesi'ne kaldırılan İdil, gece hayatını kaybetti.
 
Zatürre teşhisiyle tedavi gören İdil'i 2 Mart'ta CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da hastanede ziyaret etmişti.
 
Konya'da 91 yıl önce eğitim gördüğü okulu ziyarete gelen Atatürk ile çekilmiş fotoğrafı uzun yıllar okul kitaplarında yer alan İdil, Atatürk'ün ziyaretine ilişkin anılarını 2012 yılında AA muhabirine anlatmıştı.
 
TBMM'nin 11 kurucu milletvekilinden savcı Sıtkı Gür'ün kızı olan Nuriye İdil, uzun yıllar okul kitaplarında yer alan ve birçok yerde yayınlanan fotoğrafın öyküsünü şöyle anlatmıştı: "Fotoğrafın çekildiği zaman okuldaydım. İkinci sınıfta okuyordum. Atatürk Konya Mevlana Türbesi'ne yakın bir yerde olan Şems isimli güzel okulumuza geldi. 1922 yılıydı. Atatürk şapka devrimini daha yeni yapmıştı. Atatürk geldiğinde şapka takmıştım. Öğretmenlerim Atatürk'e götürmem için bana bir buket çiçek verdi, yanına gittim, korkuyla çiçekleri takdim ettim.Ama nasıl korkuyordum tarifi yok. Fotoğraf çekilirken Atatürk'ün yanında olduğumdan çok heyecanlıydım, zangır zangır titriyordum.Sanki bir kusur işlemiş gibi. Bana kimin kızı olduğumu sordu, bende TBMM'nin 11 kurucu milletvekilinden savcı Sıtkı Gür'ün kızı olduğumu söyledim. Sonra şapkama baktı. Sevinçle beni kucağına alarak 'Aferin, ilk şapka giyen sen oldun. Arkadaşlarını, çocukları, okulunu seviyor musun?' diye sordu. 'Çok seviyorum' dedim" Atatürk de 'O halde her sene dünyanın her yerinden çocukları davet edelim birlikte oynayın, kaynaşın' dedi. Birkaç ay sonra 23 Nisan Çocuk Bayramı'nın oluşumunda benim Atatürk ile olan bu diyaloğumun da payı olmasının sevinç ve gururunu yaşıyorum"

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Resmi İlanlar
Yaşam