Recep Ergenç

Recep Ergenç

Sokaktaki işsiz canlı bombadır

Bu ifade üst düzey bir emniyet yetkilisine aittir.

Biliyorumki bu küresel kriz Trabzon"u da etkileyecek. KOBİ"ler savrulacak. Çalışanlar işini kaybedecek.

KOBİ"lerimiz fedakarlık yapmalı, “sokaktaki işsiz canlı bombadır” ifadesini akılda tutup ne yapıp edip işçi çıkarmamalıdır.

Yine biliyorumki krizden tesadüfen çıkmayacağız.

Trabzon"da artık bilgiyi duygularımızın önüne koyma zamanı geldi de geçiyor. Trabzon"da bilgiyi paylaşma hiç olmadığı kadar önem kazandı.

Trabzon"daki KOBİ"ler akımsız voltaj gibiler.

Bilirsiniz, arabanın bujisinde 30 bin wolt  kadar elektrik olur ama insanı çarpmaz.

Zorluklara karşı hazırlık yapmalıyız.

Zor günler büyük yeniliklerin ve değişimlerin gerçekleşmesini de sağlar.

BİR: KOBİ"ler kuruluştan başlayarak finansman sorunları ile boğuşurlar. Krizle kısılacak finansman musluklarından sonra; Trabzon"da “borcumuzu nasıl çevireceğiz?” sorusuna yanıt bulacağız.

İKİ: KOBİ"lerimizin ölçeği küçüktür, birleşmeler kaçınılmazdır.

ÜÇ: KOBİ"lerimiz düşük karlılıkla çalışmaktadır. Bu durum nitelikli personel bulmalarında ve istihdam etmelerinde ciddi sıkıntılarla karşılaşmalarına neden olmaktadır. Karlılıkları yüksek KOBİ"leri ortaya çıkarmalıyız.

 

DÖRT: Bilgi, kalite ve standardizasyon,inovasyon ve AR-GE gibi temel konuları KOBİ"lerin ilgi alanlarına temelli girmelerini sağlayacağız.

BEŞ: Trabzon"da ağ yapılar ya da kümelenme gibi temel rekabetçi yapıları oluşturacağız. Bunun için  atılacak önemli adımlar konusunda ısrarcı olacağız.

ALTI:  Makro dengelere karşı birlikte politika üretmeyi öğreneceğiz.

 

YEDİ: KOB"lerimizin Devlet yardımlarından yararlanmalarını sağlayacak performansı göstereceğiz. STK ve danışmanlık kuruluşlarına ilgi göstermelerinde KOBİ"lerimizi cesaretlendireceğiz.

Bu aşamada KOBİ"lerimizin yeni açılımlara ve optimum büyüklüklere ulaşmalarını sağlamak için;.

BİR: Birlikte çalışma kültürümüzü geliştireceğiz. Küçük olsun benim olsun yerine, büyük olsun hepimize yeter, demeyi öğreneceğiz.

İKİ: Bilgiyi paylaşmayan, bilgiye ulaşmak için çaba harcamayan, yeni (inovasyon) yenilikçilik (AR-GE) için merak içinde olmayan, kendini bırakmış işletmelerimizin bu zihinsel yapılarını kırıp, yeni açılımlar yapmalarını sağlamalıyız.

Trabzon"un gerçek gündemi; krizi en az hasarla atlatmanın yollarını bulmak ve kriz sonrası süreci planlamak olmalıdır. Aksi takdirde canlı bomba tarlası olmamız içten bile değil.

Unutmamalıyız ki; şans da hazırlıklı olanlara güler.

YAZIYA YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
SON YAZILAR