Recep Ergenç

Recep Ergenç

T Bilisi Çıkarması

T bilisi çıkarması

Bir şehir bu kadar mı yeşil olurmuş,  yeşil bir örtü altına saklanmış ya da  gömülmüş T bilisi...

Bu şehir doğasına olduğu kadar eskisine de öylesine sahip çıkmış ki; korunan sokaklarda yürürken zamanda yolculuğa çıkmış hissine kapıldık. Yeni ile eskinin uyumu için gösterilen duyarlılığı örnek alınması için not edelim.

Tiflis’e (T bilisi’ye) ilk kez gelen benim gibiler için son model araçların gündüz trafiğindeki hareketliliği ile gece bir başka iklimde, başka bir hareketliliğin yaşanıyor olması, eğlence mekanlarının oluşturduğu sokakların dolup taşması şaşkınlık yaratıyor. Doğu Karadeniz’de turizm, Gürcistan’ın kardeş şehri Batum’u ve Tiflis’i kapsaması bu nedenle önemlidir.

Tiflis ve Batum çoktan bir turizm çekim merkezi diye de bir not daha düşelim.

Ulusal Müze

T bilisi müze zengini bir şehir. Ulusal Açıkhava Müzesi bunlardan biri. Trabzon’da Çamoba’da terk edilmiş askeri cephanelikte kurulması düşünülen botanik park için model oluşturabilir.

 

1016363_10151545377648547_1222072282_n.jpgHınkal ve Paçapuri

 Gürcistan yemek kültürü içinde iki önemli ürün: Hınkal ve paçapuri. Yeşili bolca servis ediyorlar. Etli yemeklerde tek fark sosa verdikleri önem, marine edilmiş koyun ve sığır etinin tadına doyulmuyor.

Sarp kapının açıldığı dün gibi;

Daha dün 100 TL  verip Gürcü para birimi Lari’ye dönüştürüldüğünde 200 Lari alınıyordu..

Şimdilerde 100 TL ancak 80 Lari ediyor. Belli ki kısa süreye çok şey sığdırmışlar.

Trabzon T bilisi sanat köprüsü

 

Trabzonlu kadın sanatçıların kurduğu ve bugüne kadar Türkiye’de 9 şehirde  Dünya’da 5  ülkede örgütlenmeyi başarmış “Femin &  Art“ ın 2. kere gerçekleştirdiği '' Sanat Bizi Birleştirir'' Gürcistan/ Tiflis sergisindeyiz.

Femin &  Artlı kadın sanatçılar “Sanat Köprüsü” adını verdikleri karşılık gidip gelmelerdeki amacı; “İki ülkenin Kadın sanatçıları buluşuyor; barışa, insanlığa köprü oluyorlar” şeklinde tanımlıyorlar.

Sanat Birleştirir

 Femin & Art’ın sergisi “Tiflis Şvarnadze Devlet Üniversitesinin – Güzel Sanatlar Fakültesinin” yüksek tavanlı, gün ışığıyla aydınlatılması önde tutulmuş sergi salonunda açıldı.

Açılışta konuşan “Tiflis Şvarnadze Devlet Üniversitesinin – Güzel Sanatlar Fakültesi Bölüm başkanı  Profösör Levan Sibyadze, “Yunus Emre Kültür Sanat Vakfı Tiflis Bürosu” Müdürü Barış Demir, iki ülkenin biribirini anlaması, tanış olmasına sanatın büyük katkı vereceğine inandıklarını söylediler.

 Derneğin Tiflis şubesi Başkanı profösör  Lela Geleishvili  Kardeşlik ilişkileri içinde oldukları Trabzon ile 1- 7 Temmuzda Trabzon’da buluşacaklarını belirterek, sanat köprüsünün kurulmasına katkıda bulunanlara, Üniversitenin tüm olanaklarını açmasına ve ilişkilere katkı veren Yunus Emre Kültür Sanat Vakfı Tiflis Bürosunun elemanlarına teşekkür etti.

Femin & Art Uluslararası Kadın Sanatçılar Derneği Genel başkanı Şükran Yargın Üst ise sanat köprüsü ile bağlanan iki ülkeye barış ve dostluk ve zenginlik diledi. Tiflis şubesinin çalışmalarından övgüyle söz ederek, verdikleri katkı için teşekkür etti.

Sergiye gösterilen yoğun ilgi Femin & Art üyeleri kadar, sergi için Trabzon’dan taa buralara kadar gelen ben dahil herkesi çok memnun etti.

Serginin açılmasına sponsorluk yapan “Yunus Emre Kültür Sanat Vakfı Tiflis Bürosu”ndan da söz edelim iki cümle:

Vakıf yurt dışında Türk eserlerine sahip çıkmaya çalışırken, Türk Dili kursları düzenliyor (300 kursiyerleri var), kültürümüzü de aktarıyor. Vakıf ayrıca Türkiye’den- Gürcistan’a gelecek çeşitli sanatsal aktivitelere de destek oluyor.

İlişkiler yakınlaştırıyor

Femin &  Art’ın genel merkezi Trabzon’da, Tiflis şubesi  ile çok yakın ve sağlam ilişkiler içinde. Şube başkanı Profösör Lela Geleishvili ile gelecekte şubeyi sırtlamaya hazırlanan Lia Shanitze  genel başkanları Şükran Yargın Üst’ü ve Trabzonlu sanatçı dostlarını bir an yalnız bırakmadılar.

Tiflis sergisi Femin &  Art’ın Trabzon, Tiflis ve  Batum Şubelerinden ve Tiflis Şvarnadze Devlet Üniversitesi Güzel Sanatlar Bölümü öğretim görevlilerinden 80 sanatçı  80 kadar eseri ile açıldı.

Ayrıca Rize Ebruli Derneği 12 sanatçısının Fotoğrafları sergide yer aldı. Sanatçıların kendi performanslarını ortaya koydukları atölye çalışmaları ile iki ülke sanatçıları ilişkilerini pekiştirdiler.

Orhan F. Gümrükçüoğlu’nun dediği gibi “Bu Femin &Art’ı nasıl ödüllendirelim?”

YAZIYA YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
SON YAZILAR