Recep Ergenç

Recep Ergenç

Trabzonspor’da HES heyecanı

Trabzonspor HES (Hidro Elektrik Santral) kurma heyacanı içinde.

 

Kurulacak HES ile akan sudan elektrik enerjisi üreterek yılda kulübe 5-10 milyon dolar para kazandıracak bir çalışma için STK"lardan destek isteniyor.

 

Trabzonspor"un HES kurma girişimini bir STK olan Trabzon Sanayici ve İşadamları Derneğinin yönetimi olarak sonuna kadar destekliyoruz.

 

Geçtiğimiz günlerde HES konusu yerel medyada bir çığlık olarak manşete taşındı.

 

“Ankara"dan destek var, Trabzon Sivil Toplum Kuruluşları nerede?”

 

Manşeti destekleyen fotoğrafta,Trabzonlular ve Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK) Başkanı da yer alıyordu.

 

Haberin içeriğinde;

 

Trabzonspor Hidro Elektrik Santral (HES) kurarak enerji piyasasına girme kararı vermiş, ama henüz uygun bir akarsu bulup lisans alınamamış; Uzungöl"de bir HES kurulması için çalışılıyor;

  

Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK) Başkanı “ Trabzonspor"un lisans başvurusu Ankara"ya ulaşsın, takibini ben yapacağım” sözünü veriyordu.

 

Trabzon"un Yerel Basını da haklı olarak soruyordu “Ankara"dan destek var, yerel STK"larımız nerede?”.

 

Bilmeyenler için söyleyelim Trabzonspor, bir enerji üretim ve dağıtım şirketi olan Trabzon Enerji A.Ş" nin ortağıdır. Yani Trabzonspor enerji piyasasına girmiştir.

 

Trabzonspor"un ortağı olduğu Trabzon Enerji A.Ş; Of- Baltacı derede Kemerçayır ve Üçhanlar Santrallerine yatırım yapmak için bütün lisans işlemlerini tamamlamış, inşaata başlamak için şantiyesini kurmaktadır.

 

Mühendisler, teknik ekip iş başı yapmıştır. Hayrat ve Balaban geçici üs olarak kullanılmaktadır.

 

Kemerçayır ve Üçhanlar santrallerinin kurulması için Kamu, Özel ve Sivil Sektörler işbirliği yapmışlardır.

 

Sadece bu işbirliği Trabzon"da ekonomik değer yaratma açısından bir bitirme tezi ya da yüksek lisans tezi olarak ortaya konmalıdır.

 

Trabzon Enerji A.Ş. Kemerçayır ve Üçhanlar santrallerinde yıllık yaklaşık 100 milyon KW /h elektrik enerjisi üretecektir.

 

Kemerçayır ve Üçhanlar santrallerinin inşaatı bitirilip devreye alınması üç yıl kadar sürecektir. Üç yıl sonrası için olası elektrik fiyatını 16 cent tahmin edersek, Trabzon Enerji A.Ş. yıllık 16 milyon dolar ciro yapacaktır.

 

 

 

Ne yazık ki Trabzonspor, Trabzon Enerji A.Ş."nin en küçük ortaklarındandır.

 

Trabzonspor isteseydi, Trabzon Enerji A.Ş."de hissesini en az %20 yapamaz mı idi?

 

Elbette yapardı. Buna hiç kimsenin bir itirazı olamazdı.

 

Böyle olsa idi Trabzonspor"un kasasına yılda yaklaşık 4 milyon dolar para girerdi.

 

2001-2002"de hatta 2003"de bu anlattıklarımız Trabzon"da masal gibi dinlendi. Sonra altına hücum başladı. Bölgemizdeki bütün sularda HES kurmak için irili ufaklı 71 lisans alındı.

 

Trabzon Enerji A.Ş"nin kurulmasını Trabzon Valisi Aslan Beye sunan benim.

 

Bu işler için koşturan bir STK temsilcisi olarak; benim ya da teknik konuların yürütülmesinde aynı oranda pay sahibi olan Hüseyin Şahin"in Trabzon Enerji A.Ş."de de hissemiz yoktur.

 

O günlerde nerdeyse lisans başvurusu yapılmamış tüm sular elimizin altındaydı. Kemerçayır ve Üçhanlar HES"lere benzer iki ya da üç lisansı kendimiz için de alabilirdik. Kemerçayır ve Üçhanlar ölçeğindeki HES lisanslarının gelecekteçok değerli olacağını da biliyorduk.

 

Etik olarak doğru bulmadık ve lisans alma işine bulaşmadık.

 

Sivil Toplumculuk, toplum yararına iş yapmaktır. Trabzon Enerji A.Ş. için koşarken bireysel menfaatlerimizi asla düşünmedik.

 

Trabzon Sanayici ve İşadamları Derneği bir STK"dır. Koyduğu katkı ortadadır.

Trabzon"da hiçbir STK bu parasal büyüklükte ve karlılığı çok net ortada olan bir proje ortaya çıkarmamıştır.

 

Trabzonspor"un da ortak olduğu Trabzon Enerji A.Ş. Of- Baltacı derede 25 milyon dolarlık yatırıma başlamıştır. Trabzonlular bu şirketin %50 ortağıdır. Bu ortaklardan İl Özel İdaresi %10, Arsin OSB %10, Karadeniz Güçbirliği Holding (KGB) % 6, Of Çay, And Plast, Küçükaslanlar,Trabzonspor…daha küçük ölçekli ortaklardır.

 

Bugün Trabzon Enerji A.Ş"nin yönetim kurulu başkanı Mehmet Cirav"dır. Şirketin kurulmasında OSB Yönetim Kurulu Başkanı olarak verdiği destek her türlü övgünün üstündedir.

 

Keşke o günkü Trabzonspor yöneticileri bu saydığım Trabzonlu kurum ve kuruluşlar kadar duyarlı olsalardı.  

 

Yerel medyamızın duyarlılıkla ve iyi niyetle sorulduğu “STK"lar nerede” sorusu karşısında Trabzon Enerji AŞ"nin 5- 6 yıllık öyküsünü kamuoyu ile paylaşma gereğini duydum…

 

Trabzonspor"un HES kurma girişimini gündeme alan Yönetim Kurulunu tebrik ediyorum. Geleceği yaratma adına bu girişim bir şampiyonluk kadar değerlidir.

 

Başarılar dilerim.

 

 

YAZIYA YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
SON YAZILAR