Recep Ergenç

Recep Ergenç

Yanbolu-Santa Havzası yeni çehresine kavuşuyor

Köylerde, daha çok kan bağı ile biçimlenen ilişkiler şehirde yasa - yönetmeliklerle düzenlenir. Kırsalın kan bağının aksine, şehirde kan bağı ile bağlı olmayan hemşeriler “Sivil Toplum Kuruluşlarında” bir araya gelerek, yaşadıkları çevrenin ekonomisine, daha yaşanılır olmasına gönüllü katkı verirler.

Arsin’in Elmaalan (Holefter) köy pazarı ve köy okulunun müze projelerini de hemşerilerin oluşturduğu Doğa Tarih Derneğinde yapıldı.

Yeni Proje Yanbolu – Santa

Kültür, hayata dair her şeyi, turizm ise merakla başlayan seyahatleri kapsar. Bu iki sözcük bir turizm türünün; Kültür turizmini doğurmuştur.

Değişik kültürlerin ve kültür eserlerinin görülmesi için yapılan seyahatler tarih, doğa ya da kültür turizmi olarak adlandırılmaktadır. Sahip olunan varlıklar antik yerleşim yerleri, camiler, kiliseler, hanlar, hamamlar, türbeler, su kemerleri, köprüler, kervansaraylar gibi örnekler ile arkeolojik eserler, araştırma, keşif ve dini amaçlı seyahatler, yerel mimari ve orijinal özellikler, yerel mutfak ve alt kültürleri tanıma amacı ile yapılan seyahatler kültür turizmi içinde yer alıyor.

Yanbolu havzasında yer alan Santa Ortaçağ madenci yerleşimidir
Yanbolu-Santa Havzası yeni çehresine kavuşuyor

Yakın çevremizin “kaynak değerleri çok az bilinir” sözü doğrudur. Trabzon ve Gümüşhane sınırları içerisinde yer alan Yanbolu - Santa Havzası da kaynak değer açısından öyledir. Sürdürülebilir turizm havza projesi kaynak değerlerimize sahip çıkılmasının değerli bir örneğidir. Kaynak değerlerimizi savunmak atanmış ve seçilmiş kamu yöneticilerinin fark etmelerini sağlamak en başta gelen görevimizdir. İyi ki Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı (DOKA) kaynak değerimizin projelendirilmesini istedi.

Çalışma on iki ay sürdü

Havzası için Turizm Master Plan Projesi Doç. Dr. Coşkun Erüz yürütücülüğünde farklı disiplinlerden 25 kişi, dört farklı üniversin; kamu kurumları, yerel halk ve turizm sektör (TÜRSAB) ve Turizm işletmecileri firmalarının katılımı ile gerçekleştirildi.

Yanbolu – Santa havza projesi mevcut destinasyonlara nefes aldıracak

Trabzon’da kültür ve turizmi denilince akla mevcut destinasyonlar olan Sümela Manastırı, Atatürk Köşkü, Sera Gölü, Uzungöl gibi popüler alanlar gelmektedir. Yoğun ziyareti akışı kaynak değerlerimiz üzerinde baskıya yol açmaktadır. Bu baskının önüne geçilememesi kısa (1-5 yıl) ya da orta vadede (5-10 yıl) geri dönüşü olmayan tahribatlarla sonuçlanabilmektedir. Mevcutta Uzungöl ve Sera Gölü’nün durumu ortadadır.

Havza Trabzon ‘un mevcut turizm destinasyonları dışında Yanbolu - Santa Havzası doğal, kültürel ve tarihi kaynak değerleri ile yerli ve yabancı ziyaretçiler için önemli bir turizm destinasyonu olma potansiyeline sahiptir.

Havza zengin bitki örtüsü, hayvan varlığı ve eşsiz coğrafik güzelliklere de ev sahipliği yapmaktadır. Alan içerisinde 9 adet endemik bitki türü varlığını sürdürmektedir.

Yanbolu-Santa Havzası yeni çehresine kavuşuyor

Yanbolu-Santa Havzası yeni çehresine kavuşuyor

Yanbolu-Santa Havzası yeni çehresine kavuşuyor

Yanbolu-Santa Havzası yeni çehresine kavuşuyor

Yanbolu-Santa Havzası yeni çehresine kavuşuyor

Bir sonraki aşamada ise KTÜ Orman Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Öğretim üyesi Doç. Dr. Ertan DÜZGÜNEŞ yürütücülüğünde Yüksek Mimar Sedat TÜRKMEN, peyzaj mimarları Merve BEZİRKAN ve Elif SARAÇ’tan oluşan ekip ile alınan stratejik planlama kararları çerçevesinde havza içinde bütüncül bir yaklaşımla seçilen pilot bölgeler için konsept planlar oluşturulmuştur. Böylece Trabzon’un mevcuttaki turistik destinasyonlarında olduğu gibi günübirlik ya da birkça saatlik değil, farklı mevsimlerde birkaç günlük ziyaretçi kullanımlarının gerçekleştirilmesi sağlanmıştır. Belirlenen alanlar Yanbolu-Gazi Köprü Su Parkı Rekreasyon Alanı, Güneyce -Muşmulsuyu Adrenalin Parkı, Sincan Kaya Jeoturizm Merkezi, GelinKayası-Ezek Tepe Doğa Turizmi Alanı ile Taşköprü Turizm Gelişim Alanıdır.

Yanbolu-Gazi Köprü Su Parkı Rekreasyon Alanı

Yanbolu-Santa Havzası yeni çehresine kavuşuyor

Yanbolu Deresi’nin denizle buluştuğu güzergah üzerinde bir su parkı ve rekreasyon alanı planlanmıştır. Rekreasyon alanı bir deniz kenti olan Trabzon’da katma değer sağlayacağı düşünülmektedir. Bununla beraber Osmanlı Rus savaşı sırasında bombalanan ve günümüzde sadece ayaklarının bir kısmı kalan köprü ise “Gazi Köprü” adıyla aslına uygun yapılarak alana simgesel bir özellik kazandırılacaktır. Trabzon halkının denizle buluşacağı çok az sayıda yer kalması nedeniyle kumsal alanı, restoran ve yöresel tematik kafeleri ile deniz etkinliklerinin gerçkleştirilebileceği bir alan planlanmıştır. Denizde kano, rafting, yelkenli, tüplü dalış, flyboard ve kürek gibi su faaliyetleri gerçekleştirilebilecektir.

Yanbolu-Santa Havzası yeni çehresine kavuşuyor

Çalışma hem kaynak değerlerimizin fark edilmesi kadar: havza bazlı yönetime verilen katkı çok değerlidir. Emeklerinize sağlık, teşekkürler…

YAZIYA YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
SON YAZILAR